To «Satantango» του Μπέλα Ταρ στο «Τριανόν»

bella_tarr
Facebook
Twitter
LinkedIn

7 ώρες με τον «Μεσσία» του Μπέλα Ταρ

To «Satantango» του Μπέλα Ταρ, που προβάλλεται αύριο, σε κόπια 35mm, στην αίθουσα του «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21),

στις 5.30 μ.μ., στο πλαίσιο των εορτασμών των 50 χρόνων λειτουργίας του κινηματογράφου, φέρνει ξανά τον Ούγγρο σκηνοθέτη στην Ελλάδα, λίγους μήνες αφότου βρέθηκε στην Αθήνα με αφορμή το αφιέρωμα που διοργανώθηκε στο έργο του.

Ραντεβού με το κοινό την Κυριακή στις 7.00 μ.μ. στο «Τριανόν» δίνει ο Μπέλα Ταρ, για να παρευρεθεί σε μία ημερίδα με τη συμμετοχή του Θόδωρου Αγγελόπουλου και του κριτικού Μισέλ Δημόπουλου με θέμα «Σινεμά και Πολιτική».

To «Satantango» του Μπέλα Ταρ, που προβάλλεται αύριο, σε κόπια 35mm, στην αίθουσα του «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21), στις 5.30 μ.μ., στο πλαίσιο των εορτασμών των 50 χρόνων λειτουργίας του κινηματογράφου, φέρνει ξανά τον Ούγγρο σκηνοθέτη στην Ελλάδα, λίγους μήνες αφότου βρέθηκε στην Αθήνα με αφορμή το αφιέρωμα που διοργανώθηκε στο έργο του.

Διάρκειας επτάμισι ωρών, το «Satan- tango» (1994) διαδραματίζεται σε ένα ερειπωμένο χωριό της Ουγγαρίας στη δεκαετία του ’80. Εδώ ο χρόνος έχει αποσυνθέσει τα πάντα. Σιγά σιγά και οι ίδιοι οι κάτοικοι γίνονται μέρος της φθοράς.Μια μέρα καταφθάνει ένας «Μεσσίας», ένας απατεωνίσκος τέως καταδότης…

Κατά την προβολή της ταινίας θα πραγματοποιηθούν δύο διαλείμματα, καθορισμένα από τον σκηνοθέτη, ο οποίος δίνει ραντεβού με το κοινό την Κυριακή στις 7.00 μ.μ., και πάλι στο «Τριανόν», για να παρευρεθεί σε μία ημερίδα με τη συμμετοχή του σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου και του κριτικού Μισέλ Δημόπουλου με θέμα «Σινεμά και Πολιτική» (η είσοδος είναι ελεύθερη με προτεραιότητα στους θεατές του «Satantango» – το κόστος για την προβολή της ταινίας είναι 10 ευρώ).

Ο Μπέλα Ταρ, ο οποίος έχει δηλώσει πως το «Αλογο του Τορίνο», μία από τις καλύτερες ταινίες του 2011, βραβευμένο με την Αργυρή Αρκτο και το βραβείο της FIPRESCI στο περσινό Φεστιβάλ του Βερολίνου, είναι και η τελευταία ταινία της φιλμογραφίας του, γεννήθηκε το 1955 στο Πετς της Ουγγαρίας. Το σκηνοθετικό του ντεμπούτο συντελέστηκε το 1979, με την ταινία «Οικογενειακή φωλιά», ενώ ο ίδιος κατατάσσεται ανάμεσα στους κορυφαίους δημιουργούς όλων των εποχών.

Αντα Δαλιάκα
Πηγή:Έθνος

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.