Βρέθηκε τάφος με 50.000 σκελετούς

Facebook
Twitter
LinkedIn

Οι θάνατοι οφείλονται στην πανώλη

Έναν άγνωστο χώρο ταφής με 50.000 σκελετούς βρήκαν οι αρχαιολόγοι κατά τη διάρκεια ανασκαφών για ένα μεγάλο έργο των βρετανικών σιδηροδρόμων στο Λονδίνο.

Οι άνθρωποι στους οποίους ανήκουν τα λείψανα πέθαναν, πιθανώς, από τον αποκαλούμενο «Μαύρο Θάνατο», δηλαδή την πανώλη πριν από περισσότερα από 650 χρόνια.

Δεκατρείς σκελετοί, τοποθετημένοι σε δύο σειρές, βρέθηκαν 2,5 μέτρα κάτω από το δρόμο στην περιοχή Φάρινγκτον του κεντρικού Λονδίνου από ερευνητές που απασχολούνται στο έργο της Crossrail που θα κοστίσει 24 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από τη μελέτη ιστορικών αρχείων προκύπτει ότι η περιοχή, η οποία περιγράφεται ως «νεκρή ζώνη», στέγαζε κάποτε ένα πρόχειρα κατασκευασμένο κοιμητήριο για τα θύματα της βουβωνικής πανώλης από την οποία έχασε τη ζωή του περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της Αγγλίας μετά το ξέσπασμά της το 1348.

«Σε αυτό το πρώιμο στάδιο, το βάθος στο οποίο ενταφιάστηκαν, τα κεραμικά σκεύη που βρέθηκαν μαζί με τους σκελετούς και ο τρόπος που οι σκελετοί ήταν τοποθετημένοι, όλα συγκλίνουν στο ότι πρόκειται για τμήμα κοιμητηρίου για έκτακτες ανάγκες του 14ου αιώνα», δήλωσε ο Τζέι Κάρβερ, επικεφαλής της ομάδας αρχαιολόγων της Crossrail’s.

Τα περιορισμένα αρχεία που διασώζονται υποδεικνύουν ότι μέχρι και 50.000 θύματα ενταφιάστηκαν μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια στο κοιμητήριο του Φάρινγκτον καθώς η πανώλη έπληττε την πρωτεύουσα.

Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν ότι οι σκελετοί, οι οποίοι απομακρύνθηκαν για να υποβληθούν σε εξετάσεις, θα ρίξουν φως στο DNA της πανώλης και θα επιβεβαιώσουν τις ημερομηνίες ταφής.

Το αρχαιολογικό αυτό εύρημα ενδέχεται να είναι η δεύτερη σημαντική μεσαιωνική ανακάλυψη στην Αγγλία το τελευταίο διάστημα ύστερα από την ανακοίνωση αρχαιολόγων τον περασμένο μήνα ότι ανακάλυψαν κάτω από χώρο στάθμευσης στα κεντρικά της χώρας, τα λείψανα του βασιλιά Ριχάρδου του Γ, ο οποίος σκοτώθηκε στη μάχη το 1485.

Το έργο της Crossrail, μια νέα γραμμή Ανατολής-Δύσης, κάτω από το κεντρικό Λονδίνο, με πρόσβαση στον υπόγειο, που θα ανοίξει το 2018 και θα είναι το μεγαλύτερο έργο υποδομής στην Ευρώπη, έχει ήδη φέρει στο φως σκελετούς από τουλάχιστον 300 τάφους σε κοιμητήριο κοντά στην διαβόητη ψυχιατρική κλινική του κεντρικού Λονδίνου Μπέντλαμ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.