Νέα 24ωρη απεργία την Παρασκευή στην ΕΡΤ

ert_ktirio
Facebook
Twitter
LinkedIn

Τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων τους αποφάσισε το Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.ΣΥ, ενώ στην ανακοίνωσή του εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για το Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΤ Νίκο Σίμο και το Γενικό Διευθυντή Ενημέρωση Αιμίλιο Λιάτσο που δεν προσήλθαν στη συνάντηση που τους είχαν ζητήσει.

Η ανακοίνωση είναι η εξής:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) στη σημερινή του συνεδρίαση, στο πλαίσιο των επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων στην ΕΡΤ, αποφάσισε νέα 24ωρη απεργία, από αύριο Πέμπτη 8 Νοεμβρίου στις 06.00πμ έως την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου στις 06.00πμ.

Το Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.ΣΥ. εκφράζει δυσαρέσκεια για την απαξίωση που επέδειξαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Νίκος Σίμος και ο Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης Αιμίλιος Λιάτσος, αγνοώντας την πρόσκληση του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα να προσέλθουν στα γραφεία μας για να συζητήσουμε τα θέματα για τα οποία απεργούν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ. Εκτός από τη φυσική τους απουσία δεν καταδέχθηκαν να κάνουν έστω και ένα τηλεφώνημα. Η στάση τους αυτή είναι αποκαλυπτική και των προθέσεών τους.

Διεκδικούμε:

– Αξιοπρεπή ασφάλιση με υγιή Ταμεία στα οποία να υπάρχει εγγύηση του κράτους και να είναι διασφαλισμένες οι εισφορές και των εργοδοτών. Η ρύθμιση που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο αναφέρει: «Τα εν λόγω Ταµεία θα τύχουν αντικείμενο ξεχωριστής ρύθμισης στο άµεσο µέλλον προκειµένου να εξορθολογιστεί ο τρόπος χρηµατοδότησής τους, ιδίως µέσω της κατάργησης τυχόν προβλεπόμενων κοινωνικών πόρων». Η είδηση δεν είναι ότι εξαιρείται ο ΕΔΟΕΑΠ, αλλά ότι θα καταργηθούν οι κοινωνικοί πόροι, δηλαδή το αγγελιόσημο.

– Ελευθεροτυπία και πολυφωνία στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και άμεση ανάκληση της “δίωξης” των παρουσιαστών της εκπομπής “Πρωινή Ενημέρωση” Κώστα Αρβανίτη και Μαριλένας Κατσίμη. Η λογοκρισία δε μπορεί να βαφτίζεται τήρηση των κανόνων δεοντολογίας.

– Να υπογραφεί ΣΣΕ στην ΕΡΤ προκειμένου να μην υπάρξουν νέες περικοπές. Ήδη οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ έχουν υποστεί μειώσεις 35% στο μισθό τους.

– Να μας ενημερώσουν για το μέλλον των Συμβασιούχων Ορισμένου Χρόνου στην ΕΡΤ. Αρνούμαστε τη συνέχιση της εργασίας τους στην ΕΡΤ με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Ζητάμε την κατάθεση τροπολογίας που θα επιτρέπει την επαναπρόσληψη όλων. Είναι πρόκληση να προσλαμβάνονται δεκάδες σύμβουλοι και δημοσιογράφοι ως Προσωπικό Ειδικών Θέσεων, σπαταλώντας δημόσιο χρήμα σε καιρούς δύσκολους και να απομακρύνονται συμβασιούχοι στο όνομα του εξορθολογισμού.

– Να «παγώσει» κάθε μεικτή και εξωτερική παραγωγή στη ΝΕΤ και την ΕΡΑ. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις χρυσοφόρες εξωτερικές παραγωγές που απομυζούν το δημόσιο χρήμα. Βολεύουν ημετέρους και εισάγουν ως “δούρειο ίππο” τους ιδιώτες στην ΕΡΤ και το θεσμό των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων με καθεστώς Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών καταστρατηγώντας ΣΣΕ, καθιστώντας τους ευέλικτους στις ορέξεις των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

– Να αξιοποιηθεί η περιουσία της ΕΡΤ. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε σχέδιο παραχώρησης ή εκποίησης των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ στην Κατεχάκη. Αποτελούν περιουσία της ΕΡΤ και πρέπει να αξιοποιηθούν για τον εμπλουτισμό του προγράμματος της ΕΤ1. Αν το τολμήσουν, θα μας βρουν απέναντί τους.

Τo Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ.»

Ανακοίνωση, για τη μη προσέλευση των στελεχών της ΕΡΤ στη συνάντηση που τους είχε ζητηθεί, αλλά και για τις κινητοποιήσεις τους, εξέδωσε και η «Συντονιστική επιτροπή Δημοσιογράφων της ΕΡΤ», η οποία αναφέρει:

«Παρά την κρισιμότητα των στιγμών και τα προβλήματα που κρατούν την ΕΡΤ κλειστή και τους εργαζόμενους σε απόγνωση η Διοίκηση για μία ακόμη φορά μάλλον δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει έξω από τα γραφεία του 4ου. Συνεχίζει να στρουθοκαμηλίζει και αποφεύγει προκλητικά το διάλογο με τους θεσμικούς συνομιλήτές της.

Το Δ.Σ και ο Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών για συνάντηση σήμερα 7 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί, αλλά δεν μπήκαν στον κόπο καν να απαντήσουν.

Αγαπητοί κύριοι της Διοίκησης αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι σκοπίμως ακολουθείτε παρελκυστική τακτική για την εξαγορά χρόνου. Καμία ουσιαστική απάντηση για το κρούσμα λογοκρισίας με την καρατόμηση “μέχρι νεωτέρας” των συναδέλφων Κώστα Αρβανίτη και Μαριλένας Κατσίμη.

Καμία επίσημη ενημέρωση για τον ετήσιο προϋπολογισμό της ΕΡΤ, μόνο διαρροές που προκαλούν σύγχυση και αποπροσανατολισμό. Υπάρχει τελικά μείωση 33 εκατομμύρια ευρώ στη μισθολογική δαπάνη, ή όχι; Θα μας αποκαλύψετε το σχέδιο σας, αν υπάρχει, για τους συναδέλφους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου; Έχετε αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι με τις εξωτερικές και μικτές παραγωγές; Έχει περάσει από το νου σας να αξιοποιήσετε το υπάρχον δυναμικό (αορίστου και ορισμένου χρόνου) της ΕΡΤ για το παραγόμενο έργο; Ή μήπως έχετε έτοιμη την εύκολη λύση των δελτίων παροχής υπηρεσιών που ενδέχεται να διαχωρίσει τους συναδέλφους σε εργολάβους και πληβείους; Εξάλλου είναι πολύ πρόσφατο το παράδειγμα των προσλήψεων με καθεστώς ειδικών θέσεων (ΠΕΘ) που κοστίζει ετησίως στην ΕΡΤ 1.050.000 ευρώ.

Αγαπητοί κύριοι της Διοίκησης αν με τη μέχρι τώρα στάση σας αγνοείτε τους εργαζόμενους είχατε την υποχρέωση να ανταποκριθείτε στο κάλεσμα των συνδικαλιστικών μας οργάνων.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν ποιός τελικά θέλει την ΕΡΤ κλειστή, την ώρα που λαμβάνονται καθοριστικές αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας.

Συνάδελφοι όλοι σήμερα Τετάρτη 7 Νοεμβρίου στις 5 το απόγευμα, έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ για τη συγκέντρωση και πορεία προς τη Βουλή.

Απαραίτητη είναι η συμμετοχή σας στην αυριανή Γενική Συνέλευση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ στις 12 το μεσημέρι, στο στούντιο Ε του Ραδιομεγάρου.

Στις Γενικές Συνελεύσεις αποφασίζει η πλειοψηφία με διαφανείς, δημοκρατικές διαδικασίες.

Μπορεί να διαφωνούμε, να υψώνουμε τους τόνους, μπορεί “αδελφέ μου να μη μάθαμε να κουβεντιάζουμε όμορφα ήσυχα κι απλά”, που λέει κι ο ποιητής, όμως ΕΥΤΥΧΩΣ στην ΕΡΤ, δεν υπάρχει χώρος για φόβο και τρομοκρατία.»

Και αύριο λοιπόν, η ΕΡΤ θα παραμείνει κλειστή και όπως φαίνεται οι εργαζόμενοι σκοπεύουν να συνεχίσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Γρηγόρης Μελάς
Πηγή: NewsIt

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.