Υπό την απειλή της απεργίας το 67ο Φεστιβάλ Καννών

Facebook
Twitter
LinkedIn

Είναι πάνω κάτω γνωστό ότι στην Γαλλία, όταν πραγματοποιείται απεργία τα «ρολά» κατεβαίνουν στ’ αλήθεια. Και εφόσον κατεβαίνουν στ΄ αλήθεια, τίποτε, στην κυριολεξία, δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Την περασμένη Πέμπτη 15 Μαΐου, επτά σωματεία κήρυξαν απεργία σε όλη την Γαλλία και ένα από αυτά ήταν της Εθνικής Αεροπορίας της χώρας, της Air France. Οι καθυστερήσεις και οι ακυρώσεις των πτήσεων σε όλο το δίκτυο της χώρας έπιασαν στον ύπνο το φεστιβάλ των Καννών καθώς πολύς κόσμος του κινηματογράφου που επρόκειτο να έρθει στην πόλη για το φεστιβάλ, δεν τα κατάφερε στην ώρα του με αποτέλεσμα να χαθούν πολλά κρίσιμα ραντεβού.

Αλλά κι αυτοί που τα κατάφεραν με τα αεροπλάνα, έπιασαν τον εαυτό τους εγκλωβισμένο στη Νίκαια. Το τοπικό σωματείο των ταξιτζήδων, επίσης βρίσκεται σε απεργία. Εκεί δε τα πράγματα είναι σοβαρότερα. Την Πέμπτη οι ταξιτζήδες είχαν αποφασίσει να περιφράξουν με τα οχήματά τους την πόλη των Καννών έτσι ώστε να διακοπεί εντελώς η κυκλοφορία. Αυτό τελικά δεν έγινε διότι δεν το επέτρεψε η αστυνομία.

Οι ταξιτζήδες των Καννών και της Νίκαιας διαμαρτύρονται για την υπηρεσία Uber που εμφανίστηκε πέρσι στην Κυανή Ακτή προσφέροντας τις υπηρεσίες της σε πολύ χαμηλό κόστος με το δελεαστικότατο  «μοίρασμα της κούρσας» (ride sharing) στους πελάτες. Ενας αμερικανός παραγωγός δήλωσε στο περιοδικό The Hollywood Reporter ότι αναγκάστηκε να πληρώσει ένα υπερβολικό ποσό έναν ταξιτζή για να τον μεταφέρει στις Κάννες και εκείνος συμφώνησε μεν αλλά με την προϋπόθεση ότι ο πρώτος θα έμενε ξαπλωμένος στο πίσω κάθισμα έτσι ώστε να μην τον διακρίνει κάποιος απεργός και βρεθούν και οι δυο στο νοσοκομείο.

 

Ενα άλλο επεισόδιο που προκάλεσε πονοκέφαλο στις αρχές ήταν η διακοπή της ζωντανής αναμετάδοσης του φεστιβάλ από το Canal Plus όταν ένας διαμαρτυρόμενος όρμησε στο πλατό της Le Grande Journal (Ενα παρόμοιο επεισόδιο, στην ίδια τηλεοπτική εκπομπή, είχε συμβεί και πέρσι όταν ένας άντρας εμφανίστηκε στο πλατό κρατώντας ψεύτικο πιστόλι). Ο εν λόγω άντρας διαμαρτυρόταν για τις αλλαγές που έχουν προταθεί στους νόμους για τους άνεργους οι οποίες αναγκάζουν τους ηθοποιούς, τους σεναριογράφους και άλλους εργαζόμενους στον γαλλικό κινηματογράφο να εργάζονται περισσότερες ώρες χωρίς η πληρωμή  τους να γίνεται στην ώρα της (ή και καθόλου).

 

Αν αυτές οι αλλαγές ισχύσουν θα είναι ένα πλήγμα στον ανεξάρτητο γαλλικό κινηματογράφο που το φεστιβάλ τόσο πολύ υποστηρίζει.  «Τα μέτρα αυτά πολύ απλά θα σημάνουν τον θάνατο της ανεξάρτητης γαλλικής παραγωγής» ανέφερε χαρακτηριστικά η Σάρα Γκουρεβίκ, συνιδρύτρια του Σπιτιού των Σεναριογράφων (Maison des Scenaristes) που υποστηρίζει τους ανεξάρτητους σεναριογράφους.

 

Πολύ συχνά οι κινήσεις των γαλλικών συνδικάτων φέρουν αποτελέσματα κάτι που φάνηκε εφέτος με το μποϊκοτάζ που έγινε στην ταινία «Στο όνομα της κόρης μου» του Αντρέ Τεσινέ από την καινούργια εταιρία υποτιτλισμού Anglo-Subtitles in France. Η εταιρία παραγωγής ήθελε να πληρώσει την εταιρία υποτιτλισμού με το ¼ της συμφωνημένης τιμής από το αντίστοιχο Σωματείο. Η διαμαρτυρία έφερε αποτελέσματα, έγιναν νέες διαπραγματεύσεις και ορίστηκε μια νέα, ικανοποιητική τιμή.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.