Πολυποίκιλες εκδηλώσεις στο «Θερβάντες» το φθινόπωρο

carlos_fuentes1
Facebook
Twitter
LinkedIn

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν κινηματογράφο, μουσική, βιβλίο

(φωτό) Ο μεξικανός πεζογράφος Κάρλος Φουέντες (1928-2012) φωτογραφημένος στο σπίτι του στο Μεξικό το 2011

Με τον Κάρλος Φουέντες αφηγητή και τη σειρά ντοκιμαντέρ «El alma de México» (Η ψυχή του Μεξικού), μια διαδρομή στη μεξικανική κουλτούρα και μια γνωριμία με τη μεξικανική ταυτότητα μέσα από την τέχνη, ξεκινούν στις 10 Σεπτεμβρίου οι φθινοπωρινές εκδηλώσεις του Ινστιτούτου Θερβάντες στην Αθήνα.

Ελληνο-ισπανικές πολιτισμικές σχέσεις

Ακολουθεί (14.9.2012-31.10.2012) η ενδιαφέρουσα έκθεση χαρακτικής του Ζόφρε Σεμπαστιάν με τον αλλόκοτο τίτλο «Οδυλιάδα ή αλλιώς Ιλίσσεια», συμφυρμούς των λέξεων Ιλιάδα και Οδύσσεια, που δηλώνουν την πηγή έμπνευσης του καλλιτέχνη.

Περισσότερα παραδείγματα πολιτισμικών συνάψεων Ελλάδας – Ισπανίας θα παρουσιαστούν στην ημερίδα «Τα ελληνικού ενδιαφέροντος προγράμματα της ισπανικής επιστημονικής έρευνας» (29.10.2012), στην οποία θα γίνει λόγος για τις σχέσεις των δύο πολιτισμών σε ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων, από την αρχαιολογία και την ιστορία ως τη γλωσσολογία και τις εβραϊκές σπουδές.

Ο μεταφραστής και ποιητής Ρήγας Καππάτος θα παρουσιάσει (14.11.2012) τον τόμο «Τέσσερις σύγχρονοι χιλιανοί ποιητές εμπνέονται από την Ελλάδα», μια δίγλωσση έκδοση που μας εξοικειώνει με το έργο τεσσάρων σύγχρονων ποιητών της Χιλής, των Ροσαμέλ ντελ Βάλλιε, Αλφόνσο Καλδερόν, Αλεχάνδρο Λαβκέν και Αντόνιο Φερράδα Αλαρκόντου, που έγραψαν μια ολόκληρη ποιητική συλλογή εμπνευσμένη από την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας.

Αργεντινή – Ευρώπη – κρίση

Ενδιαφέρουσα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα θα είναι η ομιλία του αργεντινού οικονομολόγου και ιστορικού Μαριάνο Πλότκιν «Η κρίση της Αργεντινής από την άποψη της Ιστορίας» (18.9.2012), ο οποίος θα επισημάνει τις ομοιότητες και τις διαφορές της κρίσης στη χώρα του, προ δεκαετίας, με την κρίση στην Ευρώπη σήμερα.

Κινηματογράφος

Όπως κάθε χρόνο, θα δούμε στο Θερβάντες πολύ και καλό κινηματογράφο. Τις προβολές θα εγκαινιάσει ο ισπανός σινεκριτικός Φερνάντο Ροντρίγκεθ Λαφουέντε με διάλεξη με θέμα: «Από τη λογοτεχνία στον κινηματογράφο, ένα ταξίδι με επιστροφή» (27.9.2012), ενώ τον Νοέμβριο θα παρακολουθήσουμε ειδικό αφιέρωμα στον ισπανικό κινηματογράφο μυστηρίου με πέντε ταινίες (από τις 5.11.2012 ως τις 3.12.2012).

Βιβλίο

Στο 8ο Διεθνές Συνέριο Βιβλιοθηκών (5-6.10.2012) συμμετέχει και εφέτος το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, στο οποίο έλληνες και ξένοι εισηγητές θα εκθέσουν παραδείγματα πρακτικών που εφαρμόστηκαν σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης, στις οποίες, οι βιβλιοθήκες, ως κέντρα πληροφόρησης που δημιουργούν κοινότητες, πρέπει και μπορούν να ενισχύσουν τον κοινωνικό τους ρόλο.

Μουσική

Κύκλο συναυλιών κλασικής ισπανικής μουσικής ή μουσικής της οποίας η Ισπανία αποτελεί πηγή έμπνευσης διοργανώνουν, από τις 11 Οκτωβρίου ως τον Μάιο του 2013 η Ισπανική Πρεσβεία και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής και το Ινστιτούτο Θερβάντες. Συμμετέχουν καταξιωμένοι ισπανοί διευθυντές ορχήστρας, όπως ο Χάιμε Μαρτίν και ο Πάμπλο Γκονθάλεθ και ο βιολιστής Ρουμπέν Μεντόθα ενώ κονσέρτο κιθάρας θα δώσει (14.12.2012) η δεξιοτέχνης βραβευμένη σολίστ Σάνια Πλοχλ.

Αρχιτεκτονική – φωτογραφία

Εξέχοντες ισπανοί αρχιτέκτονες σε διαλέξεις (Οκτώβριος 2012 – Μάρτιος 2013) για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική και την πολιτιστική ταυτότητα των πόλεων καθώς και έκθεση φωτογραφίας (8.11.2012-21.12.2012) του Λουίς Ραμόν Μαρίν από την προεμφυλιακή Ισπανία συμπληρώνουν το πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Το πρόγραμμα και οι ώρες των εκδηλώσεων θα αναρτηθούν αναλυτικά στον ιστότοπο του Ινστιτούτου Θερβάντες.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.