Πέντε τεχνολογίες που θα αλλάξουν τον κόσμο σε πέντε χρόνια

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

του Δημήτρη Μανή

Κάθε χρόνο η αμερικανική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας IBM εξετάζει τα νέα τεχνολογικά προϊόντα και ξεχωρίζει πέντε καινοτόμες ιδέες που πιστεύει ότι θα αλλάξουν τον κόσμο τα επόμενα πέντε χρόνια.

Στην ετήσια λίστα της εταιρείας, που την ονομάζουν «Πέντε στα Πέντε», έχουν περιληφθεί στο παρελθόν νέες εφαρμογές κινητών τηλεφώνων, οι τρισδιάστατες φωτογραφίες, συγκοινωνιακά συστήματα και νέες τεχνολογίες στον τομέα της ενέργειας.

Φέτος, στη λίστα της ΙΒΜ περιλαμβάνονται έξυπνες συσκευές που θα διευρύνουν τους τρόπους με τους οποίους οι αισθήσεις μας δέχονται ερεθίσματα. Για παράδειγμα, φανταστείτε να ψωνίζεται ρούχα στο διαδίκτυο και ακουμπώντας την οθόνη του υπολογιστή σας να αισθάνεστε την ποιότητα του υφάσματος!! Αυτού του είδους η τεχνολογία θα είναι διαθέσιμη τα επόμενα πέντε χρόνια αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΙΒΜ, Μπέρνι Μέγιερσον. «Μιλάμε για επανασχεδιασμό του τρόπου λειτουργίας των υπολογιστών, αλλά και του τρόπου χρήσης τους», τονίζει.

Έξυπνες συσκευές θα έχουν σύντομα την δυνατότητα να λαμβάνουν τους ήχους από το περιβάλλον μας και να αναδεικνύουν αυτούς που μας ενδιαφέρουν. Για παράδειγμα, ένα προηγμένης τεχνολογίας σύστημα αναγνώρισης της φωνής θα μπορεί να ενημερώνει τους γονείς γιατί κλαίει το μωρό τους. «Το μωρό σας πεινάει ή είναι άρρωστο ή αισθάνεται μόνο. Αυτές τις πληροφορίες είναι αδύνατο να τις έχει κάποιος σήμερα, αλλά με ένα προηγμένο σύστημα, κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό», επισημαίνει ο ο αντιπρόεδρος της ΙΒΜ.

Οι έξυπνες συσκευές θα έχουν επίσης την δυνατότητα όσφρησης. Εάν κάποιος φταρνιστεί μπροστά στον υπολογιστή του ή στο κινητό του τηλέφωνο, μικροσκοπικοί αισθητήρες θα έχουν την δυνατότητα ανάλυσης του σιέλου.

«Ο υπολογιστής ή το τηλέφωνο σου θα μπορεί να σου στέλνει προειδοποιήσεις» αναφέρει ο Μέγιερσον, «και να λέει ότι “κοίτα μπορεί να μην αισθάνεσαι άρρωστος, αλλά έχεις προσβληθεί από κάποιο ιό.  Πήγαινε αμέσως στο γιατρό σου”».

Οι ερευνητές της IBM αναπτύσσουν επίσης ένα σύστημα που θα δίνει στους υπολογιστές αίσθηση της γεύσης. Το σύστημα αυτό θα βοηθάει τους σεφ να δημιουργήσουν νέες συνταγές. Θα αναλύει τα συστατικά και θα τα συνδυάζει με τρόπο που να δημιουργεί δημοφιλείς γεύσεις και μυρωδιές. Θα μπορεί ακόμα να μας βοηθάει να κατανοήσουμε ποιες γεύσεις μας αρέσουν. «Θα σου προτείνουν το φαγητό που θα ικανοποιεί τη γεύση σου», εξηγεί ο κ Μέγιερσον «θα μπορεί επίσης να σε ενημερώνει για τις θερμίδες, για το πόσο περιθώριο λίπους ή χοληστερίνης έχεις και με αυτά τα δεδομένα θα συνδυάζει την καλύτερη δυνατή γεύση με το καλύτερο αποτέλεσμα όσον αφορά την υγεία σου».

Το εντυπωσιακό στη λίστα της IBM υποστηρίζει ο Μαρκ Μαλούφ, καθηγητής ηλεκτρονικών υπολογιστών στο πανεπιστήμιο του Georgetown, είναι οι τεράστιες δυνατότητες που αποκτούν αυτές οι μικροσκοπικές συσκευές υψηλής τεχνολογίας.  «Αυτό που με εντυπωσιάζει», τονίζει ο κ Μαλούφ «είναι ότι τόσο περίπλοκοι μηχανισμοί, για παράδειγμα όσφρησης ή γεύσης, θα μπορούν να τοποθετηθούν σε μια μικροσκοπική συσκευή όπως είναι ένα κινητό τηλέφωνο».

Τα επιτεύγματα στον τομέα της τεχνολογίας ηλεκτρονικών υπολογιστών τα επόμενα πέντε χρόνια, υποστηρίζει ο καθηγητής Μαλούφ, θα κάνουν καθημερινότητα αυτά που σήμερα μοιάζουν με επιστημονική φαντασία.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.