Η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ σε αμερικανικό άρθρο

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

“Προπύργιο σταθερότητας” ευελπιστεί να καταστήσει την Ελλάδα ο Πρωθυπουργός της Αντώνης Σαμαράς σύμφωνα με σημερινό άρθρο στην Ουάσινγκτον Ποστ, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται και στη στενή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για την κατάρτιση κοινής ενεργειακής πολιτικής.

«Στην πρώτη επίσημη επίσκεψη ενός Έλληνα Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά το διεθνή δανεισμό της χώρας το 2010, ο Αντώνης Σαμαράς ήλθε στην Ουάσινγκτον για να προωθήσει την πληττόμενη από την κρίση χώρα του ως μια πηγή σταθερότητας σε μια περιφέρεια που αντιμετωπίζει προβλήματα», αναφέρει το άρθρο.

«Πριν από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ομπάμα την Πέμπτη, ο Σαμαράς εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ένα γεωπολιτικό ρόλο ‘ως ένα προπύργιο σταθερότητας’ στην Ανατολική Μεσόγειο. Δοθεισών των νέων ανακαλύψεων ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο και τη συμφωνία για ένα νέο αγωγό, ο οποίος θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Ελλάδας, ο Σαμαράς προσβλέπει η χώρα του να αποτελέσει έναν παροχέα ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Ο Σαμαράς επιδιώκει να λάβει μια ψήφο εμπιστοσύνης από τον Ομπάμα και υποστήριξη στην προσπάθειά του να επανέλθει η ανάπτυξη στην Ελλάδα. Η χώρα έχει εισέλθει στον τέταρτο χρόνο σε ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε αντάλλαγμα για τα δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια προσπάθεια να αποφύγει την πτώχευση και την έξοδο από την ευρωζώνη. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ελλάδα θα επιτύχει ένα διαρθρωτικό πλεόνασμα φέτος, κάτι που θεωρείται προαπαιτούμενο από μέρους των πιστωτών της για να εξετάσουν το ενδεχόμενο περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους της», συνεχίζει το άρθρο της εφημερίδας.

«Παρά τις καταστροφικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης υπάρχει μια ατμόσφαιρα αλλαγής στην Ελλάδα,» είπε ο Σαμαράς. Φέτος, η χώρα περιμένει 19 εκατομμύρια τουρίστες, έναν αριθμό-ρεκόρ, ‘μια βροχή ρευστότητας σε μια ξερή γη’ όπως το έθεσε, σύμφωνα με το άρθρο.

«Η συμφωνία για τον αγωγό TAP, ο οποίος θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω Ελλάδας και Αλβανίας, είναι μια επένδυση 40 δισ. δολαρίων και ο Σαμαράς είναι αισιόδοξος ότι θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας», αναφέρεται.

«Η Κυβέρνησή του συνεργάζεται παράλληλα στενά με το Ισραήλ και την Κύπρο για να καταρτίσουν κοινή ενεργειακή πολιτική», σημειώνει η Ουάσινγκτον Ποστ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.