Αιφνιδίασε ο Γιώργος Παπανδρέου και πάλι χθες όταν σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle φάνηκε θετικός σε μια μετεκλογική συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση «αρχών και σοβαρού προγράμματος», όπως είπε.
Η παρέμβασή του ενόχληση την Χαριλάου Τρικούπη, αφού στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν δικαιούται να προκαταβάλλει κινήσεις και να εμπλέκεται στην στρατηγική του κόμματος. Ιδιαίτερα ενοχλημένος εμφανίζεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος εκτιμά ότι το εκλογικό ποσοστό των ευρωεκλογών του έλυσε τα χέρια και τον εξουσιοδοτεί να έχει την πρωτοβουλία σε όλες τις εξελίξεις.
Παπανδρέου και ΣΥΡΙΖΑ
Ωστόσο, ο Γιώργος Παπανδρέου δείχνει έτοιμος από καιρό για «άνοιγμα» στον ΣΥΡΙΖΑ. Οσοι γνωρίζουν τα σχέδιά του, από καιρό, αναφέρουν ότι ουδέποτε επιθυμούσε τη συγκρότηση κεντροαριστερού φορέα, υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο και δεν στήριξε ποτέ το εγχείρημα της Ελιάς γιατί στόχευε σε μετεκλογική συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα, στην οποία ο ίδιος θα είχε την πρωτοκαθεδρία.
Δεδομένου ότι πολλοί παλιοί οπαδοί του ΠΑΣΟΚ ψηφίζουν πλέον ΣΥΡΙΖΑ, ότι αυτό το κόμμα κατάφερε να συγκρατήσει το εκλογικό του αποτέλεσμα και ότι πολύ πιθανό να εξακολουθήσει και μελλοντικά να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό λόγο, οι δημοσιογράφοι της Deutsche Welle ρώτησαν χθες στο Βερολίνο τον πρώην πρωθυπουργό σχετικά με τις πιθανότητες μιας κυβερνητικής συνεργασίας Αριστεράς-Κεντροαριστεράς.
«Να μη βάλουμε το κάρο μπροστά από το άλογο, όπως λένε. Δηλαδή, το βασικό είναι τι πρέπει να γίνει στη χώρα μας: Μια προοδευτική, δημοκρατική πλατφόρμα των αλλαγών, των συγκρούσεων που πρέπει να γίνουν με νοοτροπίες και πρακτικές, των πολιτικών που θα φέρουν μια σωστή, χρηστή διοίκηση και αναπτυξιακή πορεία. Πάνω σε αυτές τις αρχές και βάσεις ενός σοβαρού προγράμματος να είμαστε ανοιχτοί σε πιθανές συνεργασίες για το μέλλον», ήταν η απάντηση του Γ. Παπανδρέου
Γι’αυτό, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο θα ήθελε να συμβάλει στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του χώρου της Κεντροαριστεράς που υπέστη συρρίκνωση των δυνάμεών της ο Γιώργος Παπανδρέου απαντά ως εξής: «Έχοντας μια πορεία μέσα σ΄ αυτόν τον χώρο, αγώνων και προσπαθειών, είμαι πάντα έτοιμος να συμβάλω και να βοηθήσω ώστε αυτός ο χώρος να μπορέσει να ανασυγκροτηθεί και να έχει έναν πολύ ουσιαστικό ρόλο στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος».
Ποιοί στο ΠΑΣΟΚ χτίζουν γέφυρες με τον ΣΥΡΙΖΑ
Το θέμα της συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με το ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου, γιατί τον τελευταίο καιρό ολοένα και πιο συχνά εκφράζει με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο τις επιφυλάξεις του για τη συνέχιση της κυβερνητικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με την Νέα Δημοκρατία.
Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκονται πολλά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη. Ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Κώστας Λαλιώτης, ακόμη και ο Δημήτρης Ρέππας ονειρεύονται την αποσυγκόληση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση, την πτώση του Αντώνη Σαμαρά ή την αντικατάστασή του με άλλο πρόσωπο στην Πρωθυπουργία.
Κυρίως, προσδοκούν σε μια μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε το ΠΑΣΟΚ να ξαναβρεί το «αριστερό» του πρόσημο και να επιστρέψει στο σοσιαλδημοκρατικό DNT του, στο οποίο και οι ίδιοι θα έχουν κάποιο ρόλο.
Αυτός είναι και ο λόγος που όλα τα προαναφερθέντα στελέχη βλέπουν με κακό μάτι την δημιουργία της Ελιάς, σαμπόταραν την ενσωμάτωση των «58» στο ΠΑΣΟΚ και δεν αντιμετωπίζουν με θετικό τρόπο την δημιουργία μιας «κεντροαριστεράς τύπου Βενιζέλου» η οποία θα χρησιμεύει ως στήριγμα του κυβερνητικού συνασπισμού με τη ΝΔ ή θα διαπραγματεύεται μελλοντική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Βενιζέλος και η πρωτοκαθεδρία
Ο κ. Βενιζέλος, από την πλευρά του, παρ’ ότι διασώθηκε στις ευρωεκλογές και αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερο σεβασμό από φίλους και εχθρούς, γνωρίζει ότι έχει απέναντί του μια μερίδα του κόμματός του που κινείται, όπως και σημαντική μερίδα των παλαιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ίδιος επιθυμεί να δράσει γρήγορα και θα ήθελε να ανασυγκροτήσει και να κερδίσει τον ενδιάμεσο χώρο αφού γνωρίζει ότι απέκτησε ένα πλεονέκτημα απέναντι στην κατεστραμμένη ΔΗΜΑΡ και στο νεοεμφανισθέν Ποτάμι.
Ποιός δικαιούται να κάνει ανοίγματα στην κεντροαριστερά
Οταν άκουσε χθες τον Γιώργο Παπανδρέου να δηλώνει θετικός σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βενιζέλος απάντησε αμέσως πως «παραβιάζονται κι εδώ ανοιχτές θύρες».
Εμφανώς ενοχλημένος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διατύπωσε την επιθυμία να μετέχουν όλοι με πρωτοβουλίες, με ιδέες και με θετική και δημιουργική διάθεση. «Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι ισχύει κατά μείζονα λόγο για τους εν ενεργεία βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο κ. Παπανδρέου», είπε. Αναφερόμενος στην συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπενθύμισε πως ο ίδιος είχε προτείνει κάτι τέτοιο μετά τις εκλογές του 2012: «Τώρα φυσικά πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί για το πώς αντιλαμβάνεται τα πράγματα, αν δέχεται να μιλήσει μαζί μας, αν μας θεωρεί ότι έχουμε πολιτικά δικαιώματα, ότι έχουμε δικαίωμα λόγου, ύπαρξης. Αυτά είναι θέματα τα οποία θα λυθούν φαντάζομαι καθ’ οδόν».
Με προφανή επιδίωξη να ζητήσει από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σαφή απάντηση στο ερώτημα «εμφύλιος ή συνεννόηση;» ο κ. Βενιζέλος προχώρησε, μιλώντας στη χθεσινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, σε συγκεκριμένη πρόταση εκτιμώντας ότι υπάρχουν περιθώρια αλλαγής κλίματος στη φάση που η χώρα οδεύει προς την οριστική έξοδο από την κρίση.
Στο μεγάλο εγχείρημα για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, το οποίο τώρα μόλις αρχίζει, είναι προφανές ότι έχει ξεκινήσει διαγκωνισμός. Βενιζέλος-Παπανδρέου τοποθετούνται στην σκακιέρα προκαταβολικά ώστε να μείνουν στο πολιτικό παιχνίδι που θα κρατήσει ως τις επόμενες εκλογές.
ΣΥΡΙΖΑ: Ούτε Βενιζέλος ούτε Παπανδρέου
Κατηγορηματικά αρνητική εμφανίζεται η Κουμουνδούρου στα σενάρια περί συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, μετά τα όσα ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.
Μάλιστα, όπως επισημαίνουν στο iefimerida.gr κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ «για μας τα ονόματα Παπανδρέου- Βενιζέλος είναι απαγορευτικά. Δεν μπορούν να μιλούν για οποιαδήποτε συνεργασία με την Αριστερά οι κκ Παπανδρέου και Βενιζέλος. Δεν δικαιούνται να κάνουν προτάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ».