Τρίτο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας Σάββατο 9 – 10 Φεβρουαρίου 2013

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο Δήμος Παλλήνης και οι Φίλοι της Επικούρειας Φιλοσοφίας “Κήπος Αθηνών” και “Κήπος Θεσσαλονίκης”, διοργανώνουν το 3ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας στις 9 και 10 Φεβρουαρίου 2013 στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Μετά την επιτυχία των δύο πρώτων Συμποσίων που παρακολούθησαν εκατοντάδες άτομα κάθε ηλικίας απ΄ όλη την Ελλάδα, ο Δήμος Παλλήνης και οι Φίλοι Επικούρειας Φιλοσοφίας τιμούν για τρίτο συνεχόμενο χρόνο το μεγάλο διαφωτιστή και ανθρωπιστή φιλόσοφο Επίκουρο με την παρουσίαση, ανάλυση και συζήτηση των κυριότερων πτυχών της φιλοσοφίας του.

Το Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας έχει γίνει πλέον θεσμός και διοργανώνεται κάθε χρόνο στο συγκεκριμένο τόπο και χρόνο. Σύμφωνα με το βιογράφο του Διογένη Λαέρτιο, ο μεγάλος φιλόσοφος καταγόταν από τον Αθηναϊκό Δήμο Γαργηττού (σημερινός Γέρακας του Δήμου Παλλήνης) και γεννήθηκε τον αττικό μήνα Γαμηλιώνα, περίπου το σημερινό Φεβρουάριο.

Ο Επίκουρος είχε αντιληφθεί ορθά τη φύση του σύμπαντος και του ανθρώπου, καθώς τα ευρήματα της σύγχρονης Επιστήμης υποστηρίζουν την εγκυρότητα των βασικών σημείων της Φυσικής και Ηθικής φιλοσοφίας του. Το ανθρωπιστικό μήνυμά του εκφράζει διαχρονικά με τον απλούστερο αλλά και αρτιότε- ρο τρόπο το νόημα της ευδαιμονίας και τη μέθοδο προσέγγισης μιας ευτυχισμένης ζωής, ακόμη και σε δύσκολους καιρούς.

Η φιλοσοφία του Επίκουρου θεωρείται βασικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του δυτικού πολιτισμού και έχει επηρεάσει πολλούς φιλοσόφους και στοχαστές του Διαφωτισμού και της Επιστήμης.

Η διοργάνωση του Συμποσίου στις κρίσιμες εποχές που περνάει η Ελλάδα και η ανθρωπότητα ολόκληρη, έχει ιδιαίτερη αξία επειδή προσφέρει μια διαχρονική πρόταση πνευματικής θωράκισης απέναντι στα σημερινά ψυχολογικά, κοινωνικά και πολιτικοοικονομικά αδιέξοδα.

Πληροφορίες: Φίλοι Επικούρειας Φιλοσοφίας www.epicuros.gr και στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα Δήμου Παλλήνης Κλειτάρχου & Αριστείδου, Γέρακας – Αθήνα, Τ.Κ. 153 44 -Τηλέφωνο: 210 6619937

 

Η διοργάνωση

Ο τόπος και ο χρόνος που διοργανώνεται το Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας δεν είναι τυχαίος.

Το ιστορικό 1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2011 στον Γέρακα του Δήμου Παλλήνης Αττικής με πρωτοβουλία των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας και την αμέριστη στήριξη του Δήμου Γέρακα(κατόπιν Δήμου Παλλήνης), προς τιμή του Επίκουρου, ο οποίος κατάγονταν από τον αρχαίο Αθηναϊκό Δήμο Γαργηττού, σύμφωνα με τον βιογράφο Διογένη Λαέρτιο και ο οποίος σήμερα ταυτίζεται με το Γέρακα.

“Επίκουρος Νεοκλέους και Χαιρεστράτης, Αθηναίος, των δήμων Γαργήττιος, γένους του των Φιλαϊδών”

Η επιλογή της ημερομηνίας διεξαγωγής του συμποσίου έγινε ώστε να συμπίπτει με τον μήνα που γεννήθηκε ο μεγάλος φιλόσοφος. Ο Επίκουρος σύμφωνα με τον Διογέννη Λαέρτιο γεννήθηκε “μηνός Γαμηλιώνος εβδόμη”, δηλαδή τον αττικό μήνα Γαμηλιώνα.Ο Φεβρουάριος ταυτίζεται κατά το δυνατό με τον αττικό μήνα Γαμηλιώνα.

Μετά από πρόταση του Δημάρχου Παλλήνης κου Αθανασίου Ζούτσου, το Συμπόσιο πραγματοποιείται σε μόνιμη βάση στον τόπο καταγωγής του φιλοσόφου

Επίκουρου, το σημερινό Γέρακα του Δήμου Παλλήνης, ως κληρονόμο του αρχαίου Δήμου Γαργηττού, τον Φεβρουάριο κάθε έτους.

Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα Δήμου Παλλήνης Αττικής Κλειτάρχου & Αριστείδου, τηλέφωνο: 210 6619937

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.