«Αναφορά στον Γκρέκο» του Νίκου Καζαντζάκη με τον Τάκη Χρυσικάκο και την Γεωργία Νταγάκη

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

«(Αλάκερη) η ψυχή μου μια κραυγή κι όλο μου το έργο το σχόλιο στην κραυγή αυτή. Φωνάζω τη μνήμη να θυμηθεί, περμαζώνω από τον αέρα τη ζωή μου, στέκουμαι σαν στρατιώτης και κάνω την αναφορά μου στον Γκρέκο, γιατί αυτός είναι ζυμωμένος από το ίδιο κρητικό χώμα με μένα και καλύτερα απ’ όλους τους αγωνιστές που ζουν η που έχουν ζήσει μπορεί να με νιώσει». Ν. Καζαντζάκης

Η «Αναφορά στον Γκρέκο» είναι μια παράσταση επίκαιρη, καθώς το 2013 συμπληρώθηκαν 130 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Καζαντζάκη, ενώ το 2014, 400 χρόνια από το θάνατο του Ελ Γκρέκο.

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν ο Τάκης Χρυσικάκος, που ερμηνεύει τον Νίκο Καζαντζάκη και πρόσωπα του έργου του, καθώς  και η Γεωργία Νταγάκη, που με την λύρα και το τραγούδι της συνομιλεί με τους πρωταγωνιστές του, τον Καπετάν Μιχάλη, τον Αλέξη Ζορμπά, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και την ωραία Ελένη του Ομήρου!

Μια παράσταση, που μέσα από τους ήρωες των έργων του Νίκου Καζαντζάκη και τις εξομολογήσεις του (στον παππού του, όπως αποκαλεί τον Ελ Γκρέκο) συναντάμε το μεγαλείο της Ελλάδας και το ανυπόταχτο πνεύμα του ίδιου του συγγραφέα.

Συμμετέχει ο εξαίρετος μουσικός Μανώλης Ανδρουλιδάκης (κιθάρες/ ενορχήστρωση).

Το πρόγραμμα των παραστάσεων ξεκινά από τη γενέτειρα του Νίκου Καζαντζάκη, με ελεύθερη είσοδο, με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.


Χανιά: Τρίτη 4/02 στις 9 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων από τον Σύλλογο Παραδοσιακής και Λαϊκής Τέχνης «Η Χρυσοπηγή».

Ρέθυμνο: Τετάρτη 5/02 στις 9 μ.μ., στο Σπίτι Πολιτισμού Ρεθύμνου από τον «Μουσικό Καρπό».

Ηράκλειο: Πέμπτη 6/02 στις 9 μ.μ., στον Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου από τον Σύνδεσμο Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου.

Πρώτη παρουσίαση για δημοσιογράφους και Μ.Μ.Ε: Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου στις 9 μ.μ., στον Πολυχώρο Πολιτισμού Δήμου Αιγάλεω  “Ελληνικό Μολύβι”, στην Ιερά Οδό, κοντά στον σταθμό Ελαιώνα του Μετρό από «Ιστορικό και Λαογραφικό Οικομουσείο Αιγάλεω».

Η παράσταση, που γίνεται σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καζαντζάκη, θα συνεχίσει να παρουσιάζεται σε μεγάλες αίθουσες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και θα ταξιδέψει σε πανεπιστήμια και πρωτεύουσες της Ευρώπης και της Αμερικής, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και την συνεργασία του ΕΟΤ, για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τάκης Χρυσικάκος

ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ – ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Εμμανουέλα Αλεξίου

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ: Ντίνος Πετράτος

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ: Χαϊνης Δημήτρης Αποστολάκης- Γεωργία Νταγάκη

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Δημήτρης Μίχαλος

ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Ντίνος Μεταλίδης

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.