Έκθεση φωτογραφίας του Κώστα Μπαλάφα

kostas_balafas_ekthesi_fotografias
Facebook
Twitter
LinkedIn

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ!

Έκθεση φωτογραφίας με έργα του Κώστα Μπαλάφα, στου Ψυρρή, στον Πολυχώρο «…και Ζαχαροπλαστείο» Σαρρή 13, Αθήνα. Εγκαίνια την Τετάρτη, 21 Μαρτίου και ώρα 8 μ.μ. Τηλ. 210 3214035

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ με αφιέρωμα στο μεγάλο δημιουργό, δάσκαλο και, γιατί όχι, ποιητή της φωτογραφίας Κώστα Μπαλάφα. Επιμέλεια έκθεσης: Χρήστος Ζουλιάτης.

Η έκθεση περιλαμβάνει 25 φωτογραφίες με πορτρέτα, αγροτική ζωή και αγροτικό τοπίο, οι οποίες αποτελούν τμήμα φωτογραφικού αρχείου που ο ίδιος ο δημιουργός είχε παραχωρήσει στην ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ “LEICA ACADEMY”, με την ευγενκή χορηγία της οποίας και εκτίθενται.

Ο Κώστας Μπαλάφας γεννήθηκε το 1920 στην Κυψέλη της Άρτας, ορεινό χωριό της Ηπείρου, από γονείς αγρότες. Στο χώρο της φωτογραφίας τον συναντούμε το 1939 στα Γιάννενα, όπου έζησε τον πόλεμο του 1940 και πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση 1941-44. Φωτογράφισε τον ένοπλο αντάρτικο αγώνα κατά των κατακτητών και τον αποτύπωσε στο φωτογραφικό λεύκωμα “Το Αντάρτικο στην Ήπειρο”. Από το 1951 εργάστηκε στη ΔΕΗ και τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο του τον διέθεσε στη φωτογραφία.

Οι σκληρές συνθήκες ζωής των παιδικών του χρόνων και οι αγώνες του ελληνικού λαού εκείνο τον καιρό για ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια επέδρασαν στον ευρύτερο ψυχισμό του και διαμόρφωσαν το ύφος της φωτογραφικής του δουλειάς, ιδίως σε θέματα κοινωνικού προβληματισμού, τα οποία κυρίως τον απασχόλησαν. 

Ο ίδιος λέει στην αυτοβιογραφία του: “Εμένα, σε όλη μου τη δουλειά, κεντρικός άξονας της θεματολογίας μου είναι ο άνθρωπος και οι αντιδράσεις του στη ζωή, ο αγώνας του για επιβίωση, και περισσότερο οι άνθρωποι του πόνου, γιατί έχουμε σχηματίσει κακή ιδέα για τον πόνο. 

Ο πόνος είναι σύμμαχός μας, είναι ο φίλος μας, μας ειδοποιεί πως αν το χέρι μας πονάει, κάτι συμβαίνει εκεί πέρα, και πρέπει να το δούμε. Αγαπάω τον κόσμο και τον κόσμο φωτογραφίζω….Το να βγάλεις λίγα χρυσάνθεμα, ακόμα και μια βαρκούλα που κουνιέται, δεν λέει και σπουδαία πράγματα. Εδώ είναι ένας λαός τρανταχτός, που πέρασε δια πυρός και σιδήρου, από το γιαταγάνι του Γιουσούφ αράπη και από το σκοινί του πατρο-Κοσμά. Αυτόν το λαό φωτογραφίζω”

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.