«Ο κόσμος είναι σφαίρα και γυρίζει» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Facebook
Twitter
LinkedIn

Πόσο μακριά μας φαίνεται η εποχή που ένα παιδί ζητούσε «..μια σταξιά λάδι στο γυαλί»; Μήπως η κοινωνία μας εχθρεύεται ακόμα και περιθωριοποιεί τις ανύπαντρες γυναίκες; Και πόσο απέχει η σύγχρονη πραγματικότητα από το  «δεν επετράπη εις τον Δερβίσην, τον ανέστιον, τον πλάνητα, να μείνη, επί τη προφάσει ότι έπαιζε το νάι […]κ’ έφυγε. Πού να υπάγη»; 

Μια διαφορετική ματιά πάνω σε  τρία αθηναϊκά διηγήματα του Σκιαθίτη συγγραφέα, το  «Πατέρας στο σπίτι», το «Χωρίς στεφάνι» και το «Ο ξεπεσμένος δερβίσης», γραμμένα στα τέλη του 19ου αιώνα. Σε μια λιτή, εικαστική παράσταση,  αναδεικνύεται η διαχρονικότητά των κειμένων, η βαθειά ποιητικότητα τους και η άρρηκτη σύνδεση τους με το σήμερα, καθώς τα μεγάλα κοινωνικά θέματα που θίγονται παραμένουν ακόμα άλυτα και επίκαιρα όσο ποτέ.  

   Στην αυλή του θεάτρου «Χυτήριο»  (Ιερά Οδός  44,  Γκάζι), κάθε Τετάρτη και Πέμπτη για 8 μόνο παραστάσεις (11 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου  2012), μεταφέρεται η παράσταση του θεάτρου  «Κνωσός» του Λάμπρου Τσάγκα  «Ο κόσμος είναι σφαίρα και γυρίζει» με τα κείμενα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. 

Η εγκατάλειψη ενός παιδιού, ο διασυρμός μιας γυναίκας, ο κοινωνικός αποκλεισμός του ξένου, του πρόσφυγα, είναι ζητήματα που απασχολούν ακόμα κι αυτές τις προηγμένες, φαινομενικά εύρωστες, κοινωνίες.  Όσο  η πόλη εξακολουθεί να φυλάει πικρά μυστικά κι ο καθένας μας, λίγο ή πολύ, γίνεται  μάρτυρας της κοινωνικής αδικίας , ο λόγος  του Παπαδιαμάντη θα φαίνεται  πάντα βαθύς  και σημερινός. 

Τα κείμενα δεν έχουν υποστεί δραματουργική επεξεργασία και ο παπαδιαμαντικός λόγος δεν έχει αλλοιωθεί. Βασικός άξονας της παράστασης είναι τα λεγόμενα του συγγραφέα, ενός  λογοτέχνη που κατανοεί βαθιά την ανθρώπινη συμπεριφορά και περιγράφει με συγκίνηση  τον ρου των πραγμάτων: “Αυτός ο κόσμος είναι σφαίρα και γυρίζει… Μπου ντουνιά τσαρκ φιλέκ…”

Ταυτότητα  της παράστασης

Κείμενα: Αλ. Παπαδιαμάντης

Σκηνοθεσία: Λάμπρος Τσάγκας

Σκηνικά- Κοστούμια: Χριστίνα Οικονόμου 

Φωτισμοί: Δημήτρης Παπαδόπουλος 

Μουσική : Φίλιππος Περιστέρης

Τεχνική επεξεργασία υλικού: Γιώργος Τσάγκας

Παίζουν: Λ. Τσάγκας, Δ. Καλαχώρα, Γ. Κατινάς

Δημόσιες σχέσεις: Μαρκέλλα Καζαμία, 6946507792

Πληροφορίες: 

Πρεμιέρα: Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

και για 8 μόνο παραστάσεις: 

κάθε Τετάρτη και Πέμπτη   11-12/07,  18-19/07, 25-26/07, 1-2/08  2012

Χώρος: Αυλή του θεάτρου «Χυτήριο», Ιερά Οδός 44, Γκάζι.

Ώρα έναρξης: 21.15

Γενική είσοδος: 10 ευρώ – Για ανέργους: 5 ευρώ

Τηλ. Επικοινωνίας – κρατήσεις: 210 3412313 & 6981 982591

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.