«Προεδρολογία» με επίκεντρο τον Φώτη Κουβέλη

Facebook
Twitter
LinkedIn

Άνοιξε και πάλι η συζήτηση για το αν η Βουλή θα καταφέρει να εκλέξει τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας με αφορμή το δημοσίευμα που θέλει τα κόμματα της συγκυβέρνησης να καταλήγουν σε υποψηφιότητα Κουβέλη. Για το ζήτημα τοποθετήθηκαν ήδη βουλευτές και στελέχη των κομμάτων.

«Καμία νύξη ή βολιδοσκόπηση δεν έχει γίνει στον Φώτη Κουβέλη για υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ούτε έχει τεθεί τέτοιο θέμα σε στέλεχος της ΔΗΜΑΡ» τόνισε στον ΣΚΑI και ο εκπρόσωπος Τύπου Χρήστος Μαχαίρας.

Δεν ήταν πάντως τόσο κατηγορηματικός για τον αν ο κ. Κουβέλης θα είναι εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στο επικείμενο συνέδριο, ενώ δεν διέψευσε και την προοπτική της Προεδρίας, περιοριζόμενος να δηλώσει «δεν ξέρω ποιος έχει βρει τον Πρόεδρο η ποιος μπορεί να έχει βρει τον Πρόεδρο είναι εξαιρετικά πρόωρο να συζητάμε έξι μήνες πριν από τις προβλεπόμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες».

Για το ζήτημα τοποθετήθηκαν βουλευτές και στελέχη των κομμάτων. Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και στενός συνεργάτης του προέδρου, Σπύρος Λυκούδης, δήλωσε το πρωί της Δευτέρας στο Mega ότι «ο Φώτης Κουβέλης θα ήταν μια πάρα πολύ καλή επιλογή για την θέση του Προέδρου», σημειώνοντας πάντως και εκείνος ότι το θέμα θα πρέπει να εξεταστεί όταν θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες, σε περίπου ένα εξάμηνο.

«Η θέση της ΔΗΜΑΡ ήταν και εξακολουθεί να είναι ίδια. Το θέμα πρέπει να το δούμε στην ώρα του. Αυτή ήταν η γενική διατύπωση που έκανε πάντα η ΔΗΜΑΡ, την ίδια κάνει και τώρα.

 

» Αν με ρωτήσετε εμένα προσωπικά θα σας έλεγα ότι εδώ και μήνες έχω υποστηρίξει την άποψη καταρχήν ότι έχει όλες τις δυνατότητες η παρούσα Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχει όλες τις δυνατότητες για να δημιουργήσει συναινέσεις και συνεννοήσεις ανάμεσα στα κόμματα για να εκλεγεί ο ανώτατος πολιτειακός παράγοντας.»

 

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην αντίδραση που υπήρξε από πλευράς Τσίπρα στο θέμα, λέγοντας ότι «παρατηρώ μια σοβαρότητα στη διατύπωση από πλευράς του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ».

 

Από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο Πάνος Σκουρλέτης,δήλωσε ότι η παρούσα Βουλή δεν έχει το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 

 

Ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Παπαμιμίκος, ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν μπαίνει αυτή τη στιγμή σε ονοματολογία. «Την κατάλληλη στιγμή το κόμμα θα φέρει στη Βουλή έναν υποψήφιο με υπερκομματικά χαρακτηριστικά» σημείωσε.

 

Ο ίδιος πάντως τόνισε ότι ο Φώτης Κουβέλης είναι ένας αξιόλογος και σοβαρός άνθρωπος.

 

Αλλά και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη δήλωσε στο ΒΗΜΑ 99,5 ότι η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει το θέμα. «Αντιθέτως, λέμε ότι είναι πολύ πρόωρο αυτό το θέμα και στη στιγμή που ετέθη.

 

» Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε θέμα Προέδρου, με μοναδικό σκοπό βέβαια να επισπεύσει τις εκλογές, ένα χρόνο πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας. Δεν θα ακολουθήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα του επιτρέψουμε να θέσει τη δική του ατζέντα. Εμείς, έχουμε τη δική μας ατζέντα και έχουμε άλλες προτεραιότητες.

 

» Είναι πρόωρη και πρώιμη κάθε είδους συζήτηση. Φυσικά, θα υπάρξει συζήτηση και κίνηση της διαδικασίας όταν έρθει η ώρα, αλλά δεν ακολουθούμε την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε δική μας ατζέντα που ακολουθούμε και αυτή αφορά τη χώρα.»

 

Την εκτίμηση ότι μπορεί να βρεθεί το πρόσωπο που θα συγκεντρώσει τις 180 ψήφους για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας εξέφρασε μέσω του ΣΚΑΙ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

«Πιστεύω ότι θα βρεθεί το πρόσωπο που θα συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές για την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

 

Πρόσθεσε όμως ότι «το πρόσωπο του Προέδρου πρέπει να είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα πρόσωπο που θα μπορεί να συγκεντρώσει 180 ψήφους».

 

Για το ίδιο θέμα ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δήλωσε στο ΒΗΜΑ 99,5:

«Πιστεύω γενικά ότι είναι ένας πολιτικός που έχει υπηρετήσει για πολλά χρόνια με ευθύνη τη θέση του και χωρίς να έχει μπει σε υποθέσεις που πληγώνουν ή διχάζουν. Γενικά, είναι κατάλληλος για ΠτΔ, διότι πρέπει για μένα να είναι πρόεδρος ένα νηφάλιο πρόσωπο, το οποίο είναι ικανό να διαχειριστεί το θεσμικό του ρόλο. Θεωρώ ότι πληρεί αυτές τις προϋποθέσεις, κατά 100%. Με νηφαλιότητα μπορεί να διαχειριστεί την πολιτική του διαδρομή.»

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.