Πήρε φωτιά ο ουρανός του Ιονίου

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ενα εντυπωσιακό φαινόμενο, σπανίως ορατό στον ελληνικό ουρανό, απόλαυσαν το βράδυ της Τετάρτης οι κάτοικοι των Επτανήσων.

Ηταν άκρως εντυπωσιακό, πρωτοφανές σίγουρα για τα ελληνικά δεδομένα. Δεν άφηνε πίσω του μια μικρή ουρίτσα, αλλά όπως διαλυόταν σχημάτιζε μεγάλο ίχνος στον ουρανό. Οπως περνούσε αθόρυβα, φώτιζε τις σιλ

Ηταν άκρως εντυπωσιακό, πρωτοφανές σίγουρα για τα ελληνικά δεδομένα. Δεν άφηνε πίσω του μια μικρή ουρίτσα, αλλά όπως διαλυόταν σχημάτιζε μεγάλο ίχνος στον ουρανό. Οπως περνούσε αθόρυβα, φώτιζε τις σιλουέτες των σπιτιών, διηγείται ο Γιάννης Παπαδάτος, αυτόπτης μάρτυρας του φαινομένου

Ενα υπέρλαμπρο αντικείμενο διέγραψε τροχιά πάνω από την Κεφαλονιά, για να διαλυθεί με μια εκκωφαντική έκρηξη μερικά δευτερόλεπτα αργότερα στη θαλάσσια περιοχή της Ζακύνθου. Το φωτεινό αντικείμενο, όπως εξηγούν στο «Εθνος» αυτόπτες μάρτυρες, κινείτο με ιλιγγιώδη ταχύτητα αφήνοντας ουρά χιλιομέτρων και είχε το μέγεθος ανθρώπινου κεφαλιού. Κατά το πέρασμά του φώτισε έντονα τις κατοικημένες περιοχές του νησιού, ενώ έγινε ορατό στη Θεσσαλονίκη, την Πελοπόννησο και σε ορισμένες περιοχές της Αττικής.

«Λίγο μετά τις 9.30 βρισκόμουν μέσα στο σπίτι, όταν ξαφνικά άκουσα έναν δυνατό θόρυβο, σαν κεραυνό», λέει ο κ. Γιώργος Μικελάτος, κάτοικος της Σκάλας Κεφαλονιάς. «Επειδή στο νησί είμαστε μαθημένοι με τους σεισμούς, πίστεψα πως ήταν σεισμός με θόρυβο, ενώ κάποιοι από τα παραλιακά σπίτια μας είπαν ότι κουνήθηκαν κιόλας».

Οι επιστήμονες αξιολογώντας τις περιγραφές συμπεραίνουν ότι πρόκειται για μετέωρο το οποίο λόγω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών έγινε αντιληπτό και επισημαίνουν ότι ακόμη και αν έπεφτε στην ξηρά δεν θα εγκυμονούσε κινδύνους. «Αξίζει να σημειώσουμε ότι καθημερινά πέφτουν στη Γη περίπου 100 τόνοι τέτοιων αντικειμένων. Δεν πρόκειται για κάτι συνταρακτικό. Ομως οι περισσότερες περιοχές της Γης είναι ακατοίκητες, με τα 2/3 του πλανήτη είναι καλυμμένα από θάλασσες και ωκεανούς. Ετσι τα μετέωρα δεν είναι παρατηρήσιμα.

Το χθεσινό είχε αρκετά μεγάλο μέγεθος και καθώς εισχώρησε στην ατμόσφαιρα ανεφλέγη, με αποτέλεσμα να εμφανίσει ένα υπέροχο θέαμα», λέει ο διευθυντής του Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου κ. Διονύσης Σιμόπουλος. «Το γεγονός ότι σχηματίστηκε κρότος πριν εξαφανιστεί σημαίνει ότι εξερράγη πριν προλάβει να φτάσει στην επιφάνεια της Γης».

Ο κ. Σιμόπουλος εξηγεί πως διακρίνονται τρεις τύποι μετεωριτών: Οι ανθρακούχοι, οι πετρώδεις και οι σιδερένιοι, οι οποίοι είναι και θεαματικότεροι, καθώς στην περίπτωσή τους βλέπει κανείς την ανάφλεξη μιας μεγάλης σιδερένιας μπάλας στον ουρανό.

Είχε επαναληφθεί

Αντίστοιχο φαινόμενο με το προχθεσινό, επισημαίνει ο ίδιος, είχε επαναληφθεί πριν από περίπου δύο χρόνια και είχε γίνει ορατό σε μια έκταση από τη Ρόδο μέχρι την Κέρκυρα. «Αυτό που εξερράγη τον περασμένο Φεβρουάριο στη Ρωσία είχε μέγεθος μερικών δεκάδων μέτρων και λόγω της έκρηξής του πριν φτάσει στην επιφάνεια της Γης προκάλεσε σπάσιμο τζαμιών και άλλες καταστροφές σε σπίτια. Τα επικίνδυνα αστεροειδή είναι μερικών εκατοντάδων μέτρων και μπορούν να καταστρέψουν μια μεγάλη περιοχή. Ομως κάτι τέτοιο είναι σπάνιο. Αλλωστε, ερευνητικά προγράμματα στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία παρακολουθούν την τροχιά δυνητικά επικίνδυνων αντικειμένων και υπολογίζουν πότε θα χτυπήσουν τη Γη. Μπορεί εκεί έξω να κυκλοφορούν αρκετές χιλιάδες επικίνδυνα αντικείμενα, όμως κανένα από αυτά δεν θα μας «επισκεφθεί» τα επόμενα 100 χρόνια…».

ΚΑΤΟΙΚΟΙ

Τα πέντε δευτερόλεπτα θαυμασμού και ανησυχίας

Περίπου πέντε δευτερόλεπτα διήρκεσε η «τρελή» πορεία του μετεωρίτη από τη νότια Κεφαλονιά στον θαλάσσιο χώρο της Ζακύνθου, σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα Γιάννη Παπαδάτο.

Ο ίδιος μιλά στο ΕΘΝΟΣ για ένα φλεγόμενο αντικείμενο που άφηνε πίσω του ουρά χιλιομέτρων προκαλώντας έκπληξη, θαυμασμό αλλά και αναστάτωση στη Δυτική Ελλάδα. Το σπίτι του βρίσκεται στα Περατάτα Κεφαλονιάς, σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων από τη θάλασσα και σε υψόμετρο 350 μέτρων, με αποτέλεσμα να έχει καλή θέαση του ορίζοντα. «Βρισκόμουν έξω, σε ένα σημείο όπου δεν υπάρχει πολύς φωτισμός περίπου στις 10 παρά 25 το βράδυ, όταν είδα μια έντονη λάμψη», διηγείται στο ΕΘΝΟΣ.

«Αστραπή»

«Αρχικά νόμισα ότι επρόκειτο για αστραπή, όμως το φως ήταν συνεχόμενο και κράτησε ώρα. Αυτομάτως κοίταξα στον ουρανό και παρατήρησα ένα φωτεινό αντικείμενο να κινείται με μεγάλη ταχύτητα από βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά. Φλεγόταν αλλά το χρώμα του δεν ήταν κόκκινο, ήταν έντονο λευκό που γινόταν γαλάζιο. Ηταν άκρως εντυπωσιακό, πρωτοφανές σίγουρα για τα ελληνικά δεδομένα. Δεν άφηνε πίσω του μια μικρή ουρίτσα, αλλά όπως διαλυόταν σχημάτιζε μεγάλο ίχνος στον ουρανό. Οπως περνούσε αθόρυβα, φώτιζε τις σιλουέτες των σπιτιών. Ηταν παράξενο, διαφορετικό από άλλους μετεωρίτες που έχουμε δει. Μετά από περίπου πέντε δευτερόλεπτα κι ενώ φαινόταν ότι είχε περάσει την Κεφαλονιά και πήγαινε προς τη Ζάκυνθο ακούστηκε ένας υπόκωφος θόρυβος, όπως όταν βροντάει, και εξαφανίστηκε…».

Κατερίνα Ροββά

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.