Η ζωή της «θρυλικής μορφής» του τραγουδιού και η εποχή του αναβιώνουν στη μουσικοθεατρική παράσταση που σκηνοθετεί η Σοφία Σπυράτου
Ακης Σακελλαρίου και Αλέξανδρος Μπουρδούμης υποδύονται τον Αττίκ στην παράσταση που κάνει πρεμιέρα στις 22 Φεβρουαρίου
Εκλαψα για να γράψω, έγραψα για να τραγουδήσω και τραγούδησα για να ζήσω… έγραφε το χειρόγραφο σημείωμα που είχε αφήσει ο Αττίκ με την επιθυμία να γραφτεί στον τάφο του. Σε μία από τις κορυφαίες μορφές του ελληνικού τραγουδιού, τον Κλέωνα Τριανταφύλλου, τον κατά κόσμον Αττίκ, αναφέρεται η μουσικοθεατρική παράσταση, «Αναζητώντας τον Αττίκ» που κάνει πρεμιέρα στις 22 Φεβρουαρίου, στο Μπάντμιντον, σε μουσικολογική έρευνα και κείμενα του Λάμπρου Λιάβα, σκηνοθεσία και χορογραφία της Σοφίας Σπυράτου.
«Η παράσταση προσκαλεί το σημερινό κοινό να αναβαπτιστεί στην ομορφιά των τραγουδιών που σημάδεψαν τη ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων και να ανακαλύψει τις αξίες ζωής και την καλλιτεχνική τόλμη μιας εποχής εξίσου δύσκολης και μεταβατικής όσο και η σημερινή» σημειώνει ο Λάμπρος Λιάβας.
«Ο Αττίκ δίκαια θεωρείται γεννήτορας όλων των σύγχρονων Ελλήνων τροβαδούρων. Η πρότασή του δεν έχει ξεπεραστεί ούτε από τα πνευματικά του εγγόνια, τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Διονύση Σαββόπουλο. Κι ας βιάστηκαν μια εποχή, κάποιοι μικρόψυχοι, να του κολλήσουν την ετικέτα του ρετρό» αναφέρει ο ίδιος. Υπήρξε μια «θρυλική μορφή» η οποία εκφράζει «ερωτισμό και συναίσθημα που είναι αιώνιο… Κοσμοπολίτης και βαθιά καλλιεργημένος, σπουδαίος συνθέτης και πιανίστας, τραγουδιστής, ποιητής, στιχοπλόκος, ηθοποιός, κονφερανσιέ, ταχυδακτυλουργός, χορευτής και ακροβάτης (!), υπήρξε μια πολύπλευρη και γοητευτική προσωπικότητα».
Μια αναδρομή χωρίς διάθεση «ρετρό», αλλά με πολύ χιούμορ, σαρκασμό, τρυφερότητα και συγκίνηση αποτελεί η παραγωγή. Στο επίκεντρο μια χορταστική επιλογή από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του Αττίκ και άλλων κορυφαίων συνθετών της εποχής. Η παράσταση παρακολουθεί το «έπος ζωής» του Κλέωνα Τριανταφύλλου-Αττίκ (1885-1944) και της γενιάς του. Ξεκινά από την Αλεξάνδρεια και την Αθήνα του 1900, με τους περιπάτους στο Ζάππειο, τις καντάδες και τις μουσικές βραδιές στο αρχοντικό της οικογένειας Τριανταφύλλου. Περνάει στο Παρίσι της Μπελ-επόκ, με την περίφημη Μιστενγκέ να μεσουρανεί στα Φολί Μπερζέ και τον νεαρό Κλέωνα στο Ωδείο, τα μουσικά θέατρα και τα καμπαρέ να αρχίζει την καριέρα του ως «Αττίκ» – τραγουδοποιός. Τον ακολουθούμε στις γεμάτες περιπέτειες περιοδείες του σ’ όλο τον κόσμο.
Για να καταλήξουμε στην Αθήνα της εποχής του Μεσοπολέμου, με τα «βαριετέ» και την περίφημη «Μάντρα», έναν τρόπο καλλιτεχνικής επικοινωνίας πρωτοπόρο για την ελληνική πραγματικότητα. Η «Μάντρα» υπήρξε ο ναός της τέχνης του Αττίκ και λειτούργησε για μιαν ολόκληρη δεκαετία (1930-1940), συνδυάζοντας στοιχεία από την παρισινή μπουάτ, την αθηναϊκή επιθεώρηση, το βαριετέ, την ταβέρνα και τη μουσικο-φιλολογική στοά. Υπήρξε φυτώριο σπουδαίων καλλιτεχνών. Γίνεται παράλληλα με την παράσταση και μια εξιστόρηση των γεγονότων εκείνης της περιόδου.
Τις δυνατότητες του θεάτρου θα αξιοποιήσει η παράσταση, όπως εξήγησε η Σ. Σπυράτου. Γι’ αυτό η σκηνή θα φτάσει μέχρι την πλατεία με σκαλοπάτια, όπως ήταν και στη «Μάντρα». Οι καλλιτέχνες θα έρχονται πιο κοντά στο κοινό και θα γίνουν μια παρέα με αυτό.
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΤΑΛΕΝΤΩΝ
Eνα από τα χαρακτηριστικά της «Μάντρας του Αττίκ» ήταν οι πολυποίκιλοι διαγωνισμοί ταλέντων, κάτι που η παράσταση, ακολουθώντας τον μύθο του Αττίκ, θα το κάνει πραγματικότητα. Θεατές που έχουν δηλώσει συμμετοχή και πήραν μέρος σε οντισιόν θα διαγωνιστούν σε διάφορα ταλέντα με έμφαση στο ταλέντο του τραγουδιού, όπως ακριβώς γινόταν και στη μάντρα του Αττίκ. Περισσότερες πληροφορίες για όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς στο τηλ.: 211 10 10000. Δηλώσεις συμμετοχής στο attik@badmintontheater.gr.
ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ Τα στιχουργικά ιντερμέδια υπογράφει ο Γιάννης Ξανθούλης και τα σκηνικά – κοστούμια η Λίλη Πεζανού. Πρωταγωνιστούν (με αλφαβητική σειρά): Σ. Κοσκινά, Ν. Λοτσάρη, Ευ. Μουμούρη, Αλ. Μπουρδούμης, Αγγ. Παπαδημητρίου, Ακ. Σακελλαρίου κ.ά., 10μελές μπαλέτο και 7μελής ορχήστρα, υπό την ενορχήστρωση – μουσική διεύθυνση Θόδωρου Κοτεπάνου.
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ
akarali@pegasus.gr
Πηγή: Έθνος