Ο Μάνος Λοίζος δεν έφυγε ποτέ

Facebook
Twitter
LinkedIn

της Λαμπριάνας Κυριακού 

Έκλεισε για πάντα τα μάτια και έφυγε για εκείνο το ταξίδι προς την αιωνιότητα. Ήταν το τέλος μιας εποχής, της οποίας το τραγούδι, έμενε μόνο με στίχους, γιατί ο μελωδός τους είχε λογαριασμούς με τον άλλο κόσμο. Μέχρι και ο θεός ζήλευε το έργο του.

Ήταν ικανός όπως έλεγε και ίδιος, να μελοποιήσει ένα ολόκληρο τηλεφωνικό κατάλογο, μιας και ο Μάνος μπορούσε να γράψει μουσική πάνω στους πιο αλλόκοτους και δύσκολους στίχους.

Ο Μάνος Λοίζος έφυγε πριν από 30 χρόνια, στις 17 Σεπτεμβρίου 1982. Ήταν και θα είναι ο έλληνας μουσουργός που σημάδεψε και θα σημαδεύει, με τα τραγούδια και την μουσική του, για πάντα τις ψυχές μας. Ενσωματώθηκε στο αίμα μας , όπως και στην ιστορία μας, γιατί κάθε του νότα είναι και ένα κομμάτι από τα παλιά που δύσκολα ζήσαμε. Πόσες φορές άλλωστε, ακούμε από τους πιο παλιούς με το άκουσμα ενός τραγουδιού του Λοίζου, να αναφωνούν ένα βαθύ «ΑΧ» και μετά να εξιστορούν στιγμές από την ιστορία μας.

Σήμερα, η Μυσρίνη Λοίζου – η λατρεμένη του κόρη – ανάρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook, ένα δώρο στη μνήμη του πατέρα της. Δημοσίευσε για τους φίλους του Μάνου, ένα παλιό demo διαφημιστικού μπύρας με τη φωνή του ιδίου του Μάνου Λοΐζου, γύρω στο 1975

Ακούστε το: 

demo_diafimistiko_mpiras_manos_loizos

Τα λόγια είναι περιττά, όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο Μάνος Λόίζος. H avecnews σας χαρίζει τα πιο όμορφα του τραγούδια. Το μόνο σίγουρο είναι  ένα, ότι ακόμη ζει μέσα από αυτά.

Τουλάχιστον για κάποιους σαν και μας ο Μάνος δεν έφυγε ποτέ… 

1968. “Ο σταθμός” (Minos). Ερμηνεύουν οι: Γιάννης Καλατζής, Λίτσα Διαμάντη, Δημήτρης Ευσταθίου και Γιώργος Νταλάρας.Οι στίχοι ανήκουν στο Λευτέρη Παπαδόπουλο.

{youtube}jAfU8Ed60Ik{/youtube}

1970. “Θαλασσογραφίες” (Minos). Ερμηνεύουν οι: Γιάννης Καλατζής, Γιώργος Νταλάρας, Μαρίζα Κωχ, Γιάννης Πάριος και ο ίδιος ο συνθέτης. Οι στίχοι ανήκουν στο Λευτέρη Παπαδόπουλο.

{youtube}-OiobWk2_C4{/youtube}

1971. “Ευδοκία” (Minos). Η μουσική που συνόδευε την ομώνυμη ταινία του Αλέξη Δαμιανού. Ο Μάνος Λοΐζος συμμετέχει απαγγέλλοντας στην “Ανάμνηση”.

{youtube}kAT8mmAtDz0{/youtube}

1972. “Νάχαμε, τι νάχαμε” (Minos). Ερμηνεύουν οι: Γιώργος Νταλάρας και Γιάννης Καλατζής. Οι στίχοι ανήκουν στο Λευτέρη Παπαδόπουλο.

{youtube}mRj3ODhYMg4{/youtube}

1974. “Καλημέρα ήλιε” (Minos). Ερμηνεύουν οι: Κώστας Μοσκοβίτης, Χάρις Αλεξίου, Αλέκος Αλιμπέρτης και ο ίδιος ο συνθέτης. Οι στίχοι ανήκουν στο Δημήτρη Χριστοδούλου και στο Μάνο Λοΐζο.

{youtube}tuGVzD5vs4A{/youtube}

1974. “Τα τραγούδια του δρόμου” (Minos). Ερμηνεύουν οι: Αλέκα Αλιμπέρτη, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Χορωδία Γιώργου Κακίτση και ο ίδιος ο συνθέτης. Οι στίχοι ανήκουν στο Γιάννη Νεγρεπόντη, στο Δημήτρη Χριστοδούλου, στο Νίκο Γκάτσο και στο Μάνο Λοΐζο.

{youtube}02peQCFCegI{/youtube}

1979. “Τα τραγούδια της Χαρούλας” (Minos). Ερμηνεύει η Χάρις Αλεξίου και συμμετέχει ο Δημήτρης Κοντογιάννης. Οι στίχοι ανήκουν στο Μανώλη Ρασούλη και στο Πυθαγόρα. Ο δίσκος έγινε πλατινένιος.

{youtube}5d0Ma3bB6N0{/youtube}

1980. “Για μια μέρα ζωής” (Minos). Ερμηνεύουν οι: Δήμητρα Γαλάνη, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Δώρα Σιτζάνη και ο ίδος ο συνθέτης. Οι στίχοι ανήκουν στο Λευτέρη Παπαδόπουλο, στο Μανώλη Ρασούλη, στη Δώρα Σιτζάνη, στο Φώντα Λάδη, στο Τάσο Λειβαδίτη και στο Μάνο Λοΐζο.

{youtube}LWThfTJcDYU{/youtube}

1981. “Τα τραγούδια της χτεσινής μέρας” (Minos). Ερμηνεύουν τραγούδια σε δεύτερη εκτέλεση οι: Χάρις Αλεξίου και Δήμητρα Γαλάνη. Ο δίσκος έγινε πλατινένιος.

{youtube}zhNRC6KXNsU{/youtube}

1982. “Φοβάμαι” (Minos). Ερμηνεύει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Οι στίχοι του “Σ’ ακολουθώ” και “Πρώτη Μαΐου ανήκουν στο Μάνο Λοΐζο. Οι στίχοι του “Χαράματα Ομόνοια” ανήκουν στο Μανώλη Ρασούλη. Ο δίσκος έγινε χρυσός.

{youtube}nMO_UMN9Prs{/youtube}

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.