Ιβάν ο τρομερός! Ο Ιβαν Σαββίδης η καρδιά των Ποντίων χτυπά στην Παναγία Σουμελά

Savidis limani 605x376
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο μυστηριώδης  άνδρας  με το γερακίσιο βλέμμα, με την ελληνική σημαία στη γραβάτα και τη ρωσική κονκάρδα στο πέτο, είναι ο Ιβάν Σαββίδης. Το λιοντάρι των Ποντίων  που άνοιξε τις Πύλες της Παναγίας Σουμελά μετά απο 88 χρόνια σιωπής!

Γεννήθηκε  το 1959 στην Τσάλκα της Γεωργίας από ελληνική οικογένεια. Ξεκίνησε ως καπνεργάτης  στο Ροστόβ της Ρωσίας   φτάνοντας μέχρι τον βαθμό του υποδιευθυντή σε μεγάλο εργοστάσιο. Με την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης ανέλαβε διευθυντής της καπνοβιομηχανίας, αλλά ο δαιμόνιος Πόντιος…

Εκτός από τις μετοχές του στην καπνοβιομηχανία ίδρυσε μεγάλη μονάδα αλλαντοποιίας στη νότια Ρωσία, απέκτησε την τοπική ποδοσφαιρική ομάδα του Ροστόβ, ενώ στην Ελλάδα  τον γμωρίσαμε  όταν  πήρε στα χέρια του  τον ΠΑΟΚ.

Ο καημός  όμως του Ιβαν Σαββίδη  είναι άλλος. Είναι η επάνοδος του ορθόδοξου χριστιανισμού στον Πόντο, με πρώτο βήμα την καθιέρωση των προσκυνημάτων στην Παναγία Σουμελά. Ετσι  το 2009 όπως γράφει η Καθημερινή με’ αεροπλάνα, βαπόρια και λεωφορεία χιλιάδες Πόντιοι ορθόδοξοι χριστιανοί από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και την Ελλάδα κατέφθασαν ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο στην Τραπεζούντα, για το ετήσιο προσκύνημα στη δική τους Ιερουσαλήμ, το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, που οι Τούρκοι έχουν μετατρέψει σε μουσείο.

Ταξίδεψαν δωρεάν, με τρία αεροπλάνα, δεκάδες πούλμαν και ένα επιβατηγό πλοίο, ναυλωμένα από τον ομογενή Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος για δεύτερη συνεχή χρονιά ηγείται αποστολής μεταφοράς και καθαγιασμού της εικόνας της Παναγίας στην ιστορική μονή του Πόντου.

Οι τουρκικές αρχές προέβαλαν εμπόδια, όμως το κειμήλιο σύμβολο των Ποντίων ανέβηκε στον φυσικό του θρόνο έστω και για λίγες ώρες.

Κάτι τέτοιο θα ‘ταν αδιανόητο αν πίσω από την πρωτοβουλία δεν βρισκόταν ο «τσάρος» των Ποντίων και πιο πίσω από αυτόν η ρωσική ισχύς.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εικόνα της Παναγίας δεν θα περνούσε ούτε τα Δαρδανέλια, εάν κάποιος από ελληνικής πλευράς, όποιος και να ήταν αυτός, διανοείτο να την ταξιδέψει στον Πόντο, μια περιοχή που εξακολουθεί να ερεθίζει τον τουρκικό εθνικισμό.

Η Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου είναι το ιστορικό μοναστήρι που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα μ.Χ. Ερημώθηκε το 1923 μετά την επέλαση των Νεότουρκων. Η εικόνα της Παναγίας μεταφέρθηκε αργότερα στη νέα Παναγία Σουμελά που κτίστηκε στη Βέροια. Το ιστορικό μοναστήρι, όμως, που έγινε μουσείο, αποτελεί σημείο αναφοράς και προσκυνήματος για τους Ελληνες του Πόντου.

Σήμερα 15 Αυγούστου του 2021 Θεομητορική εορτή της Χριστιανοσύνης. στην Τραπεζούντα. Αν και δημιουργήθηκαν προβλήματα με την κράτηση και την απέλαση απο  την Κωνσταντινούπολη  του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργου Βαρυθιμιάδη η Ελληνική Αποστολή συνέχισε και σε ζωντανή σύνδεση του ΟΡΕΝ  δακρύσαμε μπροστα στην μοναδική ομορφιά της Παναγίας Σουμελά.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.