«Ο Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και στην ελληνική νοηματική γλώσσα

Facebook
Twitter
LinkedIn

Η εταιρεία θεάτρου «Ηθικόν Ακμαιότατον» μετά από τέσσερα χρόνια μεγάλης επιτυχίας του δραματοποιημένου διηγήματος «Ο Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, παρουσιάζει την παράσταση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης [Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος] την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013 στις 20:00.

Στον «Αμερικάνο», που ξεκίνησε να ζωντανεύει επί σκηνής τον Δεκέμβριο του 2009, ο Θανάσης Σαράντος ως αφηγητής, ερμηνεύει μια περσόνα του Παπαδιαμάντη, κρυφοκοιτάζει τη δράση και μεταμορφώνεται σε όλα τα πρόσωπα που αφηγείται, με τη συνδρομή της μουσικής από τον συνθέτη Λάμπρο Πηγούνη, που ερμηνεύεται επί σκηνής από τον Γιώργο Τζιαφέττα. Για πρώτη δε φορά η παράσταση αποδίδεται και στην ελληνική νοηματική γλώσσα από τον Αντώνη Χριστοφόρου.

 

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη θεατρική διασκευή του ομώνυμου κλασσικού διηγήματος του Σκιαθίτη συγγραφέα για έναν ηθοποιό και έναν μουσικό, που υπενθυμίζει τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει η ανθρώπινη μοναξιά και η «αθεράπευτη» καχυποψία απέναντι σε οτιδήποτε άγνωστο ή φαινομενικά «ξένο». Ο ήρωας είναι «ξένος μέσα στον κόσμο του». Φυσικά, δεν είναι ούτε ξένος ούτε Αμερικάνος.

 

Ο «Αμερικάνος» είναι ένας Έλληνας μετανάστης, που ύστερα από 25 χρόνια επιστρέφει στο νησί του και δεν τον αναγνωρίζει κανένας. Περιπλανάται μόνος στην αποβάθρα του λιμανιού και τριγυρνά στα σοκάκια της μικρής συνοικίας και στα χαλάσματα του πατρικού σπιτιού του. Το μόνο που τον κάνει να συνεχίζει να ελπίζει είναι ο έρωτας: η ελπίδα ότι η αγαπημένη του ίσως είναι ακόμα εκεί και τον περιμένει. Ακριβώς όπως ο Οδυσσέας, που γύρισε για να ξαναβρεί τη χαμένη του Ιθάκη στα μάτια της πιστής του Πηνελόπης.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία-Ερμηνεία: Θανάσης Σαράντος

Απόδοση στη νοηματική: Αντώνης Χριστοφόρου

Μουσική σύνθεση: Λάμπρος Πηγούνης

Μουσικός επί σκηνής: Γιώργος Τζιαφέττας

Σκηνική Επιμέλεια: Λίνα Μότσιου

Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Κερεστεντζής

Φωτογραφίες: Μαριλένα Σταφυλίδου, Γεράσιμος Νεόφυτος

Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου «Ηθικόν Ακμαιότατον»

 

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013, στις 20:00

«Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

με τον Θανάση Σαράντο

και στην ελληνική νοηματική γλώσσα

 

Αίθουσα: Θέατρο

Διάρκεια παράστασης: 65΄

 

Τιμές εισιτηρίων:

12€ κανονικό

10€ προπώληση

8€ άτομα ηλικίας άνω των 65, φοιτητές, ΑΜΕΑ, για ηθοποιούς με ενημερωμένη κάρτα ΣΕΗ και θεατρολόγους με ενημερωμένη κάρτα θεατρολόγων, κατόχους κάρτας πολιτισμού ΥΠ.ΠΟ.Α.

5€ ομαδικό (πάνω από 10 άτομα) άνεργους με κάρτα ΟΑΕΔ και πολύτεκνους

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.