Καλό σου ταξίδι Λουκία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Της Σμαράγδας Μιχαλιτσιάνου

«Καρδούλα μου στον γαλάζιο ορίζοντα σε απλώνω/ εκεί που στερεώνω…Να οι θάλασσές μας… διάπλατες μας περιμένουν…/ Να τις κολυμπήσουμε πάλι μαζί  σε αγαπώ…»

Από τις τελευταίες αναρτήσεις της σκηνοθέτιδας Λουκίας Ρικάκη στον τοίχο της στο Fb . H ψυχή της πετάει τώρα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου εκεί που έβρισκε πάντα τη  γαλήνη .

Η Λουκία Ρικάκη δεν μένει πια εδώ. Έφυγε χθες στα πενήντα της για το μεγάλο ταξίδι απελευθερωμένη  από τον καρκίνο που σκληρά τη βασάνισε, αλλά άφησε πίσω της σημαντικό έργο.

Η σπουδαία σκηνοθέτης και συγγραφέας κοινοποίησε εξαρχής το πρόβλημα της υγείας της . Μίλησε για το ροζ συννεφάκι που εμφανίστηκε στον εγκέφαλό της και στο τέλος έφθασε να της παραλύσει και το χέρι…

«Η εικόνα ανάγλυφη οδηγεί το τραυματισμένο παράλυτο χέρι … Στο χάδι πάνω στο θαυματουργό φως του Αγίου Εφραίμ ιερουργού και θαυματουργού. Από τη βραδινή μου προσευχή στο εκκλησάκι της κλινικής… Ευχαριστώ τον πρόθυμο νυχτερινό τραυματιοφορέα που με πήγε εκεί με τόσο σεβασμό… Και την αμέριστη αγάπη και κατανόηση του άντρα μου , που προσευχήθηκε μαζί μου . Τι ευλογία η κοινή προσευχή!!!».

Στις βασανιστικές ώρες που πέρασε έστρεψε το βλέμμα στον ουρανό και ζήτησε τη βοήθεια του Πατέρα. Εκεί ακούμπησε όλες της τις ελπίδες. Ο καρκίνος όμως, τη νίκησε. Έσβησε σαν κεράκι με τον σύντροφό της Νικόλα στο πλάι της.

Γεννήθηκε το 1961 στον Πειραιά. Σπούδασε Ιστορία της τέχνης και Φωτογραφία στο Darlington College of Arts . Eργάστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο και στο υπουργείο Περιβάλλοντος της Δανίας ως υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Το 1982 επέστρεψε στην Ελλάδα και  ίδρυσε την εταιρεία Orama Films, που εξελίχθηκε σε μία από τις καθιερωμένες παραγωγές θεατρικών παραστάσεων και ποιοτικών ταινιών για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση . Ίδρυσε ακόμα την εταιρεία Tricky Trick Films και το 1996 δύο θεατρικές σκηνές  το «104- Κέντρο Λόγου και Τέχνης» και το Ελληνικό Κόμεντι Κλαμπ επί της οδού Αιόλου 48.

Από τις πιο καλές ταινίες που γύρισε είναι «Eίσαι ο καθρέφτης μου», «Την καρδιά μου πλήγωσες», «Νύχτες κωμωδίας», «Συμφωνία χαρακτήρων»,  «Κουαρτέτο σε 4 κινήσεις» (2 κρατικά βραβεία), «Ταξίδι στην Αυστραλία» κ.α.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.