Η τρίτη δόση μνημονιακών μέτρων στα ΜΜΕ / Η ΕΡΤ ως λάφυρο στα χέρια της Ν.Δ

euro_50_psalidi
Facebook
Twitter
LinkedIn

Απόψεις για τα media…

Η τρίτη δόση μνημονιακών μέτρων στα ΜΜΕ

(αναδημοσίευση από το Δρόμο της Αριστεράς)

Της Ματίνας Παπαχριστούδη

Αν εξετάσει κάποιος διαχρονικά από το 2009 και δώθε τα μνημόνια περικοπών στα ΜΜΕ, μέτρα εναντίον της μισθωτής εργασίας στα media, διαπιστώνει έκπληκτος μια χρυσή αναλογία. Όσο πιο σκληρές και απάνθρωπες είναι οι περικοπές για τους εργαζομένους, τόσο αυξάνεται ο έλεγχος στο αναγραφόμενο-εκπεμπόμενο μήνυμα διαμεσολάβησης προς τους πολίτες. Το σύνολο των Μέσων με ελάχιστες εξαιρέσεις που απαντώνται σε μεμονωμένες σελίδες εφημερίδων συγκεκριμένων δημοσιογράφων και αρθρογράφων και σε μεμονωμένες ραδιοφωνικές εκπομπές, λειτουργεί ως το μακρύ χέρι του ολοκληρωτικού κράτους. Για την τηλεόραση, κρατική και ιδιωτική πλέον, το πέρασμα στην εσωτερική αυλή τη κρατικής εξουσίας, της καταστολής απόψεων και ουδέτερης-αποστασιοποιημένης δημοσιογραφίας, είναι ολοκληρωτικό.

Τα δυόμιση αυτά χρόνια στα παραδοσιακά media χάθηκαν περισσότερες από 2.200 θέσεις εργασίας, μόνο από την «Ελευθεροτυπία» και το Alter 1.450 θέσεις. Ο περιοδικός Τύπος βουλιάζει σε μια σιωπηλή, χωρίς αντιδράσεις πια από καμία απολύτως πλευρά, χοάνη στάσης πληρωμών. Τα Μέσα που συνεχίζουν να πληρώνουν σταθερά μετά από περικοπές ως και 40% στις αμοιβές που ίσχυαν το 2009, είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Σε αυτά τα Μέσα όσοι εκδότες αποφάσισαν να περάσουν στη νέα περίοδο της μιντιακής εξουσίας, έχοντας εξασφαλίσει το πάρε-δώσε διαπλοκής με τα νέα αφεντικά της εγχώριας και εξωχώριας πολιτικής εξουσίας, ετοιμάζεται η τρίτη δόση μνημονίων. Και όπως όλα δείχνουν κι αυτή τη φορά, ο χώρος των ΜΜΕ θα είναι ο πρώτος που θα δεχθεί την εφαρμογή των νέων περικοπών. Κι αυτή τη φορά δεν πρόκειται, όπως και στην υπόλοιπη κοινωνία εξάλλου, μόνο για μειώσεις μισθών αλλά για μέτρα εξόντωσης.

Οι εκδότες και ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών εν μέσω Αυγούστου έβαλαν τη δική τους συμμετοχή στα Μέσα τους. Πλήρωσαν για νέες μετοχές, συμμετείχαν σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, (Ψυχάρης-Μπόμπολας-Βαρδινογιάννης σε ΔΟΛ, Πήγασο, Mega) εξασφάλισαν από το πουγκί των υπερκερδών τα κυρίαρχα μερίδια τους, αναμένοντας τη νοεμβριανή διανομή νέων τραπεζικών δανείων με την υπογραφή πια της τρόϊκας. Αυτά που προσφέρουν σε αντάλλαγμα είναι πολλά περισσότερα.

Τη μονοφωνική στήριξη της εσωτερικής κυβερνητικής τρόϊκας σε όλα συλλήβδην τα Μέσα, παραδοσιακά και ιντερνετικά. Η πραγματικότητα που εκπέμπουν όχι μόνο δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την κοινωνική πραγματικότητα αλλά έχουν προχωρήσει στην πλήρη διαστρέβλωση των πραγματικών γεγονότων.

Τα νέα κυβερνητικά μέτρα θα δοκιμαστούν στο πετσί των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Σημειώνουμε για το αμέσως επόμενο διάστημα:
Μείωση συντάξεων κατά 30% από τα παραπαίοντα ταμεία των ΜΜΕ (ΕΤΑΠ ΜΜΕ-ΕΔΟΕΑΠ), σχέδιο ένταξης επικουρικής σύνταξης σε ενιαίο φορέα επικούρησης ως το τέλος του έτους, μείωση του αγγελιοσήμου που είναι «οιονεί εργοδοτική εισφορά» και ένταξη του απευθείας στον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς πάλι να πληρώνουν οι εκδότες εργοδότες ασφαλιστικές εισφορές. Και φυσικά νέα μείωση μισθών κατά 20% σε δημόσια και ιδιωτικά ΜΜΕ, νέο κύμα απολύσεων και συρρικνώσεων. Σε αυτό το ζοφερό τοπίο λειτουργίας των κυρίαρχων media ο φόβος και η υποταγή των εργαζόμενων δημοσιογράφων έχει ήδη εξασφαλιστεί.

Πηγή: http://greektv-com.blogspot.gr/2012/09/blog-post_4753.html

Η ΕΡΤ ως λάφυρο στα χέρια της Ν.Δ

(αναδημοσίευση από την “Αυγή της Κυριακής”)

Της Αγγέλας Νταρζάνου Α.

Σαρωτική η επέλαση της Ν.Δ. στη δημόσια τηλεόραση. Μια “ολική επαναφορά” προσώπων και αντιλήψεων διοίκησης στην ΕΡΤ, που έχουν στόχο να ελέγξουν κάθε είδηση, κάθε εκπομπή, κάθε ζώνη προγράμματος και να ευθυγραμμίσουν πλήρως την ενημέρωση στις κατευθύνσεις της σημερινής κυβέρνησης. Με αυτό τον στόχο, τίποτα δεν μένει όρθιο: Ούτε καλό ούτε κακό. Ούτε στο γυαλί ούτε πίσω από το γυαλί. Όλα αλλάζουν.

Ο γενικός διευθυντής ειδήσεων – ενημέρωσης αντικαθίσταται. Αν και δημιουργήθηκαν αντιδράσεις στο άκουσμα του ονόματος του Αιμ. Λιάτσου, φαίνεται ότι μάλλον θα τοποθετηθεί. Ήδη, στη θέση του αναπληρωτή διευθυντή ειδήσεων τοποθετήθηκε ο Στρ. Μπαλής – να ‘χουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Την Ε. Στάη στην παρουσίαση του κεντρικού Δελτίου θα την αφήσουν, όπως ακούγεται, ώς το τέλος του χρόνου, οπότε και λήγει το συμβόλαιό της. Αμέσως μετά, το πεδίο είναι ελεύθερο για οποιοδήποτε γαλάζιο ή ημέτερο.

Ο έλεγχος προχωράει και στις εκπομπές.

Στην πρωινή ζώνη, η εκπομπή των Αρβανίτη – Κατσίμη περιορίζεται σε δίωρη, 6:00- 8:00, αφαιρώντας της τη δυνατότητα οποιασδήποτε ουσιαστικής παρέμβασης, πρωί- πρωί, καθώς τα θέματά της δεν ήταν αρεστά στην κυβέρνηση. Το επόμενο δίωρο, 8.00 έως 10.00, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πρόκειται να αναλάβουν ο Γ. Κουβαράς, πιθανότατα με την νεοπροσληφθείσα Αθηνά Σαλαγκούδη, κόρη πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Γι’ αυτή την εβδομάδα, η ΕΡΤ ανακοίνωσε πάντως τους Φάνη Παπαθανασίου, Γιάννη Τρουπή και Λίνα Κλείτου. Το επόμενο δίωρο, ως τις 12.00 το μεσημέρι, λέγεται ότι θα παρουσιάζουν ο Βαγγέλης Γιακουμής και ο Βασίλης Μπεσκένης.

Εν τω μεταξύ, όπως επισήμως ενημέρωσε η ΕΡΤ, εκτός από τους προαναφερθέντες Α. Σαλαγκούδη και Γ. Κουβαρά, έχει επίσης προσληφθεί ως προσωπικό Ειδικών Θέσεων ο Μπ. Παπαπαναγιώτου, ενώ βέβαιη θεωρείται και η πρόσληψη του Μ. Κοττάκη. Άγνωστο παραμένει προς το παρόν εάν θα προσληφθούν η δημοσιογράφος Νατάσα Ράγιου και η συνταξιούχος πρώην διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων Λίτσα Πισερά, όπως ακούστηκε. Να συμπληρωθεί και η τοποθέτηση του δημοσιογράφου Γ. Αντωνίου, κουμπάρου του πρωθυπουργού στη διεύθυνση του ραδιοφώνου της ΕΡΑ.

Στο πλαίσιο “όλοι αλλάζουν”, αντικαθίστανται επίσης ο διευθυντής του αθλητικού τμήματος Δημήτρης Χατζηγεωργίου και ο γενικός διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκος Μιχαλίτσης, από τον Δ. Σαραβάκο, πρώην νομάρχη Αργολίδας της Ν.Δ., που διατηρεί φιλία με την οικογένεια Σαμαρά. Αν και με στοιχεία ο Ν. Μιχαλίτσης εξοικονόμησε 1,3 εκατ. ευρώ για την ΕΡΤ από τη μεταφορά του δορυφορικού προγράμματος, αντικαθίσταται από μια θέση που, θεωρητικά, δεν έχει πολιτικό ενδιαφέρον.

Πηγή: http://greektv-com.blogspot.gr/2012/09/blog-post_799.html#more

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.