«Θεσσαλονίκη 2012»: Η Ροτόντα χορεύει λάτιν

broken_tempo1
Facebook
Twitter
LinkedIn

Συναυλίες και προβολές ταινιών σε μουσεία και μνημεία για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης

Broken Tempo (φωτό), Γεωργία Συλλαίου και Stringless γεμίζουν μελωδίες τη Θεσσαλονίκη

Με μια ανοιχτή συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης στην πλατεία Αριστοτέλους και παράλληλες εκδηλώσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού ανοίγει την Παρασκευή ο κύκλος των εκδηλώσεων του «Θεσσαλονίκη 2012» για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης.

Με διευθυντή ορχήστρας τον καλλιτεχνικό της διευθυντή, Αλ. Μυράτ, η ΚΟΘ παρουσιάζει 12 κορυφαία έργα του διεθνούς ρεπερτορίου και γιορτάζει με την πόλη κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι.

Παράλληλα, την ίδια μέρα και στο πλαίσιο των ίδιων εκδηλώσεων, αλλά και αυτών που γίνονται σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού για τις νύχτες πανσέληνου, ο Δήμος Θεσσαλονίκης παρουσιάζει στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου το γυναικείο, πολυφωνικό συγκρότημα Stringless. Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού θα δοθεί μια συναυλία με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι από τους Α. Καρακότα και Plaza Ensemble, ενώ στην πλατεία της Αρχαίας Ρωμαϊκής Αγοράς θα πραγματοποιηθεί το «Πικ Νικ Urban Festival» με συναυλίες και προβολές θερινού σινεμά, ανάμεσά τους και της κλασικής ταινίας του Γ. Αλεν «Manhattan».

Πανσέληνος

Ωστόσο, το πρόγραμμα «Μουσικές στα Μνημεία και στα Μουσεία της πόλης», που διοργανώνεται με αφορμή την πανσέληνο, ξεκινά από σήμερα το βράδυ και θα διαρκέσει έως τις 5 Σεπτεμβρίου. Για μία εβδομάδα οι ιστορικοί χώροι της Θεσσαλονίκης θα πλημμυρίσουν από ξεχωριστές εκδηλώσεις, με επίκεντρο τις σύγχρονες, αλλά και κλασικές δημιουργίες.

«Η ανταπόκριση του κοινού την πρώτη χρονιά ήταν εντυπωσιακή και έτσι φέτος διευρύνουμε τις εκδηλώσεις. Τα πράγματα όσον αφορά το οικονομικό σκέλος αναμένεται να γίνουν δυσκολότερα, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι το σωστό, με πολύ λίγα χρήματα και ελάχιστα μέσα», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού, Σπύρος Πέγκας, προσθέτοντας ακόμα πως πρέπει να υπάρχει μια βιωματική σχέση των κατοίκων της πόλης με την πολιτιστική κληρονομιά.

Σήμερα στο Ανακτορικό Συγκρότημα του Γαλερίου, η Γ. Συλλαίου θα ερμηνεύσει τραγούδια από τον διεθνή κινηματογράφο με τους Στ. Βαλιούλη στο πιάνο και τον Αγ. Μάρδα στο κοντραμπάσο, ενώ το «Πικ Νικ Urban Festival» ξεκινά στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Αγοράς με το τρίο Meanwile in Mexico και τους Still Gramophone, ενώ θα προβληθεί η ταινία του Φ. Ακίν «Soul Kitchen».

Το Σάββατο το «Πικ Νικ Urban Festival» ξεκινά με τους ήχους των Broken Tempo και στη συνέχεια θα προβληθεί η ταινία «Little Miss Sunshine» των Τζ. Ντέιτον και Β. Φάρις, ενώ τη Δευτέρα η Φιλαρμονική του Δήμου θα δώσει συναυλία με μελωδίες τζαζ και λάτιν στην πλατεία της Ροτόντας.

Την Τρίτη στο Φρούριο του Επταπυργίου η βελγικής καταγωγής πιανίστρια Ε. Robersscheuten και ο τσελίστας Α. Λιακάκης ερμηνεύουν έργα Σκαλκώτα, Γιόνκερ, Μποκ κ.ά., ενώ μια νέα συναυλία με κλασικά έργα θα δώσει η Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου στο αίθριο της Casa Bianca με διευθυντή του Χ. Ηλιάδη και σολίστα στο βιολί τον Σ. Παπάνα.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
ritzal@pegasus.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.