Οι VIPs φίλοι του σεΐχη αποθέωσαν τον Vangelis

katar_vangelis_synavlia
Facebook
Twitter
LinkedIn

Στο ραντεβού του διεθνές τζέτ σετ

Ο δικός μας Βαγγέλης Παπαθανασίου έκλεψε την παράσταση στην τελετή εγκαινίων του εντυπωσιακού Αμφι­θεάτρου που βρίσκεται στο Πολιτιστικό Χωριό «Κατάρ»,

αποσπώντας το χειροκρότημα αρχηγών κρατών, μεγιστάνων, «γαλαζοαίματων» και προσωπικοτήτων από ολόκληρο τον κόσμο

Ο ουρανός πάνω από το ιδιαίτερης αισθητικής Αμφιθέατρο, μέρος ενός μοναδικού στον κόσμο κατασκευαστικού έργου, γέμισε πολύχρωμες φωτεινές ζωγραφιές, οι οποίες καθοδηγούνταν από τη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Περίπου 4.000 θεατές παρακολούθησαν το θέαμα της τελετής, ανάμεσά τους και 150 VIPs καλεσμένοι, αρχηγοί κρατών, υπουργοί, «γαλαζοαίματοι», σημαντικές προσωπικότητες αλλά και γνωστοί Eλληνες επιχειρηματίες.

Οικοδεσπότης της βραδιάς ήταν ο γνωστός για τη λατρεία του στην Ελλάδα, σεΐχης Χαάντ πιν Χαλίφα αλ Θανί και η πανέμορφη σύζυγός του Σεϊχά Μοζά. Ο σεΐχης αλ Θανί έχει προβεί ήδη σε επενδύσεις στη χώρα μας, ενώ τα ελληνικά νησιά αποτελούν τον αγαπημένο του προορισμό. Η επιλογή λοιπόν του διεθνούς και πολυβραβευμένου Βαγγέλη Παπαθανασίου για να αναλάβει την τελετή των εγκαινίων συνδυάζοντάς την ταυτόχρονα με μια συναυλία για την ελπίδα και την ειρήνη δεν μπορεί να θεωρείται τυχαία.

Ο Τύπος στο Κατάρ εδώ και ημέρες με δεκάδες δημοσιεύματα αναφερόταν στην πολυαναμενόμενη βραδιά και στον Ελληνα Vangelis, τον βραβευμένο με Οσκαρ (το 1982) για το μουσικό θέμα στην ταινία «Οι δρόμοι της Φωτιάς», τον οποίο
χαρακτήριζαν ως κορυφαίο συνθέτη ηλεκτρονικής μουσικής.

Ο κ. Παπαθανασίου συνέθεσε μια σειρά από μουσικά κομμάτια ειδικά για την περίσταση, ενώ αποτέλεσε το κεντρικό πρόσωπο της συναυλίας, στην οποία συμμετείχαν και άλλοι καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας, όπως η ρουμανικής καταγωγής σοπράνο Αντζελα Γεωργίου με τον σύζυγό της τενόρο Ρομπέρτο Αλάνια, ο «μάγος των εφέ φωτός» Γερμανός Γκερτ Χοφ, αλλά και ο επίσης βραβευμένος με Οσκαρ, Βρετανός ηθοποιός Τζέρεμι Αϊρον, ο οποίος ήταν ο παρουσιαστής της εκδήλωσης.

Η συναυλία

Δύο μέρες νωρίτερα, στις 9 Δεκεμβρίου, είχαν ξεκινήσει στην Ντόχα οι Αραβικοί Αγώνες, με πολλούς διακεκριμένους επισκέπτες. Η συναυλία για τα εγκαίνια του νέου Αμφιθεάτρου διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 4ου Φόρουμ της Συμμαχίας των Πολιτισμών των Ηνωμένων Εθνών, που φιλοξενήθηκε στο Κατάρ. Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου συνέθεσε ειδικά για τη βραδιά των εγκαινίων μία χορωδιακή συμφωνία που την ονόμασε «Hope». Στην αρχή εμφανίστηκαν μουσικοί από διάφορες χώρες, ακολούθησε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Κατάρ και στη συνέχεια ο Βαγγέλης Παπαθανασίου έκανε μια εντυπωσιακή εμφάνιση. Ο Ελληνας καλλιτέχνης συνοδευόταν από την Κρατική Χορωδία Γιάρλοφ της Ακαδημίας της Μόσχας αλλά και από την Αντζελα Γεωργίου. Η γνωστή σοπράνο εμφανίστηκε ξανά στη σκηνή με τον σύζυγό της Ρομπέρτο Αλάνια και μαζί ερμήνευσαν ένα κομμάτι που επίσης συνέθεσε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου.

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας ένα μοναδικό σόου φωτός από τον Γκερτ Χοφ βρισκόταν σε εξέλιξη στον ουρανό του Αμφιθεάτρου. Ακολούθησαν οι μεγάλες μουσικές επιτυχίες του Ελληνα καλλιτέχνη, όπως «Οι δρόμοι της Φωτιάς», «1492, The Conquest of paradise» κ.ά. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την Παιδική Χορωδία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Κατάρ, η οποία ερμήνευσε το «Child of Hope» σε μουσική Παπαθανασίου και στίχους Τιμ Ράιζ. Ακολούθησαν εντυπωσιακά πυροτεχνήματα, ενώ οι καλεσμένοι όρθιοι χειροκροτούσαν αποθεώνοντας τους καλλιτέχνες.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου έγραψε στο πρόγραμμα της συναυλίας: «Εύχομαι ότι αυτή η προσπάθεια για ειρήνη και άλλες σαν αυτήν δεν θα καταλήξουν ένα ουτοπικό όνειρο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το κράτος του Κατάρ και την ?Κατάρα? που μου έδωσαν αυτή την ευκαιρία για να εκφράσω με τον δικό μου τρόπο αυτήν την ευχή».

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ «ΚΑΤΑΡΑ»

Παντρεύει την αραβική παράδοση με την τεχνολογία

Για τους Καταρινούς η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτέλεσε την αρχή για μια σειρά πολιτιστικών γεγονότων που θα ακολουθήσουν στο εμιράτο. Το νεοεγκαινιασθέν αμφιθέατρο διαθέτει περίπου 4.000 θέσεις, θεωρείται από τα μεγαλύτερα ανοιχτά αμφιθέατρα της Μέσης Ανατολής, η αρχιτεκτονική του συνδυάζει αρχαιοελληνικά και ρωμαϊκά στοιχεία, ενώ αποτελεί το σημαντικότερο οικοδόμημα του μεγαλεπήβολου οικοδομικού έργου που ονομάζεται Πολιτιστικό Χωριό «Κατάρα». Το Πολιτιστικό Χωριό έχει σκοπό να συνδυάσει την τέχνη σε όλες τις μορφές της και την ψυχαγωγία με τον τουρισμό αλλά και την επιχειρηματικότητα. Ετσι φιλοξενεί μια σειρά από θέατρα, γκαλερί, κινηματογράφους, εστιατόρια, επιχειρηματικούς χώρους, καταστήματα, κέντρα χαλάρωσης (resort), πλαζ, αλλά και υψηλής αισθητικής σπίτια.

Η αρχιτεκτονική των κτιρίων του Πολιτιστικού Χωριού συνδυάζει παραδοσιακά αραβικά στοιχεία με ό,τι πιο μοντέρνο υπάρχει αυτή τη στιγμή στον χώρο των κατασκευών αλλά και της τεχνολογίας. Είναι χτισμένο ανάμεσα στον δυτικό κόλπο της Ντόχα και στο τεχνητό νησί Pearl-Qatar και, παρότι έχει κατασκευαστεί μόνο το 30% των χώρων του, το χωριό έχει ξεκινήσει ήδη να λειτουργεί από το 2010. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα επόμενα 5 χρόνια. Το Κατάρ αισιοδοξεί να εξελιχθεί σε πόλο έλξης των τουριστών στη Μέση Ανατολή και να «χτυπήσει» την πρωτοκαθεδρία στον συγκεκριμένο τομέα του Ντουμπάι, το οποίο θεωρείται τα τελευταία χρόνια ο must προορισμός της περιοχής. Η διαφορά είναι ότι το Κατάρ θέλει να το επιτύχει αναδεικνύοντας ένα σοβαρό πολιτιστικό προφίλ και επιθυμώντας να μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο για τη Μέση Ανατολή.

ΜΑΓΔΑ ΛΙΒΕΡΗ

Πηγή: Έθνος

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.