Τα βρήκαν.. και συνεχίζονται οι εργασίες για το μετρό της Θεσσαλονίκης

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Συμφωνία επιτεύχθηκε το βράδυ της Τετάρτης για τον βυζαντινό δρόμο που έχει έρθει στο φως στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά την ανασκαφή στον σταθμό «Βενιζέλος» του μετρό. Σε σύσκεψη, που έγινε στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης υπό τον υπουργό Πολιτισμού κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο και με την παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη – εκφραστή της θέσης για τη διατήρηση των ευρημάτων στη θέση τους – τα όποια προβλήματα φαίνεται ότι άρθηκαν και έτσι μπορεί ενδεχομένως να υπάρξει εξέλιξη σ΄ αυτή τη βαλτωμένη υπόθεση. Πρόκειται, θυμίζουμε, για ένα θέμα που έχει διχάσει την πόλη, έχει δημοσιοποιηθεί ευρέως – και στο εξωτερικό – και έχει προκαλέσει καθυστέρηση στην κατασκευή του μετρό.

Κατά τη συζήτηση λοιπόν αποφασίστηκε η παραμονή του δρόμου σε ποσοστό περίπου 80% και η ανάδειξή του σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο. Προ της οριστικής διαμόρφωσης όμως, θα γίνει απόσπαση των αρχαιοτήτων ώστε να προχωρήσουν τα έργα του μετρό και στη συνέχεια θα επιστρέψουν στην θέση τους, ακριβώς δηλαδή όπως προβλέπει η σχετική μελέτη που συντάχθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο (Τμήμα Μακεδονίας – Θράκης) σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Το κόστος της ανέρχεται περίπου στα 5 εκατ. ευρώ.

Κατόπιν αυτών ο κ. Μπουτάρης πρόκειται να αποσύρει την αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη μεταφορά των αρχαιοτήτων ενώ αναμένεται στη συνέχεια και η συζήτηση της μελέτης στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.