Τρίμης: Εν κρυπτώ η απόφαση της κυβέρνησης / Νέα εκδοτικά εγχειρήματα

dimosiografos
Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα από τον κόσμο των media…

Εν κρυπτώ η απόφαση της κυβέρνησης για την ΕΡΤ για το ανταποδοτικό

ΔΗΛΩΣΗ Προέδρου ΕΣΗΕΑ, Δημήτρη Τρίμη

Υποκριτικά η τρικομματική κυβέρνηση διέδιδε δεξιά αριστερά ότι θα ενισχύσει και θα αναπτύξει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, ώσπου, εν κρυπτώ, το Δεκαπενταύγουστο, αποφάσισε να απομειώσει τα έσοδα της ΕΡΤ κατά 75 εκατομμύρια ευρώ, να τα προσφέρει στους ιδιώτες παραγωγούς ενέργειας και να συρρικνώσει προφανώς τις θέσεις εργασίας και την ποιότητα του προγράμματος των δημόσιων ΜΜΕ, υπέρ -πάλι- των ιδιωτικών κερδοσκοπικών συμφερόντων του χώρου της Ενημέρωσης. Εύγε!

Δ.Κ. Τρίμης

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/

Ελλείψει χρημάτων, όχι στην ψηφιακή

Δεν φαίνεται να είναι ικανοποιητικά τα δείγματα από την ψηφιακή μετάβαση στην Αττική, μετά τη διακοπή του αναλογικού σήματος στον Υμηττό, εν μέσω ύφεσης. Ένας απροσδιόριστος ακόμη αριθμός νοικοκυριών επέλεξε να μην αγοράσει ψηφιακό δέκτη, παρακολουθώντας τον Ιούλιο ΕΡΤ και 902 TV, ενώ κι άλλες οικογένειες που διέθεταν χρήματα αγόρασαν ένα δέκτη, επιλέγοντας να μην καλύψουν τις υπόλοιπες τηλεοπτικές συσκευές που υπάρχουν σε ένα σπίτι. Υπολογίζεται από παρατηρητές
της αγοράς πως σταδιακά το επόμενο διάστημα θα πουληθούν 700.000 ως 1 εκατ. δέκτες, ανάλογα και με την πορεία της κρίσης. Το κρίσιμο για τους τηλεοπτικούς σταθμούς είναι οι θεατές που έχασαν, καθώς στην πραγματικότητα θα έχουν να «πουλήσουν» λιγότερο κοινό στις διαφημιστικές εταιρείες. Προς το παρόν δεν υπάρχουν ανακοινώσεις από την AGB, αλλά ούτε κι από τη Digea για τα αποτελέσματα της μετάβασης.

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/

Σε Κύπρο και Ελλάδα το Vice

Το ενδεχόμενο να δημιουργήσει κανάλι στην Ελλάδα, εξετάζει η διοίκηση του Vice, που ασχολείται με την κουλτούρα του δρόμου στις πόλεις. Υπάρχουν σχέδια επέκτασης στην Τουρκική αγορά, αλλά και της δημιουργίας 3 καναλιών στις Βαλκανικές χώρες, συμπεριλαμβανόμενης και της Ελλάδας.

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/

Ο Β.Μαρινάκης στα FM;

Και με συχνότητα ραδιοφωνικού σταθμού ο Βαγγέλης Μαρινάκης; Είναι πολύ πιθανό, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού «να παίξει μπάλα» και στα FM, αποκτώντας ραδιοφωνικό σταθμό.

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/

Απλήρωτοι επί 7 μήνες οι εργαζόμενοι στον Επικοινωνία FM

Aπλήρωτοι παραμένουν οι εργαζόμενοι στο ραδιόφωνο του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, “Eπικοινωνία 94FM”. Στο τέλος Αυγούστου, θα τους οφείλονται συνολικά 7,5 μήνες δεδουλευμένων. Στις 17 Ιουλίου προσήλθε στην Επιθεώρηση Εργασίας για ακρόαση ο διευθυντής του Ρ/Σ, Γρηγόρης Παπαδάτος,σχετικά με τις δεδουλευμένες αποδοχές τις οποίες από τον Φεβρουάριο οφείλει στο προσωπικό του δημοτικού ραδιοφώνου, ενώ στις 31 Αυγούστου λήγει η προθεσμία που έλαβε σχετικά με ποσό που έχει δεσμευθεί ότι θα καταβάλλει ως μέρος των οφειλόμενων δεδουλευμένων στο σύνολο των 34 εργαζομένων.

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/

Ο “Ελεύθερος Τύπος” στο κλάμπ της στάσης πληρωμών

Είναι να μην εμπιστεύεται κανείς υποσχέσεις εκδοτών. Μετά τις μειώσεις μισθών που τις κατάφερε η διοίκηση του Ελεύθερου Τύπου με τις γνωστές εκδοτικές μεθόδους, ήρθε η ώρα των καθυστερήσεων.

Σε δυο δόσεις δίνεται το επίδομα αδείας και μέσα στον Αύγουστο δεν εξοφλείται ο Ιούλιος. Γιατί; Τι γιατί. Γιατί έτσι. Κι αν πάει κανείς να πει οτιδήποτε η απάντηση είναι έτοιμη. “Ξέρετε τι γίνεται στα άλλα μαγαζιά”;

Πηγή: http://greektv-com.blogspot.gr/

Νέα εκδοτικά εκδοτικά εγχειρήματα στον μακρύ χειμώνα των media…

Καμμένο τοπίο θυμίζει ο χώρος των media μετά τις νέες μαζικές απολύσεις εργαζόμενων, τη στάση πληρωμών, τα λουκέτα σε εφημερίδες και περιοδικά και την πρόσφατη αναστολή έκδοσης δύο εβδομαδιαίων φύλλων (Ισοτιμία και Παρασκευή +13).

Ο χειμώνας προβλέπεται μακρύς ενώ στους διαδρόμους και στα δημοσιογραφικά γραφεία ακούγονται διάφορα δυσοίωνα (όσο και απειλητικά) του στιλ ότι «μέχρι τα Χριστούγεννα δεν θα έχει μείνει τίποτε, το πολύ πολύ να λειτουργούν ένα-δυό κανάλια και κανα δυό εφημερίδες». Παρόλα αυτά οι προσπάθειες για έκδοση νέων εφημερίδων (ηλεκτρονικών και έντυπων) συνεχίζονται – χωρίς να ξεχνάμε την «Ελλάδα αύριο» που βγήκε στα περίπτερα τον περασμένο Ιούνιο απορροφώντας πολλούς άνεργους.

Ως άκρως ενθαρρυντικό καταγράφεται το γεγονός ότι προχωρούν νέα εκδοτικά εγχειρήματα με τα «Παραπολιτικά» του Γιάννη Κουρτάκη (φωτό αριστερά) να βρίσκονται στην τελική ευθεία. Η νέα εβδομαδιαία εφημερίδα θα αποτελεί κατά κάποιον τρόπο συνέχεια του γνωστού σάιτ του εκ Κρήτης ορμώμενου δημοσιογράφου. Οι συντελεστές της εφημερίδας φιλοδοξούν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου να έχουν βγει τα «Παραπολιτικά» στο περίπτερο ενώ η στελέχωση του φύλλου έχει ήδη ξεκινήσει και στην επιτελική- διευθυντική ομάδα θα μετέχουν εκτός του Κουρτάκη (θα είναι εκδότης – διευθυντής) και οι Μεν. Τασιόπουλος (φωτό δεξιά) , Ν. Σαμοίλης, Π. Τζένος, Θ. Λάλας (ο γνωστός) και Σ. Ξενάκης. Το ζητούμενο είναι στη νέα εφημερίδα να «χωρέσουν» και εργαζόμενοι που είναι καθ΄όλα άξιοι αλλά παραμένουν άνεργοι και χωρίς καμμία απασχόληση λόγω των δυσμενών συγκυριών στο χώρο των media.

Την ίδια ώρα η ηλεκτρονική εφημερίδα, στην οποία βάζουν την Υπογραφή τους και εργαζόμενοι της παλιάς Ελευθεροτυπίας, φιλοδοξεί να είναι στον αέρα του διαδικτύου στα τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου. Επικεφαλής του εγχειρήματος είναι ο πρώην συντάκτης της Ελευθεροτυπίας Γιώργος Τσακίρης.

Μία άλλη εκδοτική προσπάθεια άξια αναφοράς, είναι η εφημερίδα με τον τίτλο «Εργασία τώρα» που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο από τον Γ. Αμανατίδη, τον Π. Γκιόλμα, την Ελένη Δελβινιώτη και τον Διον. Ελευθεράτο. Πρόκειται για ειδικό έντυπο που θα βγει στα περίπτερα όλης της Ελλάδας και θα βοηθά τους αναγνώστες στην προσπάθειά τους να βρουν εργασία.

Υ. Γ: Στα σχέδια του Γιάννη Κουρτάκη, εκτός από την έκδοση της εφημερίδας «Παραπολιτικά», περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός νέου οικονομικού portal και το «στήσιμο» ενός lifestyle site… Είναι φανερό πως ο Δημοσιογραφικός Ομιλος Κουρτάκη (ελέγχει επίσης την εφημερίδα metro, πολλά σάιτ -parapolitika, apospasma, metrogreece κ.α) επιδιώκει να εδραιωθεί ως ισχυρός παίκτης στο χώρο των media και για το λόγο αυτό «επιστρατεύει» έμπειρα στελέχη από το χώρο των εφημερίδων και του διαδικτύου. Οικονομικός αρωγός στα σχέδια Κουρτάκη, όπως όλα δείχνουν, είναι γνωστός εφοπλιστής.

Υ.Γ1: Είναι Δημοσιογραφικός Ομιλος Κουρτάκη κι όχι Οργανισμός. Οργανισμός είναι μόνο ένας…

Πηγή: http://zoornalistas.blogspot.gr/2012/08/media.html#more

Η ΠΟΕΣΥ για το ανταποδοτικό τέλος

Αθήνα, 22 Αυγούστου 2012

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην επιχειρούμενη υφαρπαγή του 25% του ειδικού τέλους της ΕΡΤ και τη μεταφορά του αντίστοιχου ποσού, μέσω της ΔΕΗ στο Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ). Ήδη η σχετική απόφαση των υφυπουργών Επικρατείας, Σ. Κεδίκογλου, και Περιβάλλοντος, Ασ. Παπαγεωργίου, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και προβλέπει ότι το ποσοστό θα καθορίζεται ετησίως, ενώ η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να ενημερώνει το ΛΑΓΗΕ για τον αριθμό κατόχων μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας, που οφείλουν να καταβάλλουν το τέλος.

«Η αντισυνταγματική, αναίτια και άδικη αφαίρεση του εν λόγω ποσοστού από το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ υπέρ αλλότριων σκοπών και συμφερόντων (διάσωση της αγοράς ενέργειας, όπως η Κυβέρνηση και η Διοίκηση της ΕΡΤ ομολογεί), τονίζεται σε σχετικό εξώδικο της ΠΟΣΠΕΡΤ, συνεπάγεται απώλεια για την ΕΡΤ του ιλιγγιώδους ποσού των 75 εκατομμυρίων ευρώ».

Η ΠΟΕΣΥ υπενθυμίζει ότι οικονομική, κοινωνική αλλά και νομική υποχρέωση της ΕΡΤ με βάση το Νόμο 1730/1987, είναι «να εξυπηρετεί τις δημοκρατικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες της κοινωνίας και να αποτελεί παράγοντα της διασφάλισης της πολυφωνίας.

Στην ΕΡΤ-Α.Ε. επιβάλλεται η υποχρέωση κάλυψης του συνόλου του πληθυσμού της χώρας, χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτό τον κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό. Τα ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα της ΕΡΤ-Α.Ε. απευθύνονται σε όλα τα τμήματα του πληθυσμού, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες ειδικών κοινωνικών κατηγοριών, χωρίς να επηρεάζονται από το βαθμό θεαματικότητας και ακροαματικότητας των εκπομπών που προορίζονται γι’ αυτές. Ως αντιπαροχή για το δικαίωμα λήψης των παραπάνω εκπομπών ορίζεται και εισπράττεται από την ΕΡΤ-ΑΕ, στην οποία και περιέχεται ανταποδοτικό τέλος (εισφορά).»

Η επιχειρούμενη υφαρπαγή των 75 εκατομμυρίων ευρώ είναι πολιτικοκοινωνικά άδικη και αδικαιολόγητη, καθώς στην ουσία, προκειμένου να ενισχυθεί η αγορά ενέργειας η Κυβέρνηση επιλέγει τη θυσία της ΕΡΤ και την κατάργηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και του ιδιαίτερου ρόλου που αυτή επιτελεί στην κοινωνία, σε αντίθεση με κερδοσκοπικούς εμπορικούς σταθμούς που εκτός των άλλων συνεχίζουν να απολαμβάνουν ιδιότυπη ασυλία, όπως η δωρεάν χρήση συχνοτήτων, οι φορολογικές απαλλαγές, η δωρεάν παραχώρηση ραδιοτηλεοπτικού υλικού από την ΕΡΤ και ταυτόχρονα στην πλειονότητά τους παραβιάζουν συστηματικά τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι η μείωση των εσόδων καταδικάζει την ΕΡΤ να μετατραπεί από ποιοτικό πρωταγωνιστή του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου σε κομπάρσο, προς όφελος φυσικά των αντίστοιχων ιδιωτικών ΜΜΕ, που πολλοί από τους ιδιοκτήτες τους δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας.

Η ΠΟΕΣΥ συμπαρατάσσεται στον αγώνα των εργαζόμενων στην ΕΡΤ, για την αποτροπή μιας ακόμη προσπάθειας συρρίκνωσης της Δημόσιας Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης.

Τo Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ.

Με την παράκληση να αναρτηθεί, να μεταδοθεί και να δημοσιευθεί.

“Η τηλεόραση είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να αφεθεί στους Τροϊκανούς”

Για μια ακόμη φορά το βάρος μια κυβέρνηση επιχειρεί παρεμβάσεις στην ΕΡΤ, χωρίς να βλέπει την καταστροφή στην ιδιωτική τηλεοπτική αγορά. Το Alter έβαλε λουκέτο και οι εργαζόμενοι του δεν θεωρούνται άνεργοι, ενώ ταυτόχρονα εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν σε όλα τα κανάλια τη δουλειά τους, κι άλλοι υπέστησαν τρομερές μειώσεις στις αποδοχές τους για να διατηρήσουν τη δουλειά τους.

Τα Μνημόνιο έχουν πλήξει πρώτα από όλα τους υποστηρικτές τους, τα τηλεοπτικά δίκτυα και συνολικά τον κλάδο των ΜΜΕ. Η ύφεση, επηρεάζει τη διαφήμιση, άρα και τα έσοδα των καναλιών και συνέπειες είναι τεράστιες. Τα δελτία ειδήσεων εκφράζουν ανοιχτά ακροδεξιές και ρατσιστικές θέσεις. Τα τούρκικα σίριαλ έχουν εξαφανίσει τα ελληνικά, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την κουλτούρα του τόπου, ενώ ταυτόχρονα «σκουπίδια» και επαναλήψεις γεμίζουν την τηλεοπτική οθόνη.

Επιπλέον, χωρίς, τα κανάλια κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς θεατές, είτε εξαιτίας των θέσεων που μεταδίδουν και στρέφονται σε βάρος μιας μερίδας της κοινωνίας, είτε επειδή δεν διαθέτουν τα 40 ευρώ για να αγοράσουν τον ψηφιακό δέκτη και να δουν το τηλεοπτικό πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση αν και μπορεί να ρυθμίσει την κατάσταση και να δημιουργήσουν μια νέα αγορά με αδειοδοτημένους σταθμούς, νέους διαφημιζόμενους (πχ Στοίχημα), κανόνες στις «επιστροφές» ελληνικές παραγωγές και συμπαραγωγές με τη χρήση του ανταποδοτικού τέλους, συνεχίζει να σχεδιάζει με βάση τους «μαθητευόμενους μάγους» της Τρόικα.

Η τηλεόραση είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να αφεθεί στους Τροϊκανούς, όπως αντίστοιχα συμβαίνει και με τους άλλους κλάδους της οικονομίας. Είναι η ώρα να δημιουργηθεί μια υγιής επιχειρηματικότητα στην τηλεόραση, ανοιχτή σε επενδύσεις με ξεκάθαρους κανόνες πολιτικού παιχνιδιού. Το αντέχουν αυτό όλοι οι ενδιαφερόμενοι ή θα αφήσουν και την τηλεόραση στην τύχη της;

Πηγή: http://media-industry.blogspot.gr/2012/08/sos-tv.html#more

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.