Στο Ζάππειο με θετικά μηνύματα για την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι

Facebook
Twitter
LinkedIn

είσοδο τους στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Οικονομικων της Ευρωζώνης που συνεδριάζει στο Ζάππειο Μέγαρο κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

 

Θετικά μηνύματα για την Ελλάδα «εξέπεμψαν» ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν λίγο πριν την

«Χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ. Η Ελλάδα ανακάμπτει κι επιστρέφει στην ανάπτυξη. Αυτό καταδεικνύεται και από το πρωτογενές πλεόνασμα. Είμαστε αισιόδοξοι» τονισε ο κ. Νταισελμπλουμ.

Ερωτηθείς για το χρέος, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η σχετική συζήτηση θα αρχίσει μετά την επιβεβαίωση του πλεονάσματος από την Eurostat και θα γίνει στη διάρκεια ή μετά το καλοκαίρι.

«Έχουμε ευχάριστα νέα από την Ελλάδα. Η χώρα ανακάμπτει» είπε από την πλευρά του ο Όλι Ρεν. Σχετικά με την εκταμίευση των δόσεων, ο κ. Ρεν ξεκαθάρισε ότι σημερα θα υπάρξει πολιτική στήριξη για την συμφωνία που επιτεύχθηκε με την τρόικα σε τεχνικό επίπεδο και οι επίσημες αποφάσεις για τις δόσεις θα ληφθούν αργότερα.

Ο κ. Ρεν σημείωσε ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο έλαβε σημαντικές αποφάσεις για να διευκολύνει την εκταμίευση της δόσης σύντομα.

Θέματα που συνδέονται με τα κοινωνικά προβλήματα της Ευρώπης και τις επιπτώσεις τους στην ανάπτυξη, θα συζητηθούν πρωτίστως στο σημερινό και αυριανό Ecofin που γίνεται στο Ζάππειο, ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Ecofin Γιάννης Στουρνάρας, πριν από την έναρξη της άτυπης Συνόδου.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι έχει ζητηθεί από το Bruegel (οικονομικό think tank με έδρα τις Βρυξέλλες) να καταρτίσει ένα κείμενο έρευνας, το οποίο θα συζητηθεί σήμερα κατά τη διάρκεια του γεύματος.

 

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης εργασιών του Ecofin, τρία θέματα θα συζητηθούν, είπε ο υπουργός:

 

-Οι οικονομικές προβλέψεις, οι αναπτυξιακές προοπτικές και η οικονομική σταθερότητα στην ΕΕ.

– Η χρηματοδότηση της οικονομίας η οποία βασίζεται σε κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην ανακοίνωσή της, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα και αφορά τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αυτή η ανακοίνωση βασίζεται σε συστάσεις της έκθεσης της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου, οι εκπρόσωποι της οποίας, επίσης, θα συμμετάσχουν στη συζήτηση.

– Η προετοιμασία της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς και της εαρινής Συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας G20.

 

Στη δεύτερη συνεδρίαση εργασίας του Ecofin, την Τετάρτη, θα συζητηθούν η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα και η τραπεζική ένωση.

 

Η ελληνική Προεδρία πέτυχε πολιτική συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης Τραπεζών. Αυτή η συμφωνία επιβεβαιώθηκε από τους μόνιμους αντιπροσώπους της ΕΕ στις 27/03/2014 και επιτρέπει στο Κοινοβούλιο να ψηφίσει αυτήν τη νομοθετική πρόταση στην Ολομέλειά του πριν λήξει η τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδος, έτσι ώστε ο Κανονισμός να μπορέσει στη συνέχεια να υιοθετηθεί επίσημα από το Συμβούλιο. «Με δεδομένες αυτές τις θετικές εξελίξεις προσβλέπουμε σε μία εποικοδομητική συζήτηση όσον αφορά την εφαρμογή του Κανονισμού για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης των Τραπεζών» είπε ο υπουργός.

 

Στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκεται και η συνεχιζόμενη διαδικασία εφαρμογής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας Τραπεζών (SSM). Οι συζητήσεις θα λάβουν χώρα μετά την παρουσίαση της επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του SSM. Ο κ. Στουρνάρας έκανε αναφορά και στη διοργάνωση της 13ης κοινής συνάντησης Ecofin/FEMIP (Μηχανισμός Ευρωμεσογειακών Επενδύσεων και Εταιρικής Σχέσης), που αποτελεί συνδιοργάνωση της ελληνικής Προεδρίας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

 

Οι υπουργοί του Ecofin και οι υπουργοί των χωρών εταίρων της Μεσογείου θα ανταλλάξουν απόψεις για τις «προκλήσεις και τη μόχλευση της αειφόρου ανάπτυξης» καθώς και για τη σπουδαιότητα των επενδύσεων στην περιοχή της Μεσογείου.

 

Η στρατηγική της ΕΤΕπ για τη Μεσόγειο με ορίζοντα το 2020 θα αποτελέσει επίσης θέμα συζήτησης. Η ενίσχυση της ανάπτυξης και η δημιουργία θέσεων εργασίας ειδικά για τους νέους αποτελεί κοινό στόχο και της ΕΕ και της Μεσογείου, τόνισε ο υπουργός.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.