Στο καλό Παύλο Μάτεσι

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Της Σμαράγδας Μιχαλιτσιάνου

Άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα το πρωί σε ιδιωτικό θεραπευτήριο ο σπουδαίος μας συγγραφέας και σεναριογράφος Παύλος Μάτεσις σε ηλικία 80χρονών, αφήνοντας φτωχότερα τα Ελληνικά Γράμματα.

Ο Παύλος Μάτεσις, που είχε βάλει την σφραγίδα του στην ανανέωση του  ελληνικού θεατρικού έργου πριν περάσει στο μυθιστόρημα όπου και έγινε  διάσημος με την ανεπανάληπτη γραφή του , πριν δυο χρόνια είχε υποστεί βαρύ  εγκεφαλικό επεισόδιο και από τότε δεν ξαναβρήκε τον εαυτό του. Ο Μάτεσις μέσα από τα έργα του έκανε «μαύρο χιούμορ» και επιτίθετο στον  μικροαστό,  τον αναγκάζοντάς τον να δει το άδειο του πρόσωπο. Σαν γνήσιος σατιρικός  διόγκωνε, μεγένθυνε  κι έφθανε πολλές   φορές μέχρι την καρικατούρα ή μέχρι την τερατοποίηση. Οι ήρωές του ζούσαν  περιχαρακωμένοι μέσα στις φράσεις κλειδιά του, σε έναν  κόσμο γελοίο, αντιδραστικό που ασφυκτιούσε.

Γεννήθηκε το 1933 στο χωριό Δίβρη, της Ηλείας. Μέχρι τα 19 του έζησε σε  πολλές επαρχιακές πόλεις. Σπούδασε θέατρο και μουσική στην Αθήνα. Εργάστηκε ως τραπεζικός υπάλληλος και εγκατέλειψε τη σταδιοδρομία του για να αφοσιωθεί στη λογοτεχνία σε ώριμη ηλικία.

Δίδαξε υποκριτική (1863-64) στη σχολή Σταυράκου. Διετέλεσε βοηθός –  δραματουργός στο Εθνικό Θέατρο, 1971-1973. Έγραψε και σκηνοθέτησε 2 τηλεοπτικές σειρές (ΥΕΝΕΔ 1974-6) και έχει γράψει κείμενα για Floor Show.

Πρωτοεμφανίστηκε στο χώρο των γραμμάτων με το μονόπρακτο θεατρικό έργο «Ο Σταθμός» που διακρίθηκε στο διαγωνισμού του θιάσου Δωδέκατη Αυλαία και ακολούθησε «Η τελετή», που παραστάθηκε από το θίασο Θέατρο Νέας Ιωνίας το 1966 και τιμήθηκε αργότερα με το Κρατικό Βραβείο Θεάτρου. Τα 11 από τα 13  θεατρικά έργα του είναι κυρίως παιγμένα από το Εθνικό Θέατρο.

Από τον Απρίλιο του 1967, τότε που το πρώτο από τα 13 θεατρικά του έργα, η περίφημη «Τελετή», ανέβηκε στο θέατρο της Νέας Ιωνίας από τον Γιώργο Μιχαηλίδη, ο συγγραφέας άρχιζε να ξεχωρίζει.

Είχε τιμηθεί με το Κρατικό βραβείο θεάτρου 1966 για το έργο «Η Τελετή», το Έπαθλο Κάρολος Κουν-Πόλις των Αθηνών 1989 για το καλύτερο ελληνικό έργο της χρονιάς «Περιποιητής Φυτών- NYRSERYMAN», το . Βραβείο Ελληνόφωνων Κάτω  Ιταλίας (1998) για το μυθιστόρημα του «Η Μητέρα του Σκύλου» και το  Μέγα Βραβείο Κριτικών θεάτρου έτους 2000.

Έγραψε τα θεατρικά έργα  «Προς Ελευσίνα», «Εξορία» ,«Λύκε-Λύκε»  ,«Διηγήματα» ,«Η Καθαίρεση» ,«Το φάντασμα του Κου Ραμόν Νοβάρο»  ,«Περιποιητής Φυτών» «Βιοχημεία» , «Η Τελετή» ,«Η Βουή» , «Αφροδίτη» Αθήνα», «Η Μητέρα του σκύλου», «Ύλη Δάσους», «Ο Παλαιός των ημερών» ,«Πάντα  Καλά» ,«Σκοτεινός οδηγός» ,«Πάντα καλά»,«Μύρτος» κ/α

‘Εχει μεταφράσει στα ελληνικά: Mrojek, Ben Johnson, Vitrac, Harold Pinter, Henrik Ibsen, Sean O’ Casey, Arrabal, Joe Orton, Artaud Antonin, Atwood  Margaret, Map. Macdonald, Shakespeare, Beaumarchais, Stendhal, Fournier Alain, Haviaras Stratis, Ambert Alba, Ackroyd Peter, William Faulkner και  στα νέα ελληνικά τα έργα του Αριστοφάνη: Ειρήνη, Πλούτος, Βάτραχοι, Νεφέλαι, Όρνιθες, Αχαρνής, Θεσμοφοριάζουσαι, Λυσιστράτη.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.