Νέα των media… (13/07/2012)

media_nea1
Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα από τον κόσμο των media…

Στις εφορίες η εγκύκλιος για την απαλλαγή από την έκτακτη εισφορά

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕΣΥ

Η Διεύθυνση Φορολογίας του υπουργείου Οικονομικών απέστειλε προς τις ΔΟΥ την εγκύκλιο για την εφαρμογή της παραγράφου θδ στο άρθρο 138 του Ν. 4052/2012, με την οποία οι άνεργοι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ απαλλάσσονται από την καταβολή της ειδικής εισφοράς για το οικονομικό έτος 2012.

Η συγκεκριμένη διάταξη είχε συμπεριληφθεί στον προαναφερόμενο νόμο της κυβέρνησης Παπαδήμου και χρειάστηκαν δύο ακόμη κυβερνήσεις για να υλοποιηθεί, με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Τύπου και ΜΜΕ (Π.Ο.Ε.Π.ΤΥ.Μ.). Καταρχάς από τον υπουργό Εργασίας της κυβέρνησης Πικραμένου, Αντ. Ρουπακιώτη –που ξεμπλοκάρισε το θέμα- και στη συνέχεια από τον τωρινό υφυπουργό Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνη, που έδωσε την εντολή έκδοσης της εγκυκλίου.

Λόγω της καθυστέρησης έκδοσης της εγκυκλίου και της ψηφιακής αποστολής του καταλόγου των εγγεγραμμένων ανέργων προς τις Εφορίες, ενδεχομένως πολλοί συνάδελφοι θα έχουν ήδη χρεωθεί με την ειδική εισφορά. Οι συνάδελφοι αυτοί θα πρέπει να προσκομίσουν στη ΔΟΥ βεβαίωση του Ταμείου, για να διαγραφεί η χρέωση.

Τα Διοικητικά Συμβούλια της Π.Ο.Ε.ΣΥ. και της Π.Ο.Ε.Π.ΤΥ.Μ.

Με την παράκληση να αναρτηθεί, να μεταδοθεί και να δημοσιευθεί.

Ποιοι άλλοι φεύγουν από το ΧΑ;

Τον δρόμο της εξόδου από το ΧΑ εκτιμάται πως θα ακολουθήσουν και τα άλλα δύο μεγάλα συγκροτήματα ΜΜΕ, ο Πήγασος και η «Καθημερινή», αφού ολοκληρωθεί το εγχείρημα του ΔΟΛ. Άγνωστο είναι τι θα συμβεί με το Mega, που είναι και η πρώτη επιχείρηση που μπήκε στο ΧΑ το 1994, με συγκεκριμένη διάταξη. Σε καθεστώς επιτήρησης της μετοχής βρίσκονται άλλωστε ο ΔΟΛ, το Mega, ο Πήγασος και οι Τεχνικές Εκδόσεις. Εκτός διαπραγμάτευσης είναι το Alter και η Χ.Κ. Τεγόπουλος, ενώ έχουν ήδη αποχωρήσει η ΙΜΑΚΟ και οι Εκδόσεις Λυμπέρη. Χωρίς προβλήματα συνεχίζουν η «Καθημερινή», οι Αττικές Εκδόσεις και η «Ναυτεμπορική».

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/?paged=2

Ανακατατάξεις στους μετόχους του Mega

Μια νέα πραγματικότητα διαμορφώνεται και στη γενική συνέλευση του Mega για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 10 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα. Από τη συνέλευση απουσίασαν η Benbay (5,26%) του Β. Ρέστη, η BNP PARIBAS PRIVATE BANK (4,69%) η Χ.Κ. Τεγόπουλος (2,68%), αλλά και η Eurobank, που συμμετείχε με δύο εταιρείες από 1,43%. Η απουσία αυτή δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην πως οι εταιρείες αυτές δεν θα λάβουν μέρος στην αύξηση, όμως ίσως αποτελεί μια ένδειξη για τις μελλοντικές τους προθέσεις.

Ποιο όμως θα είναι το μελλοντικό σχήμα; Θα διεκδικήσει άραγε μερίδιο στη διοίκηση ο όμιλος Κοπελούζου που έχει απευθείας, μέσω της Προμηθέας Gas, το 2,93% των μετοχών; Θα εξακολουθήσουν, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα λιτότητας, να αποτελούν τον σταθερό πόλο στο Mega, παρά τις διαφωνίες τους, ΔΟΛ και Πήγασος; Και για πόσο θα αναβάλλεται η συγχώνευση με το Star;

Στη συνέλευση της 15ης Ιουνίου εκπροσωπήθηκαν: ο Πήγασος με 26,82%, ο ΔΟΛ με 22,11%, η GS Bank με 2,48%, η Elkin Holding με 2,48%, η Moongold Investments Limited με 2,09%. Υπάρχει μια δεύτερη κατηγορία συμμετοχών με 2,05% από την Baltazzi Investments Limited, την Goodlass Investments Limited και την Opalton Investment Limited. Ακόμη με 0,98% των μετοχών του Mega εκπροσωπήθηκαν οι εταιρείες Ascope Trading Limited, Lagan Entreprises SA, Tone Business SA, Cyrenia Enterprises SA, Valens Trading SA και Wako Investments S.A.

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/?p=20969#more-20969

Πίσω στον Ψυχάρη ο ΔΟΛ με 5,6 εκατ. ευρω

Πρώτα ήταν η διθυραμβική είσοδος στη Σοφοκλέους. Τώρα ακολουθεί η σεμνή διαδικασία εξόδου του ΔΟΛ από το Χρηματιστήριο, όπως όλα δείχνουν, με την υποβολή της πρότασης δημόσιας εξαγοράς των μετοχών που διαπραγματεύονται στην αγορά, δηλαδή για το 39,017% του μετοχικού κεφαλαίου της μεγαλύτερης ελληνικής ιδιωτικής εταιρείας ΜΜΕ.

Η διαδικασία είναι εξπρές, καθώς θα διαρκέσει ως το τέλος του μήνα, έχοντας στόχο τη συγκέντρωση τουλάχιστον του 90% των μετοχών του οργανισμού από τον Σταύρο Ψυχάρη.

Για την κίνηση αυτή η Alpha Bank διαβεβαιώνει πως υπάρχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια και γίνεται πριν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας έως και 7,5 εκατ. ευρώ. Το προσφερόμενο τίμημα είναι 1,392 ευρώ ανά μετοχή (πού είναι τα χρόνια που μία μετοχή του ΔΟΛ στοίχιζε σχεδόν 30.000 δρχ., δηλαδή κοντά στα 29 ευρώ!) και το σύνολο των μετοχών που υπάρχουν προς εξαγορά είναι 4.048.001. Δηλαδή ο Σταύρος Ψυχάρης, πληρώνοντας 5.634.817 ευρώ, είναι πολύ πιθανό να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του ΔΟΛ και στη συνέχεια να βγάλει την εταιρεία από το Χρηματιστήριο. Πρόκειται, βέβαια, για την απόλυτη διάψευση του «χρηματιστηριακού ονείρου» για χιλιάδες επενδυτές που έβαλαν τα χρήματά τους στον ΔΟΛ, παρακολουθώντας τις διαφημίσεις για την ισχύ του ομίλου. Διαπιστώνεται επίσης πως οι επιχειρηματίες των ΜΜΕ, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης στην Ελλάδα, δεν κατάφεραν, παρά τα κεφάλαια που άντλησαν από το ΧΑ και την υποστήριξη που είχαν από τις τράπεζες, να διαμορφώσουν τις βάσεις για μια υγιή ανάπτυξη στον χώρο των Μέσων. Σήμερα ο ΔΟΛ ελέγχεται κατά 59,786% από τον Σταύρο Ψυχάρη, κατά 19,463% από τον εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη και κατά 20,751% από το επενδυτικό κοινό. Τώρα, αν η δημόσια πρόταση εξαγοράς των μετοχών από τον Σταύρο Ψυχάρη φτάσει στο 90% του μετοχικού κεφαλαίου, η αύξησή του θα γίνει μετά τη διαγραφή της εταιρείας από το ΧΑ.

Λιτότητα και διατήρηση των τίτλων

Ποιο είναι το μέλλον του ΔΟΛ; Στην πρόταση δημόσιας εξαγοράς των μετοχών δηλώνεται ρητά πως ο Σταύρος Ψυχάρης θα παραμείνει επικεφαλής του ομίλου. Στόχος είναι πλέον η ταχύτερη ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων στα ψηφιακά ΜΜΕ, κάτι βέβαια που υπήρχε προ δεκαετίας, όταν ο ΔΟΛ υποστήριζε το εγχείρημα της ΔΟΛ Digital. Ακόμη, η μείωση του κόστους λειτουργίας με ελαττώσεις μισθών και απομακρύνσεις προσωπικού. Στο σχέδιο ακόμη υπάρχει η επανεξέταση όλων των ειδικών εκδόσεων που συνοδεύουν τις κύριες εκδόσεις των εφημερίδων, ο περιορισμός της ύλης τους, ο συσχετισμός τους με διαφημιστικά έσοδα και η μείωση των δαπανών προβολής και διαφήμισης.

Τέλος, ο ΔΟΛ δηλώνει πως ο Στ. Ψυχάρης «δεν σχεδιάζει, επί του παρόντος, τη διακοπή κυκλοφορίας ή την πώληση οποιουδήποτε από τους έντυπους ή τους ψηφιακούς τίτλους του ομίλου». Επίσης ότι δεν πρόκειται να προβεί σε πωλήσεις άλλων θυγατρικών ή σε συγχωνεύσεις, με εξαίρεση την απορρόφηση της Multimedia.

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/?p=20964#more-20964

Δέσμευση για άμεση λύση για τα επιδόματα επίσχεσης

Τη δέσμευση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ/ΤΣΠΕΑΘ για την άμεση επίλυση του προβλήματος της γρήγορης καταβολής των επιδομάτων επίσχεσης προς τους εργαζόμενους στη ΧΚΤ είχε σαν αποτέλεσμα η σημερινή μας κινητοποίηση στο ταμείο του κλάδου. Εκκρεμεί πλέον η υλοποίηση της δέσμευσης αυτής, την οποία και θα παρακολουθήσουμε στενά.

Ο πρόεδρος, ο γενικός διευθυντής και η αρμόδια διευθύντρια δεσμεύτηκαν ότι θα επισπεύσουν τη διαδικασία αξιοποιώντας πρωτίστως το ήδη υπάρχον προσωπικό που είναι μοιρασμένο στις διάφορες διευθύνσεις και το ζήτημα θα λυθεί και “τυπικά” στο ΔΣ του οργανισμού την ερχόμενη Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012. Εκπρόσωποι της Εργασιακής Επιτροπής συνομίλησαν με τον γενικό διευθυντή κύριο Σκρεπετό και τις διευθύντριες Φλώρου και Σαραφίδου. Η λύση δόθηκε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία της κυρίας Φλώρου με τον πρόεδρο του ταμείου, ο οποίος, όπως και ο αντιπρόεδρος Π. Σόμπολος, έλειπαν από τον οργανισμό παρά το γεγονός ότι η κινητοποίησή μας ανακοινώθηκε δημόσια τη Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012.

Συμπερασματικά, είναι τραγικό να ταλαιπωρούνται τόσους μήνες πρώτον οι εργαζόμενοι της ΧΚΤ, καθώς και όσοι άλλοι εργαζόμενοι του κλάδου βρίσκονται στην ίδια θέση, και δεύτερον οι εργαζόμενοι της Α’ Διεύθυνσης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ οι οποίοι πασχίζουν χωρίς υλικοτεχνικές υποδομές (όλα χειρόγραφα) και χωρίς το αναγκαίο προσωπικό (κατ’ εκτίμηση απαιτούνται 20 υπάλληλοι) να εξυπηρετήσουν το σύνολο των απαιτήσεων των εργαζομένων του κλάδου που υπάγονται σε αυτήν.

Η κινητοποίησή μας ανέδειξε επίσης τα εξής:

– Η περιβόητη “ενοποίηση” του ταμείου είναι ψευδεπίγραφη -αφού κάθε διεύθυνση εξακολουθεί να λειτουργεί ως ξεχωριστό σώμα- και είναι δεδομένο και αναντίρρητο ότι αν υπήρχε πολιτική βούληση το ζήτημα θα είχε λυθεί προ πολλού και αυτό αφορά τόσο το ΔΣ του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ όσο και το υπουργείο Εργασίας.

– Όταν απουσιάζει η πολιτική βούληση, ο μόνος τρόπος ικανοποίησης των αιτημάτων των εργαζομένων είναι οι μαχητικές αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις και αυτό οφείλει να γίνει κατανοητό από το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου, αλλά και από το σύνολο των συναδέλφων της ΧΚΤ, που η σημερινή παρουσία ή απουσία τους δείχνει το βαθμό συνειδητοποίησης της πραγματικότητας αυτής. Εξάλλου το σύνολο των εργαζομένων στη ΧΚΤ δεν ανήκει στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, υπάρχουν και εργαζόμενοι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ και ο αμέσως επόμενος στόχος είναι η προώθηση και των δικών σχετικών αιτημάτων.

Εργασιακή Επιτροπή των Εργαζομένων της ΧΚΤ

Πηγή: http://ekprosoposeleftherotypias.blogspot.gr/

Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ για την Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ

12 Ιουλίου 2012

Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας θεωρεί αναγκαίο να επισημάνει απαράδεκτες πρακτικές που συνδέονται με την τελευταία Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ.

1. Στην προγραμματισμένη Συνέλευση της 23.06.12, η μαζική προσέλευση των ασφαλισμένων, με την έκδηλη ανησυχία για τα συμβαίνοντα στον ασφαλιστικό μας οργανισμό, εξασφάλισε την απαραίτητη παρουσία για την απαρτία και άρχισε η συνεδρίαση.

Παρότι για πάνω από επτά ώρες συνεχίζονταν οι ομιλίες, εκατοντάδες μέλη, αγωνιώντας για την πορεία του Οργανισμού, συνέχισαν να παραμένουν στις θέσεις τους, αναμένοντας τις ψηφοφορίες.

Και τότε συνέβη το πρωτοφανές και απαράδεκτο. Η πρόεδρος του ΔΣ Ελένη Σπανοπούλου, που προήδρευε στη Συνέλευση, επιχείρησε τη διάλυση της συνεδρίασης, δηλώνοντας ότι αποχωρεί και λύει τη συνέλευση, λόγω ελλείψεως απαρτίας. Προκαλώντας την γενική αγανάκτηση που οδήγησε και σε επεισόδια σε βάρος της, τα οποία αναμφίβολα αποδοκιμάζονται.

Η συνέλευση συνεχίστηκε με την προεδρία του αντιπροέδρου (Π. Νεστορίδης) και στις ψηφοφορίες που ακολούθησαν το 90% και πλέον καταψήφισε τις προτάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, ζητώντας και την παραίτησή του.

Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας καταγγέλει ως απόλυτα αντιδεοντολογική την ως άνω συμπεριφορά της Ελένης Σπανοπούλου, που εντάσσεται σε μία προκλητική μεθόδευση με στόχο την αποτροπή της ψηφοφορίας. Επισημαίνεται πως ποτέ στο παρελθόν, παρότι λίγες δεκάδες (και όχι εκατοντάδες) μελών παρέμεναν μέχρι το τέλος των συνελεύσεων, καθώς η πλειοψηφία εργάζεται, κανένας και βέβαια ούτε η κα Σπανοπούλου έθεσαν θέμα απαρτίας.

Το ΕΟΔ υπογραμμίζει ότι τέτοιες καταχρηστικές και απαράδεκτες συμπεριφορές, που καταφανώς έχουν στόχο την φίμωση των συνελεύσεων, ουσιαστικά αποβλέπουν στην παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής λειτουργίας και είναι απόλυτα αντιδεοντολογικές και καταδικαστέες.

2. Δυστυχώς, τις επόμενες ημέρες η συν. Σπανοπούλου, πέρα από την ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου, καταχώρησε στην ιστοσελίδα του ΕΔΟΕΑΠ και προσωπική της ανακοίνωση, όπου εμφανίζεται να αμφισβητεί την νομιμότητα της Γενικής Συνέλευσης, ενώ στρέφεται και εναντίον συναδέλφου για επεισόδιο σε βάρος της, κατά τον ισχυρισμό της., κάτι που εκείνος, και όχι μόνο, καταγγέλει ως απόλυτα ψευδές.

Το ΕΟΔ επισημαίνει ότι η ιστοσελίδα του ΕΔΟΕΑΠ δεν αποτελεί προσωπικό φέουδο και είναι ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιείται για διασυρμό του οποιουδήποτε συναδέλφου, με θέματα προσωπικού χαρακτήρα. Αποτελεί κατάχρηση της ιστοσελίδας του ασφαλιστικού Οργανισμού, απ’ όπου και επιβάλλεται η άμεση αφαίρεση του κειμένου, με ευθύνη και του Διοικητικού Συμβουλίου. Το Καταστατικό και ο Κώδικας Δεοντολογίας προβλέπουν συγκεκριμένες διαδικασίες στα Πειθαρχικά Συμβούλια, ώστε και οι δύο πλευρές να έχουν το δικαίωμα της άποψης.Η παραγνώριση των θεσμοθετημένων αυτών διαδικασιών, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση, αποδοκιμάζεται έντονα από το Καταστατικό και τις αρχές Δεοντολογίας.

3. Σχετικά με τις καταγγελίες για την διαχείριση στον ΕΔΟΕΑΠ, το ΕΟΔ δεν λαμβάνει θέση όχι γιατί υποβαθμίζει το ζήτημα , αλλά θεωρεί ότι είναι θέμα προς έρευνα, καθώς έχουν δρομολογηθεί σχετικές διαδικασίες, ακόμα και με εισαγγελική παρέμβαση.

4. Το ΕΟΔ υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεση δημοσιοποίηση των ακριβών πρακτικών, προς ενημέρωση του κλάδου.

Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.