Ετος Ελλάδας-Ρωσίας στο Μουσείο Ακρόπολης.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Με τα εγκαίνια της έκθεσης στο νέο Μουσείο Ακρόπολης, τριών αριστουργημάτων μεταλλοτεχνίας του 4ου π.Χ. αιώνα, τα οποία προέρχονται από τη συλλογή των σκυθικών θησαυρών του Ερμιτάζ, ξεκίνησε χθες και επίσημα στην Αθήνα το έτος Ελλάδας-Ρωσίας.Λίγο πριν από την παρουσίαση των εκθεμάτων ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς και ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Πριχόντκο υπέγραψαν σχετικό πρακτικό που πιστοποιεί την επίσημη ανταλλαγή κοινών προγραμμάτων και εκδηλώσεων στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους φιλίας των δύο χωρών.

Στις ιστορικές και μακροχρόνιες σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους τόσο κ. Μπαλτάς όσο και ο κ. Πριχόντκο.

«Είναι μεγάλη χαρά για μας που σήμερα εγκαινιάζουμε και επίσημα το έτος Ελλάδας-Ρωσίας μεταξύ δύο χωρών με μακρά ιστορία και με σχέσεις αδελφικές» τόνισε ο κ. Μπαλτάς, σημειώνοντας πως η συνεργασία αγκαλιάζει με δύο πολύ καλά επεξεργασμένα προγράμματα τόσο την παρουσία της Ρωσίας στην Ελλάδα όσο και την παρουσία της Ελλάδας στη Ρωσία.

«Είναι ένα αφιερωματικό έτος που θέλει να τονίσει όχι μόνον του δεσμούς με το παρελθόν και τη φιλία των δύο λαών αλλά και να απαντήσει στην παρούσα κρίση που διέρχεται η Ελλάδα, η Ρωσία και η γύρω περιοχή»Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι θα ανοίξει προοπτικές συνεργασίας με αμοιβαίο όφελος και για τις δύο χώρες στον πολιτισμό, στον τουρισμό και την οικονομία.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Ρώσος αντιπρόεδρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ιστορικούς δεσμούς και τη φιλία των δύο λαών, τονίζοντας πως «δεν είναι υπερβολή να πω ότι την Ελλάδα και τη Ρωσία συνδέουν δεσμοί χιλιάδων ετών, πολιτικών, θρησκευτικών, ιστορικών, πολιτιστικών». Από την αρχαιότητα ακόμη η Ελλάδα αποτελούσε πηγή επιστημονικής γνώσης για τη Ρωσία, τόνισε.

Ο κ. Πριχόντκο χαρακτήρισε ιδιαίτερο σημαντικό γεγονός τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη Ρωσία τα εγκαίνια της έκθεση των τριών χρυσών αντικείμενων από τη συλλογή των Σκυθικών θησαυρών του Ερμιτάζ. «Προσβλέπουμε ότι το έτος Ελλάδας-Ρωσίας θα συμβάλλει στην πραγματική ενίσχυση των σχέσεων των χωρών μας και θα δώσει ώθηση στην εμπορική και οικονομική συνεργασία που δεν περνάει την καλύτερη της φάση» υπογράμμισε ο κ. Πριχόντκο δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της Ρωσικής κυβέρνησης.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.