Στην παρατήρηση κβαντικών σωματιδίων το Νομπέλ Φυσικής

Facebook
Twitter
LinkedIn

Στοκχόλμη 

Οι δύο φυσικοί που κατάφεραν πρώτοι να παγιδεύσουν και να παρατηρήσουν μεμονωμένα κβαντικά σωματίδια τιμώνται με το Νομπέλ Φυσικής του 2012, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης η επιτροπή των βραβείων στη Στοκχόλμη. 

Ο γάλλος Σερζ Αρός και ο αμερικανός Ντέιβιντ Ουάιλαντ θα μοιραστούν από κοινού το βραβείο «για τις επαναστατικές πειραματικές μεθόδους που επιτρέπουν τη μέτρηση και το χειρισμό μεμονωμένων κβαντικών συστημάτων».

Οι έρευνες των Αρός και Ουάιλαντ ανοίγουν ουσιαστικά τον δρόμο για την ανάπτυξη κβαντικών υπολογιστών, οι οποίοι «ίσως θα αλλάξουν την καθημερινή ζωή μας όπως την άλλαξαν οι κλασικοί υπολογιστές τον περασμένο αιώνα» επισημαίνει η επιτροπή.

Ο δικτυακός τόπος του Ιδρύματος Νόμπελ παρουσιάζει αυτή τη στιγμή προβλήματα λειτουργίας, πιθανότατα λόγω του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για την ανακοίνωση στις 12.50 ώρα Ελλάδας.

Ο Σερζ Αρός (Serge Haroche) γεννήθηκε το 1944 στην Καζαμπλάνκα και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του το 1971 στο Πανεπιστήμιο «Πιέρ και Μαρί Κιουρί» του Παρισιού. Είναι σήμερα καθηγητής στο Collège de France και την Ecole Normale Supérieure στο Παρίσι.

Ο Ντέιβιντ Ουάιλαντ (David J. Wineland) γεννήθηκε το 1944 στο Μιλγουόκι και έγινε διδάκτορας του Χάρβαρντ το 1970. Εργάζεται σήμερα στο αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Μέτρων και Τεχνολογίας και στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπούλντερ.

Το Νομπέλ Φυσικής είναι το δεύτερο βραβείο που ανακοινώνεται αυτή την εβδομάδα. Ακολουθεί την Τετάρτη το Νομπέλ Χημείας.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.