Θεσσαλονίκη: Τα δημοτικά σφαγεία μετατρέπονται σε πολυχώρο πολιτισμού

thessaloniki_dimotika_sfageia
Facebook
Twitter
LinkedIn

Το κτίριο που για χρόνια ολόκληρα φιλοξενούσε τα δημοτικά σφαγεία ανακαινίζεται και θα επαναχρησιμοποιηθεί -μαζί με τον αύλειο χώρο- ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Η δυσοσμία, το αίμα, οι άθλιες συνθήκες υγιεινής ανήκουν στο παρελθόν. Τα δημοτικά σφαγεία Θεσσαλονίκης, δίπλα στα παλιά βυρσοδεψεία, πλημμυρίζουν από μουσική, θέατρο, χορό, δέχονται εικαστικά και άλλα γεγονότα και μετατρέπονται σε πολυχώρο πολιτισμού, δίνοντας νέα πνοή στην υποβαθμισμένη δυτική Θεσσαλονίκη.

Το κτίριο των αρχών του 20ού αιώνα, στην οδό 26ης Οκτωβρίου, που για χρόνια ολόκληρα φιλοξενούσε τα δημοτικά σφαγεία, ανακαινίζεται και θα επαναχρησιμοποιηθεί -μαζί με τον αύλειο χώρο- ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Ηδη έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση μεταξύ της αναδόχου εταιρείας και του Δήμου Θεσσαλονίκης και σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες για τη συντήρηση του διατηρητέου κτιρίου. Το έργο, αρχικού προϋπολογισμού 3.250.000 ευρώ -η ανάδοχος εταιρεία έδωσε έκπτωση 47,43%-, εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013 με τελικό δικαιούχο τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Μακέτα για την ανακαίνιση του κτιρίου

«Εξασφαλίζοντας τη χρηματοδότηση του έργου συντήρησης του συγκεκριμένου διατηρητέου κτιρίου από κοινοτικούς πόρους και χωρίς να επιβαρύνουμε τον προϋπολογισμό του δήμου, επιτυγχάνουμε επιπλέον δύο στόχους: διασώζεται ένα οίκημα χαρακτηριστικό της φυσιογνωμίας των βιομηχανικών κτιρίων της πόλης των αρχών του 20ού αιώνα, ενώ η υποβαθμισμένη δυτική Θεσσαλονίκη αναβαθμίζεται με τη δημιουργία ενός καλαίσθητου πολιτιστικού κέντρου στην περιοχή», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης.

Σύμφωνα με τη μελέτη, θα αποκατασταθεί το διατηρητέο κτίριο και θα ανεγερθεί ένα καινούργιο, στη θέση που καταλαμβάνει ένα κτίσμα που έγινε αργότερα. Μετά την αποκατάστασή του το μνημείο θα λειτουργήσει ως χώρος φιλοξενίας πολιτιστικών εκδηλώσεων, εξασφαλίζοντας την αρμονική συμβίωση ανάμεσα σε ιστορικές και σύγχρονες αξίες.

Αισθητική αποκατάσταση

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, που θα περιλαμβάνουν τη στατική ενίσχυση του κτιρίου και την αποκατάσταση της αισθητικής του ταυτότητας, τα παλιά δημοτικά σφαγεία θα μπορούν να φιλοξενήσουν μουσικές συναυλίες, θεατρικές και αθλητικές παραστάσεις, χορευτικά δρώμενα, εκδηλώσεις των Δημητρίων, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και άλλα εικαστικά γεγονότα, ομιλίες και διαλέξεις. Επιπλέον μπορεί να φιλοξενεί μια μόνιμη έκθεση στην οποία θα προβάλλονται τα σύγχρονα βιομηχανικά κτίρια και η κατασκευαστική τεχνοτροπία των αρχών του 20ού αιώνα, καθώς και περιοδικές εκθέσεις στον αύλειο χώρο του.

Τα δημοτικά σφαγεία λειτούργησαν αδιαλείπτως μέχρι τον σεισμό της 20ής Ιουνίου 1978, όταν το κεντρικό κτίριο υπέστη ζημιές. Επαναλειτούργησε και πάλι τον Ιούνιο του 1980 και μέχρι τον Δεκέμβριο του 1998, οπότε κρίθηκε πλέον ασύμφορη η λειτουργία τους και σταμάτησε οριστικά. Το 1994 με υπουργική απόφαση το κτίριο των δημοτικών σφαγείων χαρακτηρίστηκε ως «έργο τέχνης και ιστορικό, διατηρητέο μνημείο».

Ανέγερση

Η ανέγερση των εγκαταστάσεων των παλιών δημοτικών σφαγείων, σε οικόπεδο έκτασης περίπου 9.000 τ.μ., τοποθετείται στις αρχές του 20ού αιώνα και αυτές αποτελούνται από το κυρίως διατηρητέο κτίριο, ένα νεότερο κτίριο προσθήκης βοηθητικών χρήσεων, εφαπτόμενο στη δυτική πλευρά αλλά και ένα ακόμη πιο πρόσφατο στη βορειοδυτική γωνία.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
ritzal@pegasus.gr
Πηγή: Έθνος

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.