Γκάφα στα Νέα: Εμφάνισαν τη Μαρία Δαμανάκη να κάνει δήλωση – βόμβα για τον κατώτατο μισθό

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ανω-κάτω έκανε την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ ανάρτηση της ηλεκτρονικής έκδοσης των Νέων, tanea.gr η οποία εμφάνιζε την επίτροπο Μαρία Δαμανάκη να κάνει δηλώσεις-βόμβα για μείωση του κατώτατου μισθού. Η είδηση αναπαράχθηκε προκαλώντας τριγμούς και την οργισμένη διάψευση της ίδια της επιτρόπου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου αναγκάστηκε, μάλιστα, να εκδώσει διάψευση και να διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να μειώσει τον κατώτατο μισθό!

Μετά την θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η γκάφα, η ηλεκτρονική έκδοση των Νέων αναγκάστηκε να αναρτήσει την εξής ανακοίνωση:

«Προσωρινή αναστάτωση προκάλεσε την Τρίτη μια ολιγόλεπτη ανάρτηση στον ιστότοπο των «ΝΕΩΝ» μιας παλαιότερης ραδιοφωνικής συνέντευξης της επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη. Η ανάρτηση που κατέβηκε σχεδόν αμέσως οφείλεται σε τεχνικό λάθος που ενεργοποίησε ένα αρχειοθετημένο άρθρο.

Ασφαλώς οι συγκεκριμένες δηλώσεις της Μαρίας Δαμανάκη δεν έχουν καμία σχέση με την τρέχουσα επικαιρότητα. Και γι’ αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να διευκρινίσει πως «αυτό που έχει συμφωνηθεί σε ανώτατο επίπεδο στην ΕΕ, καθώς και με την τρόικα, είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει η παραμικρή μείωση στον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα. Το αντίθετο μάλιστα. Η σταδιακή άνοδος της εθνικής οικονομίας ανοίγει το δρόμο για την αντίστοιχη αύξηση των μισθών».

 

Από την πλευρά της εξάλλου η Μαρία Δαμανάκη από τη Ρώμη όπου βρίσκεται διέψευσε κατηγορηματικά ότι έκανε οποιεσδήποτε δηλώσεις, σε οποιοδήποτε μέσο ενημέρωσης, σχετικά με τον κατώτατο μισθό.

 

Ουδέποτε η κυρία Δαμανάκη έκανε παρόμοιες δηλώσεις για το συγκεκριμένο θέμα κατά τον τελευταίο τουλάχιστον χρόνο.

 

Το δημοσίευμα των Νέων έγραφε :

Για την Κομισιόν είναι ανοιχτό το θέμα της νέας μείωσης του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα επανέλαβε η ελληνίδα Επίτροπος, Μαρία Δαμανάκη, λίγες μέρες πριν από τις κρίσιμες ευρωεκλογές.

«Δεν είπα τίποτα παράλογο, ούτε τίποτα πρωτότυπο, ούτε κάτι νέο. Αυτή είναι η σταθερή γραμμή που υπάρχει από την Κομισιόν εδώ και ενάμισι με δύο χρόνια», τόνισε η Μαρία Δαμανάκη μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM.

«Αυτό το οποίο είπα είναι ότι δεν αποκλείεται» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Ελληνίδα επίτροπο, το θέμα της μείωσης του κατώτατου μισθού σε ευρωπαϊκές χώρες έχει συζητηθεί στην Κομισιόν καθώς θεωρείται μέτρο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Ανάλογες δηλώσεις έχουν γίνει κι από αλλά μέλη της Επιτροπής αλλά κι από τον επίτροπο Οικονομίας, Όλι Ρεν.

 

Η κυρία Δαμανάκη υποστήριξε ότι η ίδια κι άλλοι επίτροποι πρότειναν να τεθεί εκτός συζήτησης το θέμα του κατώτατου μισθού για να μη δημιουργηθεί κοινωνική αναστάτωση, αλλά «δυστυχώς δεν έχει δεκτή αυτή η πρόταση».

 

Αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει πλέον επιτεύγματα να επιδείξει.

 

«Δεν είμαστε στην κατάσταση που ήμασταν πριν από ένα χρόνο. Νομίζω ότι και η Τρόικα παίρνει υπόψη της ότι η Ελλάδα αυτή τη φορά έχει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό. Πιστεύω ότι πρέπει να λάβει υπόψη της ότι και η κοινωνική αντοχή έχει μειωθεί αποφασιστικά» σημείωσε.

 

Και συνέχισε: «Δεν είναι εύκολο η ελληνική κοινωνία να αντέξει κι άλλες μειώσεις μισθών. Η άποψή μου είναι ότι οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις πρέπει να αποκλειστούν».

 

Σύμφωνα με τη Μαρία Δαμανάκη, ένα από τα ζητήματα που θα πρέπει να διαπραγματευτεί η Αθήνα με τους δανειστές είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών, π.χ. στην εστίαση, εν όψει μάλιστα και της τουριστικής περιόδου.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.