ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το ομορφότερο θέατρο στην Ελλάδα, υποδέχεται τα Χριστούγεννα, με τρείς διαφορετικές παραστάσεις, για όλη την οικογένεια.

Επίσης, γι’ αυτά τα Χριστούγεννα και για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του προσκαλεί τους θεατές να δουν αυτές τις παραστάσεις με ένα πακέτο – δώρο στην τιμή των 29 ευρώ. [Η τιμή αυτή αφορά και στην προπώληση των εισιτηρίων]

 

Η ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΟΣ (1923)

25, 26, 28, 29 & 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ / 1, 2, 4, 5 & 6 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη

Από τις Όπερες των ζητιάνων

«Προς το κοινόν, το οποίον από τόσων ετών με τόσην καλωσύνην με παρακολουθεί, με χειροκροτεί, με τραγουδεί, με χορεύει, με σφυρίζει και… σας ξεκουφαίνει ενίοτε […] έχω να κάνω τώρα μίαν σύστασιν. Να προσέξη κάπως ιδιαιτέρως το νέον μου έργον “Η Κόρη της Καταιγίδος”, το οποίον παρουσιάζω μεθαύριον από της σκηνής του “Πανελληνίου”» έγραφε το 1923 ο Θεόφραστος Σακελλαρίδης.

Περισσότερο από μισό αιώνα, παρέμενε ξεχασμένη, η οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη  «Η κόρη της καταιγίδος».

Βασισμένη στη φάρσα Το βαγόνι των κυριών του Μωρίς Ενεκέν 91917), «Η κόρη της καταιγίδος»,  βγήκε από το αρχείο της,  χάρη στην έρευνα της θεατρικής ομάδας  «Οι όπερες των ζητιάνων»,  και αναδείχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Φεστιβάλ Αθηνών 2011.

Μακριά από τις ευκολίες μιας τεχνητής νοσταλγίας για «τον παλιό εκείνο τον καιρό», η ανελέητη αυτή σάτιρα του αστικού γάμου αναδεικνύεται, χάρη στη μοντέρνα και τολμηρή σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ευκλείδη και τη γεμάτη ζωτικότητα διεύθυνση του Χαράλαμπου Γωγιού, ως υπόδειγμα ιστορικά καίριου και ζωτικού μουσικού θεάτρου, αιχμηρού εργαλείου κριτικής των ηθών της σύγχρονης Ελλάδας.

Στην αναβίωση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, χάρη στη συνεργασία με την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, οι φίλοι του μουσικού θεάτρου θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο, την πλήρη και αυθεντική εκδοχή του έργου, ενορχηστρωμένη από το συνθέτη για σύνολο 24 οργάνων.

Ταυτότητα της παράστασης

 

Η κόρη της καταιγίδος (1923)

Μουσική διεύθυνση: Χαράλαμπος Γωγιός – Σκηνοθεσία Αλέξανδρος Ευκλείδης – Αναβίωση σκηνοθεσίας: Αγγέλα Σαρόγλου – Σκηνικό-κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης – Σχεδιασμός φωτισμών: Μελίνα Μάσχα

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Δημήτρης Ναλμπάντης, Βάσια Ζαχαροπούλου Πένυ Δεληγιάννη, Μαρισία Παπαλεξίου, Κωστής Ρασιδάκι, Ιωάννα Φόρτη, Ελένη Λιώνα, Χρήστος Κεχρής, Σοφιάννα Θεοφάνους, Ζαφείρης Κουτελιέρης, Λίντα Φενγκ, Κωνσταντίνος Πασσάς, Ηλίας Φραγκούλης.

Χορωδία Libro Coro (διεύθυνση: Ανθή Γουρουντή)

Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων

 

ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΒΙΟΛΙ της  Μαριβίταs Γραμματικάκη

14, 15, 21, 22, 28 & 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ / 4, 5, 11 & 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

 

Ένα έργο για τη μαγική δύναμη της μουσικής. Ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους, γεμάτο χρώματα, νότες, ήχους, για το μεγαλείο της αγάπης.

Κάποτε σε μια γκρίζα πολιτεία, ζούσε ένας βασιλιάς που μισούσε την ομορφιά, τα χρώματα και τα τραγούδια και απαγόρευε σε όλους τους πολίτες να τραγουδούν και να χαίρονται. Ακόμα και την κόρη του δεν δίστασε να  φυλακίσει γιατί τραγούδησε μια μέρα  μαγεμένη από το βιολί ενός τσιγγάνου που μπήκε τυχαία στη πολιτεία. Ο βασιλιάς τρόμαξε μόλις άκουσε το τραγούδι και διέταξε να φυλακίσουν όλους όσοι τραγούδησαν μαζί με τον τσιγγάνο. Διέταξε να πετάξουν το βιολί του., αλλά δεν πρόλαβαν γιατί ο τρελός της πολιτείας το έκρυψε.  Ο βασιλιάς μένει μόνος πλέον,  συντροφιά με τον τρελό. Το άκουσμα του βιολιού του ξυπνάνε αναμνήσεις, που τον γεμίζουν λύπη. Δεν ήταν πάντα έτσι. Ο θάνατος της αγαπημένης του βασίλισσας τον γέμισε πόνο. Για πρώτη φορά αποκαλύπτει πως φοβάται τον πόνο. Πιστεύει πως αυτός που χαίρεται, δεν λυπάται, επομένως δεν πονά. Τα λόγια του τρελού όμως και η μουσική του μαγικού βιολιού, δώρο της βασίλισσας στο τσιγγάνο, ξύπνησαν την καλοσύνη που είχε θάψει μέσα του. Η οπτασία της βασίλισσας μαζί με τις  μελωδίες του μαγικού βιολιού έλυσαν τα μάγια. Έτσι άλλαξαν όλα….

Πρόκειται για ένα μουσικό παραμύθι που αποκαλύπτει την δύναμη της μουσικής και της αγάπης. Μια ιστορία που γεννήθηκε από ένα παιχνίδι της λέξης  όπερα,  και δημιούργησε  τους πέντε ήρωες. Τον βασιλιά Οράτιο, τον υπηρέτη Πρόκα  τον τρελό της πολιτείας Έντυ, την κόρη του βασιλιά Ρόζα και τον τσιγγάνο μουσικό Αμίρ.

Πέντε γράμματα γίνονται πέντε ήρωες και φέρνουν τους νέους ακροατές κοντά στην όπερα.

 

Ταυτότητα της παράστασης

Μουσική σύνθεση Ν. Ξανθούλης

Σκηνοθεσία Λένα Γεωργιάδου

Κείμενο-στίχοι Μαριβίτα Γραμματικάκη

Σκηνικά-Κοστούμια Νίκος Πολίτης

Χορογραφία Μαρία Αλβανού

Διεύθυνση Ορχήστρας Ραφαήλ Πυλαρινός

Συμμετέχει η Παιδική  Χορωδία  ROSARTE

 

 

 

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

23, 27, 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, 6 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

 

Εμπνευσμένη από την νουβέλα του Καρόλου Ντίκενς, με τίτλο “Το Πνεύμα των Χριστουγέννων”, η παράσταση είναι ένας ύμνος προς την ζωή και την αγάπη.

Για εκατόν εβδομήντα χρόνια, από την ημερομηνία της πρὠτης δημοσίευσής του το 1843, το έργο, κρατά αναλλοίωτο το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων.

Ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας, ο τσιγκούνης Eμπενέζερ Σκρουτζ, που δεν είναι σε θέση να ζήσει, ν’ αγαπήσει, να χαρεί, αφού κύριο μέλημά του είναι πως θα ξοδέψει λιγότερα για τις ανάγκες του, αναβιώνει στη σκηνή του  Δημοτικού Θεάτρου του Πειραιά, μέσα από μια πρωτοποριακή σύλληψη και με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών.

Η παράσταση είναι σύλληψη του ηθοποιού Άκη Σακελλαρίου. Συμμετέχουν ενεργά οι 12 μουσικοί της Καμεράτα SINFONIA οι οποίοι  ερμηνεύουν την πρωτότυπη μουσική ενορχήστρωση ειδικά για την παράσταση του Θεόδωρου Λεμπέση.

Τον ρόλο του Σκρούτζ  ερμηνεύει ο Άκης Σακελλαρίου ενώ αυτόν του αφηγητή η Αναστασία Γιαννάκη. Δεν είναι όμως μόνον αυτοί οι συντελεστές… Βασικό πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν η μαγεία, τα πνεύματα και το φως! Χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές υπολογιστικής όρασης και αισθητήρες τελευταίας τεχνολογίας οι ηθοποιοί ζωγραφίζουν με τις κινήσεις τους και τη φωνή τους, σε μια τεράστια οθόνη, την ιστορία του παραδόπιστου Εμπενέζερ Σκρουτζ.

Σε συνεργασία με ομάδα διδασκόντων και εικαστικών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, οι προβολές γίνονται δυναμικές, προσδίδοντας ένα μαγευτικό αποτέλεσμα. Οι ηθοποιοί συνομιλούν επί σκηνής με φαντάσματα, αλλάζουν χαρακτήρες και ταξιδεύουν σε άλλους χρόνους και τόπους με τη βοήθεια της τεχνολογίας και όλα αυτά, παρόντος του πνεύματος των Χριστουγέννων που θα μας οδηγήσει στην ανακάλυψη της αληθινής ευτυχίας, της γαλήνης και της αγάπης. Αρκεί να αφήσουμε τη μαγεία του να μας ταξιδέψει. Μικροί και μεγάλοι προσέλθετε !

 

Ταυτότητα της παράστασης

Σκηνοθεσία: Χρήστος Γεωργίου, Άκης Σακελλαρίου

Σκηνική και ενδυματολογική επιμέλεια: Τίνα Βασιλικού

Μουσική ενορχήστρωση Θεόδωρος Λεμπέσης

Τους ρόλους ερμηνεύουν  οι Άκης Σακελλαρίου, Αναστασία Γιαννάκη.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.