Αχτίδα φωτός για τα Γλυπτά από την UNESCO

archaia_glypta_parthenona1
Facebook
Twitter
LinkedIn

Για πρώτη φορά κλιμάκιο του Βρετανικού Μουσείου θα προσκληθεί στη χώρα μας προκειμένου να συζητήσει την πρόταση για επανένωση των «αδέσποτων» θραυσμάτων στο Μουσείο Ακρόπολης

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Με θετικό πρόσημο ξεκινά η συζήτηση για την επανατοποθέτηση θραυσμάτων στα Γλυπτά του Μουσείου Ακρόπολης

Με θετικό πρόσημο ξεκινά η συζήτηση για την επανατοποθέτηση θραυσμάτων στα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Μουσείο Ακρόπολης.

Η ελληνική πλευρά, στο πλαίσιο των συναντήσεων εργασίας που υποδεικνύονται από την αρμόδια διακυβερνητική επιτροπή της UNESCO, ετοιμάζεται να αποστείλει πρόσκληση. Οι Βρετανοί θα προσκληθούν στη χώρα μας, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.

Η 18η Συνάντηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την προώθηση της επιστροφής πολιτιστικών αγαθών στις χώρες καταγωγής τους πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στο Παρίσι. Ενα από τα κύρια θέματα της ημερήσιας διάταξής της είναι από πολλών ετών τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Η εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Πολιτισμού H. Bauer επανέλαβε τα γνωστά επιχειρήματα της βρετανικής πλευράς, ωστόσο αποτίμησε θετικά την ελληνική πρόταση τρισδιάστατης ψηφιακής σάρωσης της ζωφόρου του ναού στην Αθήνα και στο Λονδίνο, με σκοπό την απόκτηση ακριβέστερης επιστημονικής γνώσης. (Η σάρωση γίνεται από την Ελλάδα και σε λίγες εβδομάδες ολοκληρώνεται το πρόγραμμα της ζωφόρου στο Μουσείο Ακρόπολης.)

Κατά την πάγια πρακτική της επιτροπής, οι δύο πλευρές διαπραγματεύτηκαν στο περιθώριο της Συνάντησης σχετικό σχέδιο Σύστασης (Recommendation), που υιοθετήθηκε ομόφωνα από την Επιτροπή. Στο κείμενο προστέθηκε φέτος ειδικό αίτημα της ελληνικής πλευράς για την κατ΄ αρχάς επανένωση στο Μουσείο Ακρόπολης των «αδέσποτων» θραυσμάτων που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Επί αυτού κυρίως του θέματος θα ξεκινήσει η συζήτηση στην Αθήνα, εφόσον η βρετανική πλευρά ανταποκριθεί. Λέγοντας «αδέσποτα» θραύσματα, η UNESCO υπονοεί όλα τα μικρά κομμάτια που βρίσκονται στο Λονδίνο, όπως π.χ. ποδαράκι Λαπιθίδας από μετόπη, κορμός οπλίτη από τη ζωφόρο, τμήμα κορμού του Ποσειδώνα κ.ά.

Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα είναι αυτήν τη στιγμή το εμπάργκο που έχει επιβάλει από τη δεκαετία του ’80 η Ελλάδα στο Βρετανικό Μουσείο.

Πρόκειται για μια κίνηση που ίσως κάποτε υπαγορευόταν από την επιθετική τακτική μας για τη διεκδίκηση των παρθενώνειων γλυπτών, τώρα όμως προξενεί αφάνταστες δυσκολίες. Λόγω του εμπάργκο τα κρατικά μουσεία της Ελλάδας, σε αντίθεση με τα ιδιωτικά, δεν μπορούν να ανταλλάξουν εκθέματα και επιστήμονες με το Βρετανικό Μουσείο, που είναι ένα παγκόσμιο μουσείο. Κυρίως, όμως, δεν μπορούν να ανταλλάξουν απόψεις και να πραγματοποιήσουν συναντήσεις για το επίμαχο θέμα της επιστροφής των γλυπτών. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει, αν θέλουμε να έχουμε ελπίδες. Δεν είναι δυνατόν η συνετή και προσεκτική πολιτική μας τόσων ετών να μην περιλαμβάνει συναντήσεις παρά μόνο κατόπιν προτροπής της UNESCO, κάτι που εκ των πραγμάτων τις καθιστά αραιές.

ΖΩΦΟΡΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΟΠΕΣ

Από τους 97 σωζόμενους λίθους από τη ζωφόρο του Παρθενώνα, οι 56 βρίσκονται στο Λονδίνο και οι 40 στην Αθήνα. Από τις 64 σωζόμενες μετόπες, οι 48 βρίσκονται στην Αθήνα και οι 15 στο Λονδίνο. Από τις 28 σωζόμενες μορφές των αετωμάτων, οι 19 βρίσκονται στο Λονδίνο και οι 9 στην Αθήνα. Η ζωφόρος του Παρθενώνα θεωρείται ότι απεικονίζει την Πομπή των Παναθηναίων.

Οι μετόπες εικονίζουν: στην ανατολική πλευρά τη Γιγαντομαχία, στη δυτική πλευρά την Αμαζονομαχία, στη βόρεια τον Τρωικό Πόλεμο και στη νότια πλευρά τη μάχη μεταξύ Κενταύρων και Λαπίθων. Στο ανατολικό αέτωμα αναπαριστάται η γέννηση της Αθηνάς, ενώ στο δυτικό αέτωμα η διαμάχη της Αθηνάς και του Ποσειδώνα για την κηδεμονία της Αθήνας.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Θραύσματα από τη ζωφόρο και τις μετόπες του Παρθενώνα υπάρχουν και σε άλλα μουσεία του κόσμου, όπως στο Λούβρο, σε μουσεία της Βιέννης, του Βερολίνου κ.α. Πριν από λίγα χρόνια η Χαϊδελβέργη είχε επιστρέψει ένα θραύσμα, που έχει ήδη επικολληθεί.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ
akotti@pegasus.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.