Νεκρή αρκούδα στην Εγνατία Οδό

egnantia_nekri_arkouda1
Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέο ατύχημα με θύμα μία νεαρή ενήλικη αρκούδα σημειώθηκε την Τρίτη 30 Οκτωβρίου στην Εγνατία Οδό στο τμήμα Κοζάνης-Γρεβενών.

Η άτυχη αρκούδα, 7 ετών περίπου, στην προσπάθειά της να διασχίσει το δρόμο πέρασε τον προστατευτικό φράκτη και χτυπήθηκε από διερχόμενο λεωφορείο. Ο Αρκτούρος ειδοποιήθηκε από την Τροχαία Κοζάνης για το ατύχημα και η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του Αρκτούρου έσπευσε στο σημείο όπου βρήκε την αρκούδα διαμελισμένη! Ο οδηγός και οι επιβάτες του λεωφορείου ευτυχώς δεν τραυματίστηκαν αλλά το όχημα υπέστη μικρές υλικές ζημιές.

Το νεκρό ζώο μεταφέρθηκε στον Κτηνιατρικό Σταθμό του Αρκτούρου στον Αετό Φλώρινας για λεπτομερή νεκροψία και συλλογή ιστολογικών δειγμάτων. Μετά την ολοκλήρωσή της θα ενταφιαστεί σε ελεγχόμενη περιοχή παρουσία των αρμόδιων υπηρεσιών.

Από το 1998 έχουν σκοτωθεί περισσότερες από 40 αρκούδες στους ελληνικούς δρόμους, είναι η πρώτη φορά όμως που αρκούδα πέφτει θύμα τροχαίου τόσο ανατολικά στη χώρα και τόσο κοντά στην πόλη της Κοζάνης.

Σύμφωνα με τον επιστημονικό συντονιστή του Αρκτούρου, Δρ. Αλέξανδρο Καραμανλίδη «τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στην Ελλάδα μια σημαντική διαφοροποίηση στην κατανομή της καφέ αρκούδας. Το χθεσινό ατύχημα έγινε στα πλαίσια της προσπάθειας της καφέ αρκούδας να εγκατασταθεί μόνιμα στην ευρύτερη περιοχή των νότιων παρυφών του όρους Άσκιου και στο όρος Βούρινος. Η παρουσία στην περιοχή θηλυκής αρκούδας σε αναπαραγωγική ηλικία, που είναι τα τελευταία άτομα ενός είδους που εγκαθίστανται σε μια καινούρια περιοχή, δείχνει ότι οι προσπάθειες αυτές καρποφορούν. Καθώς στο τμήμα αυτό της Εγνατίας Οδού δεν έχει προβλεφθεί ειδική περίφραξη για τις αρκούδες, η επιστημονική ομάδα του Αρκτούρου θα συνεχίσει τις εντατικές προσπάθειες παρακολούθησης του τοπικού πληθυσμού της αρκούδας για τη δημιουργία αποτελεσματικών μέτρων διαχείρισης και την αποτροπή περαιτέρω ατυχημάτων».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.