Καβγάς για το αγγελιόσημο / Γ. Κογιάνης: Η ΕΡΤ «δεν είναι ιδιοκτησία και μαγαζί της κάθε κυβέρνησης»

dimosiografos
Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα από τον κόσμο των media…

Καβγάς για το αγγελιόσημο

Τη διακοπή της χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών ενώσεων από το αγγελιόσημο επισείει ως κίνδυνο ο πρόεδρος του ΕΤΑΠ ΜΜΕ Κώστας Τσουπαρόπουλος. Αιτία της επιστολής του που είναι γραμμένο σε έντονο ύφος είναι ο καβγάς που ξέσπασε ανάμεσα σε συνδικαλιστικές ενώσεις και ασφαλιστικό ταμείο των ΜΜΕ για την εσωτερική μετάθεση δυο υπαλλήλων που πληρώνουν οι ενώσεις από το τμήμα ελέγχου αγγελιοσήμου στα επιδόματα ανεργίας. Όπως αναφέρει ο Κ.Τσουπαρόπουλος οι συνδικαλιστικές ενώσεις ΕΠΗΕΑ, ΕΣΗΕΑ έστειλαν οργισμένες επιστολές στη διοίκηση του ταμείου διαμαρτυρόμενες για τη «μετάθεση» των μελών τους, κι έτσι προέκυψε η αντίδραση του. Το βέβαιο είναι πως η αποψίλωση του ΕΤΑΠ ΜΜΕ από προσωπικό και η άρνηση της τρόικας να προσληφθούν έστω και εργαζόμενοι με σύμβαση εργασίας, έχει μεταθέσει το πρόβλημα στις ενώσεις και το ταμείο που καβγαδίζουν στα συντρίμμια του. Όπως επισημαίνει ο Κ.Τσουπαρόπουλος «δύο μόνον εργαζόμενοι του Τμήματος Αγγελιοσήμου (από τους 25) παρακλήθηκαν – και αποδέχθηκαν – να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εκτός του στενού πυρήνα του Μηχανισμού. Ένας στα επιδόματα ανεργίας των δημοσιογράφων και διοικητικών υπαλλήλων, τα οποία πενταπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2009 (σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι στον Τύπο είναι αυτή τη στιγμή άνεργοι). Και ένας στον έλεγχο των δαπανών υγείας για να καλυφθούν γενικότερες ανάγκες του Αυτοτελούς Τμήματος Υγείας που υπηρετεί 10.000 ασφαλισμένους του Ταμείου, δημοσιογράφους του περιοδικού τύπου και τεχνικούς».

Τα στοιχεία που δίνει είναι σοκαριστικά, σε αντίθεση με άλλες δηλώσεις του, υποστηρίζει πως πλέον οι μισοί εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, είναι άνεργοι ενώ τον Αύγουστο αναμένεται να προσέλθουν στο ταμείο πάνω από 1500 άνεργοι για να λάβουν τη βεβαίωση για την απαλλαγή τους από την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης. Η αντίδραση των ενώσεων να συνεχιστεί η μετάθεση των δυο υπαλλήλων κατά τον κ. Τσουπαρόπουλο οφείλεται «αφενός στους αβάσιμους φόβους ορισμένων μελών σας – εργαζομένων στο Αγγελιόσημο, ότι θα παγιωθούν καταστάσεις. Και αφετέρου οφείλεται ενδεχομένως σε μικροπαραταξικές σκοπιμότητες που δυστυχώς απέκτησαν προτεραιότητα στην συνδικαλιστική σας ατζέντα, έναντι του βουνού των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του Τύπου».

Ειδικότερα για το αγγελιόσημο ο πρόεδρος του ΕΤΑΠ ΜΜΕ λέει πως «οι μελέτες που κατά καιρούς γίνονται από κρατικές υπηρεσίες και αρχές για την ύπαρξη ή μη του πόρου του Αγγελιοσήμου (καθώς θεωρείται ότι «βαρύνει την επιχειρηματικότητα», ενώ είναι πάγια θέση μας ότι καλύπτει και υποκαθιστά εργοδοτικές και κρατικές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης) προβλέπουν κατάργηση ή μείωση του Αγγελιοσήμου, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο. Όλες, όμως, οι μελέτες συντάσσονται με την άποψη ότι πρέπει να παύσει η χρηματοδότηση των συνδικαλιστικών ενώσεων των ΜΜΕ από τον πόρο του Αγγελιοσήμου». Πρακτικά δηλαδή επισημαίνει το γεγονός ότι δεν λίγο καιρό οι συνδικαλιστικές ενώσεις δεν θα παίρνουν μερίδιο από το αγγελιόσημο! Προσθέτει επίσης πως η απόφαση του Γ. Κουτρουμάνη για την πρόσληψη των 20 υπαλλήλων δεν εγκρίθηκε από την τρόικα και οι περίπου 25 υπάλληλοι με STAGE που υπηρετούσαν στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Λέει ακόμη πως αν δεν επιτευχθεί η μετάταξη 20 μονίμων υπαλλήλων στο ταμείο, τότε θα δημιουργήσει εταιρεία για την παροχή αυτών των υπηρεσιών αλλά σε αυτή την περίπτωση θα χαθούν οι θέσεις εργασίας των συνδικαλιστικών ενώσεων!

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/?p=21576#more-21576

Γ. Κογιάνης: Η ΕΡΤ «δεν είναι ιδιοκτησία και μαγαζί της κάθε κυβέρνησης»

Μεγάλες ανακατατάξεις έχουν δρομολογηθεί στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ από τη νέα κυβέρνηση. Οι αλλαγές επηρεάζουν τις θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, του προέδρου και του αντιπροέδρου, όπως και τις Διευθύνσεις των τμημάτων, όπως αυτό των ειδήσεων επικεφαλής του οποίου είναι ο Γιώργος Κογιάννης. Ο κ. Κογιάννης δεν πρόκειται να παραιτηθεί όπως δήλωσε στο tvxs.gr καθώς “δεν έφτασε εκεί όπου έφτασε με κομματικές παρεμβάσεις αλλά μόνος του”. Ρεπορτάζ: Νίκος Μίχος

Την περασμένη Παρασκευή πέρασαν από την έγκριση της Βουλής ο νέος πρόεδρος Νίκος Τέλλης, καθηγητής στο ΑΠΘ, ο Τζ. Καλημέρης ως αντιπρόεδρος και ο Νίκος Σίμος για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ. Το Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται επίσης από τους Τέλη Σιαμαντά, Χάρη Παπαδόπουλο, Ένυ Μαγιάση και Αρίστωνα Κοντιζά, ως εκπρόσωπο των εργαζομένων.

Εκτός από αυτές τις αλλαγές ζητήθηκε και η παραίτηση του Γιώργου Κογιάννη, διευθυντή ειδήσεων στην ΕΡΤ. Ο κ. Κογιάννης αρνήθηκε να παραιτηθεί και τόνισε ότι σε περίπτωση αποπομπής του θα απευθυνθεί στα δικαστήρια.

Ο κ. Κογιάννης, μιλώντας στο tvxs.gr, εξήγησε ότι πριν ακόμη παρουσιαστεί επίσημα το νέο Δ.Σ., πριν δηλαδή δημοσιευθεί η νέα σύνθεση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, του διαμηνύθηκε από τον γενικό διευθυντή ότι περιμένουν την παραίτησή του.

“Εγώ δεν μπήκα από κάποιο κόμμα στην ΕΡΤ. Εγώ πήγα εκεί το 1985 ως απλός ρεπόρτερ, στη συνέχεια ρεπόρτερ πολιτικού ρεπορτάζ, μετά αρχισυντάκτης και ούτω καθεξής. Ανέβηκα σιγά-σιγά και εν συνεχεία, όταν ήταν διευθύνων σύμβουλος ο κ. Γαμπρίτσος διεκδίκησα την θέση του διευθυντή ειδήσεων, η οποία ήταν άδεια. Δεν πέταξα κανέναν από την θέση του”.

“Ανέλαβα μια ΕΡΤ με πολύ χαμηλή παραγωγικότητα. Με πολύ δουλειά και συνεργασία με τους συναδέλφους και την Έλλη Στάη ως παρουσιάστρια καταφέραμε να κάνουμε την ΕΡΤ σημείο αναφοράς. Με αποκορύφωμα το βράδυ των εκλογών που βγήκαμε πρώτο κανάλι για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΡΤ. Αντί για μπράβο, η νέα διοίκηση διορισμένη από το Μαξίμου και τον υπουργό Τύπου ζήτησε την παραίτησή μου. Συζήτησα με πολλούς και όλοι συμφώνησαν να μην παραδώσουμε την θέση του διευθυντή ειδήσεων σε μια κομματική επιλογή.”

Στην θέση του Γ. Κογιάννη έχει βρεθεί αυτή την στιγμή, ως αναπληρωτής διευθυντής, ο Στρατής Μπαλλής, αρχισυντάκτης του πολιτικού ρεπορτάζ που ασχολήθηκε με το ρεπορτάζ της ΝΔ. “Εγώ τον έχρισα αρχισυντάκτη πολιτικού ρεπορτάζ”, δηλώνει ο κ. Κογιάννης. “Εγώ σέβομαι όλους τους συναδέλφους, αλλά ήταν μια κομματική επιλογή. Αυτό με προσβάλει και ως άνθρωπο και ως δημοσιογράφο. Δεν πρόκειται να το δεχτώ. Δεν έχει να κάνει με την θέση. Έχει να κάνει με την αξιοπρέπειά μου. Εάν είχα αποτύχει κάπου θα παραχωρούσα την θέση μου.”

Ο στόχος των αλλαγών αυτών, σύμφωνα με τον Γιώργο Κογιάννη είναι καθαρά η απόκτηση του ελέγχου πάνω στην ειδησεογραφία. “Τους ενοχλεί αφάνταστα το ότι οι ειδήσεις δεν ελέγχονται και επιλέγονται με βάση δημοσιογραφικά κριτήρια”.

Ο Γιάννης Μιχελάκης και ο Γιώργος Μουρούτης, οι διευθυντές του Γραφείου Τύπου της ΝΔ ξεκίνησαν σύμφωνα με τον ίδιο αυτές τις ιστορίες εδώ και ένα εξάμηνο. “Ο Μουρούτης με χαρακτήριζε στο twitter ως πρασινοφρουρό και πρασινορόζ παπαγαλάκι, που δίνω τις τελευταίες μου παραστάσεις. Εάν αυτό δεν είναι απειλή, τότε τι είναι; Το δικαστήριο θα κρίνει εάν μπορεί κανείς να χαρακτηρίζει έτσι επαγγελματίες δημοσιογράφους”.

“Θέλησαν να αποδομήσουν εμένα ώστε να έρθει τώρα ο κ. Κεδίκογλου, από τον οποίο μαθήματα δημοσιογραφίας δεν παίρνω. Μπορεί στην πολιτική να πέτυχε, αλλά μαθήματα δημοσιογραφίας δεν θα μου δώσει. Έχω κάνει λάθη, αλλά τα έκανα γιατί δουλεύω, και όποιος δουλεύει κάνει λάθη”, τόνισε ο Γιώργος Κογιάννης.

Σύμφωνα με τον διευθυντή ειδήσεων κάθε κυβέρνηση θεωρεί την ΕΡΤ “ιδιοκτησία της και μαγαζί της. Δεν την θέλουν ανεξάρτητη. Αυτό θα την αποδομήσει βέβαια. Εμείς εδώ και χρόνια πετύχαμε να μπορούμε να αποφεύγουμε την όποια πολιτική παρέμβαση. Αυτό και ενοχλεί. Από πότε μπορεί ο κάθε κομματικός εκπρόσωπος να ζητά τον λόγο που η τάδε είδηση έπαιξε πρώτη η δεύτερη; Αυτά εγώ τους τα έχω κόψει. Για αυτό και έχω βρεθεί με την πλάτη στημμένη στον τοίχο. Όμως η δεοντολογία είναι πάνω από όλα.”

Ο ίδιος μας είπε ότι αυτός αποτελεί μονάχα την αρχή “γιατί οι ειδήσεις τους αφορούν περισσότερο. Από εδώ και πέρα όποιος τους ενοχλεί θα έχει την ίδια τύχη. Θα είστε εδώ και θα το δείτε”.

Το παράπονο του κ. Κογιάννη είναι ότι η ΕΣΗΕΑ σε όλο αυτό το γεγονός είναι απούσα. “Είναι απαράδεκτο να μην αντιδρά όταν θίγεται η αξιοπρέπεια ενός δημοσιογράφου με αυτό τον τρόπο. Αυτό είναι που με στεναχωρεί περισσότερο”.

Πηγή: http://tvxs.gr/news/internet-mme/i-ert-den-einai-idioktisia-kai-magazi-tis-kathe-kybernisis

Άδοξο τέλος για την εφημερίδα “Ισοτιμία”

Άδοξο τέλος για την οικονομική εφημερίδα της «Ισοτιμίας». Το «πείραμα» διαχείρισης του φύλλου από ομάδα δημοσιογράφων της «»Αξίας» και του Γ.Τσιρογιάννη απέτυχε. Η εφημερίδα δεν κυκλοφορεί πλέον. Οι μεν εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι από τον Μαϊο συνεχίζουν με 48ωρες απεργίες και ορισμένοι από αυτούς έχουν ήδη κατέλθει σε επίσχεση εργασίας ενώ κατατέθηκαν τα πρώτα ασφαλιστικά μέτρα κατά της εταιρείας. Η προσφυγή που κατέθεσαν τα μελη της ΕΣΠΗΤ εκδικάζεται στις 31 Αυγούστου.

Από την πλευρά της διοίκησης έγινε δήλωση πως η εφημερίδα αναστέλλει την έκδοση της ως τις 22 Αυγούστου και μετά θα αποφασισθεί η τύχη της . Όταν η δημοσιογραφική ομάδα ανέλαβε την “Ισοτιμία”, ενώ όλο γνώριζαν πως η εφημερίδα του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, απλά άλλαξε off shore εταιρεία, από τον Γιάννη Βλαστάρη πέρασε σε άλλη off shore της Κύπρου. Τότε, ο διευθυντής της «Αξίας» αιτιολογώντας τη μετατροπή της από σαββατιάτικο σε κυριακάτικο φύλλο, είχε δηλώσει θα γίνει προσπάθεια δημιουργίας ενός συγκροτήματος που θα περιλαμβάνει την «Αξία» ως σαββατιάτικο φύλλο, την «Ισοτιμία» ως κυριακάτικο και μια ακόμη εφημερίδα που θα κυκλοφορεί Παρασκευή.
Επτά μήνες μετά στο ναυάγιο του σχεδίου οι εργαζόμενοι διεκδικούν τις αποζημιώσεις και τους μισθούς τους.

Πηγή: http://greektv-com.blogspot.gr/

Το Mega οφείλει στους αστυνομικούς 796 χιλ. ευρώ!

Κι όμως το Mega χρωστάει έως και στους εργαζόμενους της Ελληνικής Αστυνομίας. Το ποσό των 796.373,80 ευρώ καλείται να πληρώσει η Τηλέτυπος στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας.

Ο λόγος είναι η μη καταβολή του 10% των συμφωνιών με αντικείμενο τα τηλεοπτικά δικαιώματα που πρέπει να αποδίδεται στους αστυνομικούς επειδή φυλάνε τα γήπεδα κατά τη διάρκεια των αγώνων. Το ΤΕΑΠΑΣΑ προχώρησε σε υπολογισμό της οφειλής από το 2008 ως και σήμερα και σε καταλογισμό διοικητικού προστίμου το σύνολο του οποίου φτάνει τα 796.373,80 ευρώ, επικαλούμενο τη σχετική υπουργική απόφαση του 2007.

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/

ΕΣΗΕΑ: Νέο Επιδοτούμενο πρόγραμμα επιμόρφωσης για 50 ανέργους

Νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα ανέργων μελών της ΕΣΗΕΑ για την εκπαίδευση στις νέες τεχνολογίες. Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ενέκρινε χθες τη συμμετοχή του σε ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου και του ΤΕΕ. Από την πλευρά της ΕΣΗΕΑ, 50 άνεργα μέλη της θα παρακολουθήσουν το σεμινάριο, το οποίο μετά θα τους δίνει τη δυνατότητα, ανάπτυξης της δικής του επιχείρισης, σε όσους το επιθυμήσουν. Οι όροι συμμετοχής στο σεμινάριο θα δημοσιευτούν στο site της ΕΣΗΕΑ.

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.