«Γεννήθηκα Ελληνίδα»: Εκδήλωση μνήμης για τη Μελίνα στο Σίδνεϊ

Facebook
Twitter
LinkedIn

Εκδήλωση στη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη με τίτλο «Γεννήθηκα Ελληνίδα» πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Σίδνεϊ, την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου, στη Λέσχη της Ελληνικής Κοινότητας.

Για τη ζωή και την επιρροή της αείμνηστης Μελίνας θα μιλήσει ο δρ. Αντριου Χόρτον από την κινηματογραφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα, ενώ θα παρουσιάσει και άγνωστο υλικό. Μάλιστα ο ίδιος γράφει και σενάριο για τη ζωή της με στόχο να γίνει κινηματογραφική ταινία.  

Ο δρ. Χόρτον είναι διεθνούς φήμης βραβευμένος σεναριογράφος και συγγραφέας είκοσι τριών βιβλίων για τον κινηματογράφο και τις πολιτιστικές μελέτες. Στις ταινίες που φέρουν την υπογραφή του περιλαμβάνεται η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Μπραντ Πιτ, «The Dark Side of the Sun»και το πολυβραβευμένο «Something in Between» (1983, Γιουγκοσλαβία). 

Επιπλέον έχει δώσει σεμινάρια σεναριογραφίας σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Αγγλίας, της Νορβηγίας, της Γερμανίας, της Τσεχίας, της Ελβετίας της Νέας Ζηλανδίας και των ΗΠΑ.

Ο δρ. Χόρτον έζησε και εργάστηκε στην Ελλάδα για περισσότερα από οκτώ χρόνια στη δεκαετία του ’60 και συνδέθηκε προσωπικά με τη Μελίνα και τον σκηνοθέτη σύζυγό της, Ζιλ Ντασέν, ενώ φαίνεται ότι και ο ίδιος την είχε επηρεάσει ως άτομο, ως ηθοποιό, ως ακτιβίστρια κατά της χούντας αλλά και ως πολιτικό.

Η ομιλία του δρος Χόρντον θα συνοδεύεται και από αποσπάσματα μερικών από τις πιο φημισμένες ταινίες της Μελίνας, όπως η «Στέλλα» (1955), το «Ποτέ την Κυριακή» (1960), το «Τοπ Καπί» (1964) και το «Κραυγή γυναικών» (1978).

«Ισως όλοι συμφωνήσουμε ότι η Ελλάδα σήμερα χρειάζεται μια άλλη Μελίνα ή κάποιον σαν κι αυτήν για να τη βοηθήσει, να κάνει τη διαφορά σε δύσκολους καιρούς» δήλωσε ο ίδιος.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.