Η ΕΡΤ με κέρδη 39 εκατ. ευρώ στο 9μηνο / Στα περίπτερα ως τα Χριστούγεννα η “Ελευθεροτυπία”

avecnews_media1
Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα από τον κόσμο των media…

Η ΕΡΤ με κέρδη 39 εκατ. ευρώ στο 9μηνο

Θετικό το πρόσημο για την κρατική ραδιοτηλεόραση στο 9μηνο . Τα στοιχεία που αφορούν την περίοδο 1.1-30.9.2012 δείχνουν πως η ΕΡΤ, πριν την απόφαση της Τρόικα, υπέρ του ΛΑΓΗΕ, καταγράφει πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα της τάξης των 39.162.736 ευρώ. Τα έσοδα της εταιρείας μειώθηκαν στα 214.734.322 ευρώ, εξαιτίας του γεγονότος πως τα νοικοκυριά δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και της πτώσης της διαφήμισης. Μειώθηκε όμως και άλλο το λειτουργικό κόστος, εξαιτίας των περικοπών των μισθών και της έλλειψης προγράμματος, στα 173.668.499 ευρώ, ενώ πραγματοποιήθηκαν και επενδύσεις 2.872.073 ευρώ, οι οποίες και προστίθενται στα έξοδα.

Το κρίσιμο διάστημα είναι το τελευταίο τρίμηνο, κατά το οποίο η ΕΡΤ έχει να αντιμετωπίσει τρία γεγονότα. Την μειωμένη είσπραξη του ανταποδοτικού, εξαιτίας του γεγονότος πως μέρα, σύμφωνα με τη ΔΕΗ διακόπτεται η παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος σε 30.000 νοικοκυριά. Τη συρρικνούμενη διαφήμιση και την έναρξη εφαρμογής της απόφασης υπέρ του ΛΑΓΗΕ. Όπως σημειώνεται στον απολογισμό του 9μήνου η εκκαθάριση του ανταποδοτικού έγινε ως και τον Αύγουστο., με έσοδα 202 εκατ. ευρώ.

“Από το μήνα Σεπτέμβριο έχουμε προβεί σε σχετική πρόβλεψη, λαμβάνοντος υπόψη την υπ ́αριθμ.Υ.Α.Π.Ε/Φ1/2303/οικ.16935/9.8.2012 (ΦΕΚ Β 2317/10.8.2012) Κοινή Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με την οποία ποσοστό 25% της προβλεπόμενης στις διατάξεις του άρθρου 14 του Ν.1730/1987 εισφοράς υπέρ ΕΡΤ ΑΕ θα αποδοθεί στον Λ.Α.Γ.Η.Ε ΑΕ κατά χρονικό διάστημα (9/8/12 – 8.8.13)”, αναφέρει η έκθεση. Δηλαδή η ΕΡΤ θα πρέπει στο τρέχον να χάσει το 25% των εσόδων της από τη ΔΕΗ , δηλαδή κοντά στα 20 εκατ. ευρώ, που θα επιβαρύνουν τα κέρδη της περιόδου. Θυμίζουμε πως μέσα σε δύο χρόνια ως αποτέλεσμα των διοικήσεων Καλημέρη, Γαμπρίτσου- Παπαγεωργίου- Ταγματάρχη- Στεφάνου η ΕΡΤ το 2010 εμφάνισε κέρδη προ φόρων 30,6 εκατ. ευρώ και το 2011 50,5 εκατ. ευρώ προϋπολογίζοντας για το 2012 , 55,3 εκατ. ευρώ. Η ΕΡΤ μάλιστα το 2011 ήταν η 14η εταιρεία σε κέρδη στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/?p=24419#more-24419

Στα περίπτερα ως τα Χριστούγεννα η “Ελευθεροτυπία”

Επιστρέφει ως τα Χριστούγεννα η “Ελευθεροτυπία”. Η Μανια Τεγοπούλου θα επιχειρήσει να διεκδικήσει το χαμένο έδαφος, μετά τους τραγικούς της χειρισμούς που συνέβαλαν αποφασιστικά στο κρίσιμο της “Ελευθεροτυπίας” πριν από ένα χρόνο. Στόχος η επάνοδος στα περίπτερα με το καθημερινό και το “Κυριακάτικο φύλλο, το οποίο θα συνοδεύεται και από “Έψιλον” και μια ισχυρή ηλεκτρονική παρουσία, μέσα από το site, www.enet.gr .

Η μάχη γίνεται και για τον τίτλο και για το αναγνωστικό κοινό, το οποίο “πολιορκούν” η Εφημερίδα των Συντακτών” από τους πρώην εργαζομένους της “Ελευθεροτυπίας” και τις “6 Μέρες “ του Αντώνη Δελλατόλα. Αύριο είναι προγραμματισμένη η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων της Alpha Bank η οποία είχε δανειοδοτήσει τη Χ. Κ. Τεγόπουλος ζητώντας τη συντηρητική κατάσχεση των σημάτων της εταιρείας και συγκεκριμένα του τίτλου «Ελευθεροτυπία» μέχρι του ποσού των 3.900.000 ευρώ και του τίτλου «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» μέχρι του ποσού των 2.100.000 ευρώ.

Το σχέδιο επανόδου της εκδότριας προβλέπει την υπενοικίαση του τίτλου της εφημερίδας, σε μια άλλη εταιρεία η οποία και θα αναλάβει την έκδοση των δύο φύλλων. Στη νέα προς έκδοση “Ελευθεροτυπία” και στο site που θα παρέχει ενημερωτικό περιεχόμενο να εργάζονται περίπου 110 δημοσιογράφοι με αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ οι οποίοι θα διατηρήσουν τα δικαιώματά τους, έναντι των απαιτήσεων τους από τη Χ. Κ. Τεγόπουλος. Στόχος είναι η άντληση εσόδων από το αναγνωστικό κοινό, προωθώντας νέο κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, βάσει του οποίου οι δημοσιογράφοι θα δεσμεύονται πως δεν θα έχουν εμπλοκή με το δημόσιο τομέα, τις εταιρείες και τις τράπεζες, και την ιδιοκτησία να δηλώνει πως θα διαφυλάξει την ανεξαρτησία τους, χωρίς παρεμβάσεις στα ρεπορτάζ και τα κείμενα.

Πηγή: http://media-industry.blogspot.gr/2012/11/blog-post_6854.html#more

Περιμένουν λεφτά στο Mega

Εγκρίθηκε η χορήγηση του δάνειου στο Mega, δεν έγινε όμως ακόμη η κατάθεση των χρημάτων. Με αγωνία κοιτούν το λογαριασμό της Τηλέτυπος τα στελέχη του Mega, αναμένοντας την καταβολή του ομολογιακού δανείου που θα κυμανθεί μεταξύ 10-12 εκατ. ευρώ. Επικεφαλής του κοινοπρακτικού σχήματος είναι η Alpha Bank και η έγκαιρη καταβολή του δανείου θα δώσει «ανάσα» στο Mega, αλλά φαίνεται πως οι αποφάσεις των τραπεζών θα είναι και αποτέλεσμα των αποφάσεων για την Ελλάδα στο Eurogroup . Το Mega από την πλευρά του έκανε την πρώτη κίνηση το Καλοκαίρι με την αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου κατά 10 εκατ. ευρώ. Με τα χρήματα αυτά αποπληρώθηκαν οι υποχρεώσεις προς τις εταιρείες παραγωγής, Άνωση και Studio ΑΤΑ. Τώρα αν υπάρχει αδυναμία από το Studio ATA να παραδώσει το «Master Chef», αυτό δεν οφείλεται στο Mega, παρατηρούν τα στελέχη του που ετοιμάζουν την «Κλεμμένη ζωή» με την Άνωση, ενώ επίκειται και η σειρά «Πίσω στο σπίτι» και ένα ακόμη σίριαλ.

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/?p=24414#more-24414

Και σε εφημερίδα ο «Λυκαβηττός»;

Γράφει ο zooρλός

** Μετά τις αφίσες της οργάνωσης «Λυκαβηττός» (τη δεκαετία του 90) και το σάιτ με το ίδιο όνομα (lykavitos.gr), φημολογείται ότι έρχεται και ομώνυμη εφημερίδα. Οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας lykavitos.gr εξετάζουν, λέει, το ενδεχόμενο έκδοσης εφημερίδας με το ίδιο όνομα. Σημειώνουμε ότι ομώνυμη στήλη υπάρχει και στην «Αξία» του Πίκουλα…

** Αυτό πάντως που προξενεί εντύπωση στους αναγνώστες, είναι η εμμονή του σάιτ lykavitos.gr με τον υπόδικο για τα δάνεια της Proton Bank, επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Κι όταν λέμε εμμονή δεν εννοούμε εναντίον του επιχειρηματία αλλά η επίθεση εναντίον οιουδήποτε τολμήσει και γράψει κάτι κατά του Λαυρεντιάδη.

** Ευχαριστημένοι λέει ότι είναι οι συντελεστές της εβδομαδιαίας (σκανδαλοθηρικής) εφημερίδας «News», του..
Τάσου Δούση. Πάντως το πρωτοσέλιδο με τις διακοπές και τους έρωτες διαφόρων χρυσαυγιτών συζητήθηκε ποικιλοτρόπως. Εμείς βέβαια δεν πήραμε χαμπάρι…

** Ο Τάσος Δούσης χρηματοδότησε και έβγαλε στα περίπτερα και το «Βάλε Στοίχημα», δισεβδομαδιαίο στοιχηματικό περιοδικό. Ο εκδότης που εζήλωσε την δόξα Ψυχάρη ετοιμάζεται, λέει, να ρίξει στην αγορά κι άλλα περιοδικά…. Που τα βρίσκουν τα λεφτά ρε παιδιά;

** Μερίδιο από το αναγνωστικό κοινό της κεντροαριστεράς λέγεται ότι διεκδικεί και η εφημερίδα την οποία σκοπεύει να εκδώσει ο πρώην διευθυντής ειδήσεων του Alter, Κοσμάς Σφαέλος. Ηδη εχουν γίνει η πρώτες επαφές για τη στελέχωση του νέου φύλλου αλλά από ό,τι ακούγεται αρκετοί είναι αυτοί που δεν εμπιστεύονται (γιατί άραγε) τη νέα προσπάθεια…

** Ποιοι είναι οι πέντε δημοσιογράφοι-εκδοτίσκοι τους οποίους κατήγγειλε ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ότι έχουν αναλάβει εργολαβικά – μέσα εφημερίδες και social media – την προσπάθεια υπονόμευσης του ΠΑΣΟΚ; «Οι εκδοτίσκοι είναι τρισχειρότεροι των εκδοτών» είπε (στην κοινή συνεδρίαση της Κ.Ο, της Οργανωτικής και Πολιτικής γραμματείας) ο τελευταίος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που όμως δεν τόλμησε -για άλλη μια φορά- να πει ονόματα…

Πηγή: http://zoornalistas.blogspot.gr/2012/11/blog-post_4107.html

Απλήρωτες οι διαφημίσεις του ΕΟΤ στα Μέσα

Παραμένει η εκκρεμότητα του ΕΟΤ στα ελληνικά ΜΜΕ. Και προς εφημερίδες και προς τηλεοπτικούς σταθμούς υπάρχουν απλήρωτες διαφημίσεις των ετών, 2008, 2009 και 2010.

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/?paged=2

Κατέστρεψαν το πανό της ΕΣΗΕΑ “άγνωστοι”έξω από τα γραφεία της Ενωσης

Παρακρατικά φασιστικά στοιχεία, προχθές τα ξημερώματα, κατέστρεψαν το πανό (φωτό επάνω) έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ στην οδό Ακαδημίας 20

Πηγή: http://syspeirosi.wordpress.com/

Δεν τα βρήκαν δημοσιογραφικά σωματεία και Καμπύλης

Άκαρπη, χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση του διευθυντή του Αθήνα 984, Τάκη Καμπύλη με τους εκπροσώπους των δημοσιογραφικών σωματείων για την επαναπρόσληψη της Λ. Θωμά. Η αίσθηση που υπάρχει είναι πως και οι δύο πλευρές θα σκληρύνουν τη στάση τους.

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/

Οι βόλτες του Γιώργου Κογιάννη στους διαδρόμους της ΕΡΤ και το μπαρ-γραφείο

Πολλοί ισχυρίζονται ότι δεν είναι κι άσχημα να έχεις το γραφείο σου σε μπαρ… Το αντίθετο όμως πιστεύει ο δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης, Γιώργος Κογιάννης που με επιστολή του προς τον Αιμίλιο Λιάτσο αναφέρει διαμαρτυρόμενος:

«Έως σήμερα ούτε καθήκοντα μου έχετε αναθέσει, ούτε γραφείο μου έχει διατεθεί, παρ’ ότι προσέρχομαι καθημερινά στην εργασία μου, με συνέπεια να στεγάζομαι στο μπαρ ή να περιφέρομαι στους διαδρόμους χωρίς αντικείμενο και αρμοδιότητες.».

Ο Κογιάννης αφού αναφέρει ότι δυσβάσταχτη κατάσταση «ψυγείου» τον απαξιώνει εργασιακά και κοινωνικά μετά από 32 χρόνια στη δημοσιογραφία, με την επιστολή του προς τον Γενικό Διευθυντή Ενημέρωσης της ΕΡΤ Α.Ε ζητά να παύσει η εις βάρος του δυσμενής μεταχείριση.

Θυμίζουμε ότι ο Κογιάννης ήταν διευθυντής ειδήσεων στη ΝΕΤ μέχρι τον περασμένο Σεπτεμβριο όταν με απόφαση του Ν. Σίμου απηλλάγη των καθηκόντων του.

Πηγή: http://zoornalistas.blogspot.gr/2012/11/blog-post_9982.html

Το ΕΣΡ αρνητικό στο ραδιόφωνο του “Ζούγκλα τζι αρ”

Απέρριψε το ΕΣΡ την αίτηση της “Ζούγκα Τζι ΑΡ” για το διαδικτυακό ραδιόφωνο και την αναμετάδοση του μέσω ευρυζωνικών δικτύων. Το ΕΣΡ κρίνει πως η αίτηση “είναι αόριστη διότι δεν προσδιορίζει εάν πρόκειται περί προγράμματος ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού”.

Πηγή: http://syspeirosi.wordpress.com/

ΕΣΡ: Νόμιμα το Euronews στην ελληνική γλώσσα

Σε θετική γνώμη για τη μετάδοση του Euronews στην Ελληνική γλώσσα κατέληξε το ΕΣΡ. Η Ολομέλεια της Αρχής απαντώντας σε ερώτηση των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης έκρινε πως η μετάδοση του προγράμματος του καναλιού στην ελληνική γλώσσα σε επίγειο ψηφιακό δίκτυο, μετά τα αγγλικά και τα γαλλικά, εντάσσεται στις σχετικές προβλέψεις του νόμου Ρουσόπουλου (3592/2007).

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/

Έρχονται Γάλλοι επενδυτές

Έρχονται οι επενδυτές και για τις τηλεπικοινωνίες. Το νέο θεσμικό πλαίσιο παράδοσης της οικονομίας στους ξένους προσελκύει τις μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού. Και το ενδιαφέρον για τις τηλεπικοινωνίες καταδεικνύεται από τις συναντήσεις που οργανώνει η Γαλλική πρεσβεία με τη συμμετοχή στελεχών και αντιπροσώπων τριών μεγάλων τηλεπικοινωνιακών ομίλων της Γαλλίας που ενδιαφέρονται να μπουν στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γαλλικής πρεσβείας οι εταιρείες αυτές είναι οι Cintel, Duons και Living Objects οι οποίες παρέχουν προϊόντα, υπηρεσίες και τεχνολογικό εξοπλισμό σε νέες αγορές στην Ασία και την Αφρική.

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/

Απορία για την ΕΡΤ και τα κοστολόγια των τηλεοπτικών παραγωγών

Κατατίθενται ή όχι τα αναλυτικά κοστολόγια των τηλεοπτικών παραγωγών στην ΕΡΤ; Σε τέτοιες εποχές, όταν το κόστος είναι υψηλό, ή φαντάζει τέτοιο η διαφάνεια στο δημόσιο χρήμα είναι επιβεβλημένη… Εκτός κι αν ορισμένοι θέλουν να πιστεύουν πως ακόμη και σήμερα υπάρχουν “περιθώρια” για “τρίπλες”…

Πηγή: http://media-industry.blogspot.gr/

Ιστοσελίδα “Κατά της λογοκρισίας”

Ιστοσελίδα «κατά της λογοκρισίας» δημιούργησε η οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF). Ο ιστότοπος ονομάζεται WeFightCensorship www.wefightcensorship.org στον οποίο θα δημοσιεύονται λογοκριμένα, απαγορευμένα κείμενα αλλά και κείμενα που έγιναν αφορμή για αντίποινα εναντίον των συντακτών τους.

Στη σελίδα θα δημοσιεύονται άρθρα, βίντεο, ηχητικά ντοκουμέντα ή φωτογραφίες «που έχουν σταλεί από δημοσιογράφους ή πολίτες θύματα λογοκρισίας» και θα επιλέγονται από την συντακτική επιτροπή του ιστότοπου Τα κείμενα τα άρθρα θα δημοσιεύονται στην αρχική τους γλώσσα και σε μετάφραση, ενώ θα συνοδεύονται από ένα κείμενο παρουσίασης της κατάστασης για την οποία συντάχθηκαν, ενώ όσοι το επιθυμούν θα έχουν τη δυνατότητα να δίνουν υλικό ανώνυμα «χάρη σε ένα ασφαλές, ψηφιακό “χρηματοκιβώτιο”». 

Πηγή: http://media-industry.blogspot.gr/2012/11/blog-post_5665.html#more

Η ΔΗΜΑΡ και το φλερτ της με τα δελτία ειδήσεων

Φανερή αυξημένη προβολή της ΝΔ και της ΔΗΜΑΡ, με διάφορες υποσημειώσεις φανερώνουν τα στοιχεία του ΕΣΡ, για την πολιτική πολυφωνία στα δελτία ειδήσεων για την περίοδο, Ιουλίου- Οκτωβρίου 2012. Κόμματα με αντιμνημονιακή στάση έχουν λιγότερο χρόνο στα μεγάλα κανάλια, ενώ σταθερή είναι η προβολή της Χρυσής Αυγής με μόνη εξαίρεση το Mega.

Η έκθεση δημοσιεύεται με υποσημειώσεις , όπως για παράδειγμα αυτή του Mega που δεν έστειλε τα στοιχεία που ζητήθηκαν και τιμωρήθηκε με πρόστιμο 20.000 ευρώ. Έτσι γίνονται άνισες συγκρίσεις καθώς από τη μια πλευρά μπαίνουν στοιχεία της ΝΕΤ από την 1η ως και τις 31 Οκτωβρίου, ενώ για τον Alpha είναι από την 1η Ιουλίου ως τις 30 Σεπτεμβρίου. Στην περίπτωση μάλιστα της ΝΕΤ και του Mega σημειώνεται πως είναι ενδεικτικά.

Η ΝΔ έχει το υψηλότερο της ποσοστό, κατά πολύ μεγαλύτερο από το εκλογικό της ποσοστό στο Mega με 43,9% και με 40,7% στη ΝΕΤ και το χαμηλότερο στο Star με 27,9% και στο Μακεδονία TV με 27,4%. Δεύτερος σε παρουσία, αλά με ποσοστά μικρότερης της εκλογικής του δύναμης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με υψηλότερο ποσοστό στο Μακεδονία TVμε 31,4% κι ακολουθεί το δελτίο του ΑΝΤ1 με 27,2%. Χαμηλότερη παρουσία σε Σκάι ΜΜΕ 19,6% και στη ΝΕΤ με 19,8%.

Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με υψηλότερο ποσοστό 16,9% στο Σκάι και χαμηλότερο (9,1%) στον Alpha.. Η ΔΗΜΑΡ, με εκλογική δύναμη στο 6,3% έχει ποσοστό 9,2% στο Mega και 9,4% στο δελτίο του Star με 5% στον Alpha. Η προβολή της Χρυσής Αυγής συνεχίζεται στα δελτία ειδήσεων, με 7,8% στον Alpha, 7,1% στο Star, 5,4% στο Σκάι, 4,9% στη ΝΕΤ και μικρότερα μερίδια στον ΑΝΤ1 με 3,7% και με 2,5% στο Mega.

Μειωμένη είναι η προβολή των Ανεξάρτητων Ελλήνων με ποσοστά Κάτω του 5,3% και του ΚΚΕ , το οποίο στο Mega έχει 3,1%.

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/?p=24434#more-24434

Η διοίκηση του «Αθήνα 9,84» για την απόλυση της Λαμπρινή Θωμά

Τη δική του εκδοχή στην υπόθεση της απόλυσης της δημοσιογράφου Λαμπρινής Θωμά δίνει ο Πρόεδρος Δ.Σ. ΔΕΡΑ «Αθήνα 9.84» Γ. Παπανδρέου, μετά τις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις της ΕΣΗΕΑ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο με τίτλο «ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ‘ΑΘΗΝΑ 9.84’»:

«Ο «Αθήνα 9.84», μετά την τεράστια προσπάθεια που έχει καταβληθεί εδώ και ενάμισι χρόνο για να εξυγιανθεί, να λειτουργήσει με διαφάνεια, με επαγγελματισμό και μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες, ως ανεξάρτητο δημοσιογραφικό μέσο αποκλειστικά στην υπηρεσία του έλληνα πολίτη και του δημότη Αθηναίων και όχι πλέον ως φερέφωνο της εκάστοτε δημοτικής αρχής ή καταφύγιο για τα ρουσφέτια πολιτικών κομμάτων από όλους τους χώρους, βρίσκεται πάλι στο στόχαστρο εκείνων που βλέπουν τα συμφέροντά τους να θίγονται από την ουσιαστική αλλαγή που συντελείται στον ιστορικό ραδιοσταθμό της Αθήνας.

Συμπληρώνονται έξι ημέρες συνεχούς απεργίας που αποφάσισε το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ με την πρόφαση της «λογοκρισίας» στον 9.84. Απόφαση για την οποία στην πραγματικότητα δεν έχουν αποφανθεί οι δημοσιογράφοι του «Αθήνα 9.84» αφού οι γενικές συνελεύσεις που έγιναν για το θέμα όχι μόνο δεν έχουν απαρτία αλλά τα ψηφίσματα που δημοσιοποιούνται αποφασίζεται δια βοής να εκδοθούν χωρίς ποτέ να έχει διενεργηθεί ούτε μία σχετική ψηφοφορία μεταξύ των δημοσιογράφων του σταθμού.

Δεν είναι πρωτοφανές αλλά παραμένει λυπηρό και μάλιστα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, όταν με τέτοιες «διαδικασίες» μια μειοψηφία, που αρνείται και από τον εαυτό της να γίνει πλειοψηφία, αφού αποφεύγει συστηματικά τη βάσανο της κρίσης των απόψεών της από το σύνολο των δημοσιογράφων και της έγκρισής τους από την ψήφο των εργαζομένων, απειλεί τη συνέχιση της λειτουργίας του «Αθήνα 9.84», καθώς οι αποφάσεις για απεργία διαδέχονται η μία την άλλη.

«Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ζητεί την αποκατάσταση της συναδέλφου Λαμπρινής Θωμά και την επιστροφή της στη θέση, που κατείχε. Επίσης, ζητεί τη διακοπή των απειλών απόλυσης αλλά και την παύση της λογοκρισίας, που ασκείται», αναφέρει η απόφαση του Δ.Σ. για τις επαναλαμβανόμενες απεργίες. Απόφαση που δε λαμβάνει υπόψη της σημαντικά γεγονότα που οδήγησαν το Δ.Σ. της ΔΕΡΑ (Δημοτική Επιχείρηση Ραδιοφωνίας «Αθήνα 9.84») στην απόφαση για απόλυση της Λαμπρινής Θωμά.

Τα γεγονότα είναι γνωστά σε όλους τους εργαζόμενους του «Αθήνα 9.84» καθώς και στα μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, Δ. Τρίμη, Ν. Νταουντάκη και Χρ. Κυρίτση που πρότειναν να μεσολαβήσουν μεταξύ της διοίκησης του σταθμού και της Λ. Θωμά για να εκτονωθεί η κατάσταση:

Η Λ. Θωμά στις 16/10 σχολίασε αρνητικά, στον αέρα, ανακοίνωση του σταθμού με την οποία ο «Αθήνα 9.84» κατηγορούσε το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ για επιλεκτική πολιτική σε βάρος του απορρίπτοντας την αίτηση των δύο εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων στο Μεικτό Συμβούλιο να εξαιρεθεί από την απεργία που είχαν κηρύξει οι δημοσιογραφικές ενώσεις το αφιέρωμα που είχε ετοιμάσει ο σταθμός για την Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Φτώχειας. Μάλιστα, για τη συγκεκριμένη ανακοίνωση συμφώνησε και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τρίμης, ο οποίος επιπλέον, τηλεφώνησε στον διευθυντή του «Αθήνα 9.84», Τάκη Καμπύλη και του ζήτησε να συμπεριληφθεί στην ανακοίνωση η διευκρίνιση ότι ο ίδιος εισηγήθηκε θετικά στο αίτημα του σταθμού. Γι’ αυτό άλλωστε στα επόμενα δελτία ειδήσεων προστέθηκε η σχετική διευκρίνιση για τον Δ. Τρίμη.

Η ενέργειά της Λαμπρινής Θωμά διαστρέβλωσε την αλήθεια. Μίλησε ως εκπρόσωπος των εργαζομένων ενώ δεν είναι, δίνοντας την λανθασμένη εντύπωση στους ακροατές ότι το σύνολο ή έστω η πλειοψηφία των εργαζομένων στο σταθμό συμφωνεί με την άποψή της. Η πράξη της αυτή ανάγκασε τον γενικό διευθυντή του «Αθήνα 9.84» να δώσει εντολή να σταματήσει η εκπομπή της, το περιερχόμενο της οποίας ήταν παντελώς άσχετο με το σχόλιό της το οποίο έπληττε ευθέως την αξιοπιστία του σταθμού.

Ακολούθησε η τοποθέτησή της στη θέση την οποία κατείχε πριν η ίδια η διοίκηση της αναθέσει την εν λόγω εκπομπή, δηλαδή στο portal του σταθμού αλλά στην απογευματινή βάρδια, η οποία είχε αυξημένες ανάγκες. Η Λ. Θωμά διαμαρτυρήθηκε προφορικώς για το νέο της ωράριο επικαλούμενη τις αυξημένες υποχρεώσεις της ως επικεφαλής μονογονεϊκής οικογένειας να βρίσκεται κοντά στον γιο της ο οποίος φοιτά στην Γ’ Λυκείου, αρνήθηκε όμως να υποβάλλει γραπτώς το συγκεκριμένο αίτημα αλλαγής βάρδιας παρά τη διαβεβαίωση από τη διοίκηση -και γραπτώς- ότι θα το αντιμετώπιζε θετικά.

Στο μεταξύ αίφνης, τέσσερις μέρες μετά το κόψιμο της εκπομπής της η Λ.Θωμά ανήρτησε, ένα κείμενο στο ιστολόγιό της, το οποίο προώθησε για αναπαραγωγή και σε άλλα blog και ιστοσελίδες όπως και στην εφημερίδα «Αυγή», στο οποίο χαρακτήριζε τον διευθυντή του Αθήνα 9.84 «φασίστα» και «ντούτσε», είχε τίτλο «Οι καμπύλες του φασισμού» κάνοντας… λογοπαίγνιο με το όνομα του γενικού διευθυντή Τάκη Καμπύλη, τη διοίκηση του σταθμού συλλήβδην ως φασίστες («Ο φασισμός είναι παρών και στον δεύτερο όροφο του Α984»). Αναφερόμενη προσωπικά στον διευθυντή του σταθμού, έγραψε ότι «καταφέρνει να ξεπεράσει τους χρυσαυγίτες». Συγχρόνως, αναφερόμενη στο Δ.Σ. του σταθμού έγραψε ότι παραχώρησε στον Τ. Καμπύλη «χωρίς, ίσως, να το κατανοεί το δικαίωμα της απόλυτης αυθαιρεσίας» ενώ και για τον ίδιο τον σταθμό έγραψε ότι παραπλανήθηκαν οι ακροατές του. Το Δ.Σ. του «Αθήνα 9.84» θεώρησε ότι με το άρθρο αυτό και λόγω της άρνησής της να ανακαλέσει με την ενδεδειγμένη νομική διατύπωση που ικανοποιεί τον θιγόμενο σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν υπήρχαν πλέον περιθώρια να συνεχιστεί η συνεργασία μαζί της. Καμία «δήλωση μετανοίας» δεν της υπαγορεύθηκε, εκτός εάν το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ θεωρεί ότι οι «δηλώσεις μετανοίας» επιβιώνουν ακόμη στο νομικό μας σύστημα ή ότι «δήλωση μετανοίας» είναι η ανάκληση ενός υβριστικού δημοσιεύματος… Εάν αυτό ισχύει, τότε και το ίδιο το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ συμμετείχε σε αυτό, στην αρχή τουλάχιστον.

Η διοίκηση του «Αθήνα 9.84», εκ του καταστατικού της είναι υποχρεωμένη να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του σταθμού, για τον οποίο πληρώνουν οι δημότες. Αλλά το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ εμφανίζεται να αγνοεί όλα τα παραπάνω και επιδίδεται σε επικίνδυνες για το μέλλον του «Αθήνα 9.84» και το μέλλον των εργαζομένων -όχι μόνο δημοσιογράφων- τακτικές, αποσιωπώντας τις μεσολαβητικές προσπάθειες που έκανε η διοίκηση για να εξευρεθεί λύση. Για άγνωστο(;) λόγο το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ αποσύρθηκε από την διαμεσολάβηση, χωρίς να δώσει εξήγηση. Αντί να συνεχίσει την προσπάθεια, εφόσον πίστευε σε αυτήν, προχωρά στη μόνη πρωτοβουλία που επικροτεί: απεργιακές κινητοποιήσεις!

Η διοίκηση του «Αθήνα 9.84» θα εξακολουθεί να δίνει τη μάχη της επιβίωσης του σταθμού, μέσα σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά δύσκολο. Είναι η ώρα, να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Η διοίκηση το κάνει».

Πηγή: http://newpost.gr/post/171464/i-apantisi-tis-dioikisis-toy-athina-984-gia-tin-lamprini-thoma/

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Όλοι μαζί στην υπεράσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕΣΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στη στάση εργασίας που έχουν κηρύξει αύριο Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012 και από 11.00-15.00, ημέρα και ώρα συνεδρίασης του ΔΣ του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, η Ένωση Συντακτών Περιοδικού Ηλεκτρονικού Τύπου, η Ένωση Τεχνικών Ημερησίου Περιοδικού Τύπου Αθηνών, η Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, η Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων, η Ένωση Προσωπικού Περιοδικού Ηλεκτρονικού Τύπου, η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος και η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, καθώς και στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους.

Ταυτόχρονα η Ομοσπονδία διατρανώνει την πάγια θέση της σύμφωνα με την οποία αντιτίθεται στην υπαγωγή των εργαζομένων στα ΜΜΕ στον ΕΟΠΥΥ, επιμένοντας στο αυτονόητο αίτημά της για επέκταση της ασφάλισης σ’ όλους τους εργαζομένους στο Διαδίκτυο.

Η ΠΟΕΣΥ καλεί όλες τις Ενώσεις να υπερασπιστούν με όλους τους τρόπους τους πόρους του Ταμείου των ασφαλισμένων εργαζομένων στον κλάδο της Ενημέρωσης και να διεκδικήσουν αποφασιστικά και μαχητικά την επιστροφή των λεηλατημένων αποθεματικών και ταμείων με το PSI.

Τo Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ.

Με την παράκληση να αναρτηθεί, να μεταδοθεί και να δημοσιευθεί.

“Για να εργάζεσαι στον δημοτικό ραδιοσταθμό της Αθήνας, πρέπει να κάνεις δηλώσεις μετανοίας;”

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΤΕΡ

Tο Διοικητικό Συμβούλιο καταδικάζει με τον πιο κάθετο τρόπο και εκφράζει την αγανάκτησή του για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η διοίκηση του δημοτικού ραδιοσταθμού της Αθήνας 98,4, προκειμένου να υποχρεώσει την συνάδελφο δημοσιογράφο Λαμπρινή Θωμά να υπογράψει «δήλωση μετανοίας», για να έχει το δικαίωμα να επιστρέψει στην εργασία της, από την οποία απελύθη από το γενικό διευθυντή Τάκη Καμπύλη.

Το «έγκλημα» της συναδέλφου είναι η υπεράσπιση της κινητοποίησης της ΕΣΗΕΑ στον 98,4. Ο γενικός έχει πολλές φορές γίνει θέμα με την αντεργατική του συμπεριφορά και τις ακραιφνώς νεοφιλελεύθερες θέσεις του απέναντι στους εργαζόμενους. Νωπές είναι οι μνήμες μας από τις σκηνές που διαδραματίζονταν στον πολύπαθο δημοτικό ραδιοσταθμό με τις εντολές του γενικού προς την αστυνομία και τις προσαγωγές εργαζόμενων στο τμήμα.

Καλούμε τον Δήμαρχο να βάλει τέλος στον διασυρμό της φήμης του δημοτικού ραδιοσταθμού της Αθήνας με τα καμώματα του κύριου γενικού. Η εργασία είναι δικαίωμα και όχι επιβράβευση για δηλώσεις μετανοίας, πολλώ μάλλον όταν εργοδότης είναι ο Δήμος Αθηναίων.

Να επιστρέψει τώρα και χωρίς όρους η συνάδελφος Λαμπρινή Θωμά στην εργασία της και να αφεθεί να επιτελέσει απρόσκοπτα το έργο της, που δεν είναι άλλο από την Δημοσιογραφία όπως τόσα χρόνια την υπηρετεί με επιτυχία και εγκυρότητα όσο λίγοι.

Όλοι αύριο Τρίτη 27/11 έξω από τις εγκαταστάσεις του 98,4 στο Γκάζι στις 13.00. Διαδηλώνουμε για το δικαίωμα της συναδέλφου μας στην εργασία χωρίς προαπαιτούμενα.

“Μας ζητάνε να παραιτηθούμε…για να πληρωθούμε”

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ εργαζομένων στον “Αδέσμευτο Τύπο”

Εμείς οι εργαζόμενοι του Αδέσμευτου Τύπου παραμένουμε απλήρωτοι επί 5 μήνες, δεχόμαστε τον διαρκή εμπαιγμό της εργοδοσίας η οποία συστηματικά αρνείται να καταβάλει τα δεδουλευμένα μας ενώ την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012 μας πρότεινε ενώπιον των Σωματείων τα εξής:

Προκειμένου να εξοφληθούμε τα δεδουλευμένα μας θα πρέπει να παραιτηθούμε από την εργασία μας -χωρίς ασφαλώς να λάβουμε τη νόμιμη αποζημίωση μας- να υπογράψουμε χαρτί παραιτήσεως οποιονδήποτε άλλων δικαιωμάτων μας ειδάλλως θα κηρύξει πτώχευση χωρίς να μας καταβληθεί ούτε ευρώ.

Από την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012 βρισκόμαστε σε απεργιακές κινητοποιήσεις διεκδικώντας τουλάχιστον το μισθό του Ιουλίου, αποδεικνύοντας εμπράκτως -σε αντίθεση με την εργοδοσία- την πρόθεση μας να στηρίξουμε την εφημερίδα και να διαφυλάξουμε τις θέσεις…

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ δεν αποφάσισε να συμμετάσχει στην αυριανή 4ωρη στάση εργασίας για το ασφαλιστικό …λόγω έλλειψης απαρτίας!

Μόνο 5 μέλη του Δ.Σ. παρέμειναν στη συνεδρίαση την ώρα που θα γινόταν η σχετική ψηφοφορία, ενώ πριν τη συζήτηση του θέματος ήταν εκεί και τα 11!

Η κινητοποίηση ωστόσο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 28/11/12 (11.00 με 15.00) από τις άλλες Ενώσεις: ΕΣΠΗΤ, ΕΤΗΠΤΑ, ΕΠΗΕΑ, ΠΕΛ, Προσωπικού Πρακτορείων, ΕΠΠΗΤ, ΕΦΕ και ΕΑΞΤ:

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΝΩΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων, σε κοινή έκτακτη συνεδρίασή τους μπροστά στις δυσμενείς εξελίξεις, που οδηγούν στην καταστρατήγηση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων και την πλήρη διάλυση του ασφαλιστικού μας Ταμείου (μετά και την ψήφιση από τη συγκυβέρνηση του ν. 4093/2012) ομόφωνα αποφάσισαν την κήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας για την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012 και από 11.00 π.μ.-15.00 μ.μ., ημέρα και ώρα συνεδρίασης του Δ.Σ. του ΕΤΑΠ-ΜΜE.

Καλούν τη διοίκηση του Ταμείου και τις υπηρεσίες του, να πάρουν απόφαση ώστε να παρεμποδίσουν κάθε διοικητική πράξη στην κατεύθυνση αυτή καθώς και στην εκχώρηση αποθεματικών και ακινήτων του Ταμείου.

Τα Δ.Σ. των Ενώσεων για άλλη μια φορά:

• Υπογραμμίζουν τη θέση τους για ενιαία δωρεάν δημόσια κοινωνική ασφάλιση, ενιαίες και αξιοπρεπείς παροχές συντάξεων, περίθαλψης, πρόνοιας, υγείας για όλους τους ασφαλισμένους στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

• Εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στην πολιτική της κυβέρνησης για υποβάθμιση της ασφάλισης και δήμευσης (κλοπής) των αποθεματικών και των πόρων του ασφαλιστικού μας συστήματος

•Ζητούν να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα αποθεματικά από το κούρεμα του PSI και δεν αναγνωρίζουν κανένα τετελεσμένο

Τα Δ.Σ. των Ενώσεων καλούν όλα τα μέλη τους να συμμετάσχουν μαζικά, ενωτικά, δυναμικά στην 4ωρη στάση εργασίας και στη συγκέντρωση-παράσταση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί έξω από το κτίριο του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (Καλλιρρόης 5 και Περραιβού 20) την ίδια ημέρα και ώρα 12.00 το μεσημέρι.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΜΑΣ

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων

Όλοι μαζί στην υπεράσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕΣΥ

Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2012

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στη στάση εργασίας που έχουν κηρύξει αύριο Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012 και από 11.00-15.00, ημέρα και ώρα συνεδρίασης του ΔΣ του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, η Ένωση Συντακτών Περιοδικού Ηλεκτρονικού Τύπου, η Ένωση Τεχνικών Ημερησίου Περιοδικού Τύπου Αθηνών, η Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, η Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων, η Ένωση Προσωπικού Περιοδικού Ηλεκτρονικού Τύπου, η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος και η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, καθώς και στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους.

Ταυτόχρονα η Ομοσπονδία διατρανώνει την πάγια θέση της σύμφωνα με την οποία αντιτίθεται στην υπαγωγή των εργαζομένων στα ΜΜΕ στον ΕΟΠΥΥ, επιμένοντας στο αυτονόητο αίτημά της για επέκταση της ασφάλισης σ’ όλους τους εργαζομένους στο Διαδίκτυο.

Η ΠΟΕΣΥ καλεί όλες τις Ενώσεις να υπερασπιστούν με όλους τους τρόπους τους πόρους του Ταμείου των ασφαλισμένων εργαζομένων στον κλάδο της Ενημέρωσης και να διεκδικήσουν αποφασιστικά και μαχητικά την επιστροφή των λεηλατημένων αποθεματικών και ταμείων με το PSI.

Τo Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.