Η χημεία που αναπτύσσεται ανάμεσα στους καλλιτέχνες και το κοινό στις μικρές σκηνές είναι η μαγεία της τέχνης και της μουσικής, λέει η ερμηνεύτρια που ξεκινά εμφανίσεις στο «Gazarte».
«Σε λίγους καλλιτέχνες και σε πολύ λίγα πράγματα πλέον συνεισφέρουν οικονομικά οι εταιρείες», δηλώνει η Ελευθερία Αρβανιτάκη
Η Ελευθερία Αρβανιτάκη μάς προσκαλεί να ανακαλύψουμε τη δική της… «χώρα των θαυμάτων». Ενα τοπίο ζεστό, φιλικό, πλημμυρισμένο με ήχους, ρυθμούς και πολλά αγαπημένα τραγούδια. Η μαγική αυτή χώρα βρίσκεται στο Γκάζι, έχει το όνομα «Gazarte» και θα ανοίξει τις πύλες της για το κοινό απόψε. Εκεί, κάθε Σάββατο και Κυριακή θα συντελούνται πολλά μουσικά θαύματα. Η ερμηνεύτρια μας μίλησε για τη νέα της αυτή μουσική παράσταση, η οποία έρχεται σε μια πολύ δύσκολη για όλους μας εποχή. Μάς εξομολογήθηκε με ποιο τρόπο η ίδια προσαρμόζεται στις αλλαγές, ενώ μας αποκάλυψε και κάποια στοιχεία για τη νέα δισκογραφική δουλειά που ετοιμάζει.
«Πάμε ξανά τα θαύματα»: Τελικά κάθε νέα μουσική παράσταση είναι για σας κι ένα καινούργιο… θαύμα;
Κάθε αφορά που ανεβαίνεις στη σκηνή, συμβαίνει κι ένα θαύμα. Είναι αυτό το θαύμα της χημείας που αναπτύσσεται ανάμεσα στους ανθρώπους που βρίσκονται πάνω στη σκηνή και το κοινό. Εκεί, όντως συντελείται κάτι μαγικό, το οποίο δεν μπορώ να το περιγράψω με συγκεκριμένες λέξεις. Αυτό λοιπόν είναι το ένα, η μαγεία της τέχνης και της μουσικής. Από την άλλη το «Πάμε ξανά στα θαύματα» έχει σχέση και με μια προσδοκία για την εποχή που ζούμε. Τα θαύματα δεν είναι κάτι υπερβατικό, μπορεί να συμβαίνουν και δίπλα μας.
Μετά από κάποιο καιρό αποφασίσατε να επιστρέψετε στους αθηναϊκούς χώρους διασκέδασης. Πώς προέκυψε αυτή η επιλογή;
Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν έχω φύγει από τον χώρο της διασκέδασης. Πέρσι, έκανα τις παραστάσεις στο «Παλλάς», αυτό ήταν κάτι διαφορετικό, άλλαξε ο τρόπος που έγινε η επαφή με το κοινό. Τώρα σ΄ έναν χώρο διασκέδασης η οικειότητα είναι αυτή που αλλάζει τα πάντα. Ειδικά, στο «Gazarte», που έτσι όπως είναι διαμορφωμένο, η επαφή είναι πολύ άμεση και κοντινή, με αποτέλεσμα η οικειότητα να μεγαλώνει ακόμη περισσότερο. Στο εξωτερικό πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες, όπως οι Ρόλινγκ Στόουνς» κ.ά., εμφανίζονται σε τέτοιου τύπου μικρές σκηνές.
Πείτε μας κάποια στοιχεία για το πρόγραμμα. Τι έχετε επιλέξει να παίξετε από το μεγάλο πραγματικά προσωπικό σας ρεπερτόριο;
Υπάρχουν δύο βασικοί πόλοι στο πρόγραμμα: ο ένας είναι οι μπαλάντες και ο άλλος προσωπικές μου μουσικές στιγμές από το λαϊκό τραγούδι. Οι μπαλάντες αποτελούν ένα μικρό μέρος μέσα σ’ ένα σύνολο. Υπάρχει μια ενότητα που παίρνουν όλοι οι μουσικοί από μια κιθάρα, εγώ ερμηνεύω κάποιες μπαλάντες και μπαίνουμε όλοι σ’ αυτό το κλίμα της ομαδικότητας και της παρέας – η αλήθεια είναι πως θα ήθελα, κάποια στιγμή, θα ήθελα να κάνω κι έναν δίσκο σε αυτήν την ατμόσφαιρα. Υπάρχει έπειτα το κλασικό μου ρεπερτόριο, με διαφορετικές ενορχηστρώσεις και στη συνέχεια έρχεται το λαϊκό μέρος, το οποίο όμως περιλαμβάνει κομμάτια τα οποία δεν είναι αυτά που συνήθως ακούγονται. Είναι αγαπημένα μου πράγματα που τα ξαναλέω. Πολύς κόσμος όμως ίσως να έχει πολύ καιρό να τα ακούσει.
«Μοναδική γοητεία»
Κάποιοι ίσως να αναρωτηθούν γιατί η Ελευθερία Αρβανιτάκη επέλεξε έναν μικρό χώρο όπως το Gazarte και όχι έναν από τους μεγάλους χώρους διασκέδασης της Αθήνας;
Κατ’ αρχάς έχει μοναδική γοητεία αυτός ο χώρος, παίζεις αλλιώς σ’ αυτόν τον χώρο. Το κατάλληλο μέρος για να φιλοξενήσει το κουαρτέτο το οποίο με συνοδεύει σε αυτές τις εμφανίσεις. Είναι ο Δημήτρης Μπαρμπαγάλας, ο Αλέξανδρος Κτιστάκης, ο Θωμάς Κωνσταντίνου και ο Γιάννης Κυρμικιρίδης. Οι τέσσερις αυτοί μουσικοί παίζουν διάφορα όργανα ο καθένας κατά τη διάρκεια της παράστασης.
Δισκογραφία και νέες τεχνολογίες
«Η ευθύνη τώρα πια βρίσκεται στα χέρια των καλλιτεχνών»
Στα νέα δεδομένα της δισκογραφίας νιώθετε έτοιμη να προσαρμοστείτε; Πώς τα πάτε με την τεχνολογία, το Ιντερνετ, την κοινωνική δικτύωση;
Είναι κάτι το οποίο αλλάζει, μεταλλάσσεται και όλοι εμείς το παρακολουθούμε. Είναι ένας καινούργιος τεράστιος κόσμος. Είναι μία άλλη πραγματικότητα στην οποία, εγώ προσωπικά, έχω ήδη μπει. Είμαι μέσα στην τεχνολογία. Μπορεί να μην έχω προσωπικό Facebook, γιατί δεν έχω τον χρόνο να ασχοληθώ με κάτι τέτοιο, αλλά παρακολουθώ πλήρως το τι συμβαίνει. Σε άλλα επιλέγω να είμαι μέσα και σε άλλα πάλι όχι. Νομίζω πάντως ότι από δω και μπρος ο τρόπος παραγωγής της δισκογραφίας θα αλλάζει συνεχώς. Οι εταιρείες παραγωγής δεν πληρώνουν πια, γιατί δεν πωλούνται cd. Σε λίγους καλλιτέχνες και σε πολύ λίγα πράγματα πλέον συνεισφέρουν οικονομικά οι εταιρείες. Τώρα η μεγάλη ευθύνη βρίσκεται στα χέρια των ίδιων των καλλιτεχνών. Αυτό από τη μία πλευρά στερεί ευκαιρίες από νέους ταλαντούχους ανθρώπους, τους οποίους, χωρίς την υποστήριξη κάποιας δισκογραφικής εταιρείας, πιθανόν να μην τους γνωρίσουμε ποτέ. Από την άλλη πλευρά πάλι το να είναι ο ίδιος ο καλλιτέχνης υπεύθυνος για όλες τις λεπτομέρειες της δουλειάς που κάνει, του δίνει τεράστια ελευθερία. Δεν υπάρχουν όροι, δεν υπάρχουν δεύτερες γνώμες, δεν υπάρχουν κατευθύνσεις από άλλους.
Για την κρίση:
Πολύ αισιόδοξο μήνυμα η αλληλεγγύη
Η οικονομική κρίση πόσο σας φοβίζει, σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο; Οι καλλιτεχνικές σας επιλογές έχουν διαφοροποιηθεί εξαιτίας της κακής οικονομικής συγκυρίας;
Την οικονομική κρίση τη βιώνουμε όλοι τα τελευταία τρία χρόνια. Αυτήν την περίοδο κορυφώνεται και θα κορυφωθεί κι άλλο. Επειδή όμως εμείς δεν γνωρίζουμε τις συμφωνίες, αυτά που έχουν υπογραφεί, δεν γνωρίζουμε τους όρους, βρισκόμαστε σε ένα στάδιο αναμονής.
Ξέρουμε ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν, αλλά δεν γνωρίζουμε πώς ακριβώς θα γίνει αυτό. Ευτυχώς, μέχρι στιγμής, σε επαγγελματικό επίπεδο, δεν έχω αναγκαστεί να κάνω επιλογές που δεν με εκπροσωπούν λόγω οικονομικής κρίσης. Αυτό που όλοι κάνουμε είναι να μειώσουμε τις ημέρες των εμφανίσεών μας. Παρόλα αυτά, συμβαίνει και το εξής περίεργο: ενώ υπάρχει βαθιά οικονομική κρίση, υπάρχει παράλληλα και τεράστια προσφορά σε προτάσεις διασκέδασης. Συμβαίνουν χιλιάδες πράγματα στην Αθήνα.
Θεωρείτε ότι σε μια τόσο δυσμενή οικονομικά περίοδο η ψυχαγωγία μπορεί να επιβιώσει και με ποιον τρόπο;
Δεν νομίζω βέβαια ότι η ψυχαγωγία, στο σύνολό της, μπορεί να επιβιώσει κάτω από αυτές τις συνθήκες.
Εξαιρούνται βέβαια οι παραστάσεις που στηρίζονται από μεγάλους οργανισμούς όπως είναι το Μέγαρο Μουσικής, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ωνασείου, ο Ελληνικός Κόσμος, το Μουσείο Μπενάκη κ.ά.
Ποιο είναι το ένστικτο που έχει η Ελευθερία Αρβανιτάκη για το μέλλον; Πιστεύετε αληθινά ότι θα καταφέρουμε να βγούμε «σώοι» απ’ αυτήν την κρίση;
Η ευχή είναι να βγούμε σώοι. Μέχρι τότε όμως είναι σίγουρο πως θα ‘χουμε απώλειες.
Και ένα από τα κύρια πράγματα τα οποία αυτή τη στιγμή αποτελεί καθημερινότητα, είναι ο φόβος του τι είναι αυτό που μας περιμένει. Πάντως μόνο με αισιοδοξία μπορείς αυτά να τα προσπεράσεις. Και η αλληλεγγύη που παρουσιάζεται αυτήν την περίοδο, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, είναι ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντέξουμε την κρίση.
Νέο Αλμπουμ
Έρχονται καινούργια τραγούδια με φίλους
Ξέρουμε πως αυτήν την περίοδο, παράλληλα με την προετοιμασία των μουσικών σας παραστάσεων, βρίσκετε και στο στούντιο όπου ηχογραφείτε τραγούδια για το νέο προσωπικό σας άλμπουμ. Θα μας αποκαλύψετε κάποια στοιχεία γι΄ αυτή τη νέα δουλειά; Ποιοι είναι οι συντελεστές της, πότε θα είναι έτοιμη να κυκλοφορήσει και πότε θα ακούσουμε κάποια πρώτα μουσικά δείγματα;
Σιγά, σιγά θα αρχίσουμε να λέμε κάποια από τα καινούργια τραγούδια. Σε λίγες ημέρες εξάλλου θα ακούσουμε στα ραδιόφωνα και το πρώτο νέο τραγούδι σε μουσική Νίκου Αντύπα, με τον οποίον είχα συνεργαστεί αρκετά χρόνια πριν καθώς είχε κάνει τις ενορχηστρώσεις στο «Μένω Εκτός» και τώρα μου γράφει για πρώτη φορά και στίχους Νίκου Μωραΐτη. Είναι ένα πολυσυλλεκτικό άλμπουμ, με τη συμμετοχή παλιών αλλά και νέων φίλων δημιουργών. Οσο για το μουσικό ύφος, δεν μπορώ να πω ότι είναι ενιαίο. Το συνολικό ύφος της δουλειάς βρίσκεται σε εξέλιξη. Το ψάχνουμε ακόμα, δοκιμάζουμε πράγματα και θα καταλήξουμε σιγά σιγά. Ελπίζω το Πάσχα η δουλειά να έχει ολοκληρωθεί.
Από σήμερα το βράδυ και κάθε Σάββατο στις 10.00 μ.μ. και Κυριακή στις 8.30 μ.μ. η Ελευθερία Αρβανιτάκη θα παρουσιάζει τη μουσική παράσταση με τίτλο «Πάμε ξανά στα θαύματα». Μαζί της θα είναι τέσσερις δεξιοτέχνες μουσικοί.
Τιμές εισιτηρίων: Α ζώνη: 40 ευρώ, Β ζώνη 35 ευρώ, Γ ζώνη 25 ευρώ, όρθιοι 15 ευρώ.
Gazarte: Βουτάδων 32-34 Γκάζι. Τηλ. 210-3452277.