Πέθανε ο τελευταίος της απόπειρας δολοφονίας του Χίτλερ

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο Εβαλντ-Χάινριχ φον Κλάιστ, πρώην υπολοχαγός του γερμανικού στρατού, ο οποίος έλαβε μέρος στη συνωμοσία για τη δολοφονία του Αδόλφου Χίτλερ το 1944, πέθανε σε ηλικία 90 ετών στο σπίτι του στο Μόναχο.

Ο φον Κλάιστ ήταν μόλις 22 ετών όταν προσφέρθηκε να φορέσει γιλέκο με εκρηκτικά κατά τη διάρκεια μίας συνάντησης με τον Χίτλερ. Η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε, αλλά λίγους μήνες αργότερα ο ίδιος διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη συνωμοσία για τη δολοφονία του Χίτλερ.

Ο Εβαλντ-Χάινριχ φον Κλάιστ επρόκειτο να είναι ο άνθρωπος που θα μετέφερε μία βαλίτσα γεμάτη εκρηκτικά σε συνάντηση με τον Χίτλερ, αλλά την τελευταία στιγμή άλλαξαν τα σχέδια και η βόμβα τοποθετήθηκε από τον συνταγματάρχη Κλάους φον Στάουφενμπεργκ.

Ο Κλάους φον Στάουφενμπεργκ- τον οποίο υποδύθηκε ο Τομ Κρουζ στην ταινία Επιχείρηση Βαλκυρία- τοποθέτησε τη βόμβα στην αίθουσα συσκέψεων όπου ο Χίτλερ συναντούσε τους συνεργάτες του στη Φωλιά του Λύκου, το στρατηγείο του στην Ανατολική Πρωσία.

Τελικά, η βαλίτσα μετακινήθηκε και η έκρηξη δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ο συνταγματάρχης φον Στάουφενμπεργκ μαζί με τον πατέρα του φον Κλάιστ, γνωστό αντίπαλο του Χίτλερ, και άλλους που συμμετείχαν στο σχέδιο δολοφονίας, συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν. Ο Εβαλντ-Χάινριχ φον Κλάιστ συνελήφθη και εστάλη σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως, ωστόσο αργότερα τού επετράπη να επιστρέψει στο στράτευμα.

Γεννήθηκε το 1922 σε περιοχή της βορειο-ανατολικής Γερμανίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Πολωνία σε οικογένεια πρώσων γαιοκτημόνων. Όταν ήταν αξιωματικός του πεζικού, τον προσέγγισε ο συνταγματάρχης φον Στάουφενμπεργκ, ο οποίος τού πρότεινε να φορέσει το γιλέκο αυτοκτονίας κάτω από μία νέα στολή που επρόκειτο να παρουσιάσει στον Χίτλερ.

Ο φον Κλάιστ θυμόταν αργότερα την ευχή που τού έδωσε ο πατέρας πριν από την αποστολή αυτοκτονίας στη συνάντηση με τον Χίτλερ που δεν έγινε ποτέ.

«Οι πατέρες αγαπούν τους γιους τους, και ο δικός μου είναι βέβαιο ότι με αγαπούσε και περίμενα ότι θα πει όχι. Αλλά, όπως πάντα, τον υποτίμησα», είπε.

Πολύ αργότερα ο Εβαλντ-Χάινριχ φον Κλάιστ ίδρυσε την ετήσια Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο επιφανείς διπλωμάτες και αξιωματούχους ασφαλείας από όλον τον κόσμο και πραγματεύεται τα μεγάλα παγκόσμια πολιτικά θέματα.

 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.