Ο Γιάννης Κότσιρας παρουσίασε το νέο του δίσκο «Ότι θυμάμαι δεν πεθαίνει» – Ήμασταν Εκεί

Facebook
Twitter
LinkedIn

της Λαμπριάνας Κυριακού

Δύσκολοι οι καιροί για δίσκους. Όλα δύσκολα, γεννιούνται  μέσα από αυτές τις ξενόφερτες εποχές που ζούμε. Αλλάζουν τα πρότυπα, τα μουσικά ακούσματα, αλλάζει ο τρόπος μοναξιάς μας. Εκεί που μέναμε μόνοι μας και βάζαμε ένα δίσκο για παρέα, τώρα μόνοι μας κάνουμε παρέα με τον υπολογιστή και το διαδίκτυο. Δύσκολοι καιροί για στίχους και για μουσική.. δύσκολοι καιροί ακόμα και για δημιουργία.

 

Σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, υπάρχει ακόμα η ελπίδα και εν έτη 2014  κυκλοφορούν δισκογραφικά καλές νέες δουλειές.  Την Δευτέρα το βράδυ, στην αίθουσα συναυλιών του Φίλιππου Νάκα, έγινε η παρουσίαση του νέου δίσκου του Γιάννη Κότσιρα, «Ότι θυμάμαι δεν πεθαίνει» παρουσία δημοσιογράφων, φίλων τραγουδιστών και ηθοποιών. Τους στίχους υπογράφει ο Οδυσσέας Ιωάννου και τη μουσική ο Θάνος Μικρούτσικος.

Είναι μεγάλη πολυτέλεια και μεγάλο προνόμιο που μπορούμε ακόμα να φιλοξενούμε δισκογραφικά τέτοιες δουλειές.  Παραδοσιακά δισκογραφικές.  Τρεις  άνθρωποι κάθονται και ετοιμάζουν μια ολοκληρωμένη δουλεια με λόγο και ουσία. Θεωρώ  τον εαυτό μου πολύ προνομιούχο που κάθομαι σήμερα ανάμεσα στους τρεις αυτούς καλλιτέχνες που ο καθένας από τη μεριά του έχουν γράψει ιστορία στην ελληνική δισκογραφία. Εύχομαι λοιπόν η δουλειά αυτή να αρέσει σε σας που θα την παρουσιάσετε στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά ν αρέσει ο λόγος και η μουσική και το πάθος που έβαλε ο Γιάννης Κότσιρας στη δουλειά αυτή, να αρέσει και στον κόσμο.

Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια της Μαργαρίτα Μάτσα, διευθύνουσα σύμβουλος της MINOS EMI που  πήρε πρώτη το λόγο, καλωσορίζοντας και ευχαριστώντας  τους παρευρισκόμενους.

Ένα άλμπουμ το οποίο  περιλαμβάνει  δέκα καινούργια τραγούδια και μία επανεκτέλεση, το «θες έναν κόσμο πιο μεγάλο» που πρώτος εκτέλεσε ο Δημήτρης Μητροπάνος.

Με μεγάλη εγκαρδιότητα και ειλικρίνεια, μίλησε ο Θάνος Μικρούτσικος, για το Γιάννη Κότσιρα πώς τον γνώρισε και πως κατέληξαν σε αυτή τη νέα δισκογραφία λέγοντας:

«Όταν συνάντησα τον Γιάννη Κότσιρα,  είδα ότι είχα να κάνω με έναν άνθρωπο πολύ ταλαντούχο και χαρισματικό πάνω στη σκηνή. Βεβαίως εκείνο τον καιρό λειτουργούσε πάνω στη σκηνή, με την μπαλάντα και το λαικό τραγούδι, αλλά ήταν εντυπωσιακός.  Η πορεία του συνεχίστηκε με το δίσκο που είχε κάνει με την Ρεμπούτσικα και τον Καλατζόπουλο τραγουδώντας την  Αλεξάνδρεια.. από τα καλύτερα τραγούδια μέχρι σήμερα.. άρχισε να προχωράει και να γίνεται δημοφιλέστατος να βγάζει δίσκους. Είχα αυτή τη θετική αντίληψη για τον τραγουδιστή αυτό.. Γι  αυτό το 2005 που ήθελα μια ανανέωση προσώπων της επόμενης γενιάς, τον κάλεσα να συμμετάσχει στον  ολοκληρωμένο Καββαδία που παρουσίασα στο Ηρώδειο.  Πέραν από το «Σταυρό του νότου» που του έδωσα να  τραγουδήσει, του έδωσα  ακόμα δυο τραγούδια κόντρα σε αυτά  που ξέρει να τραγουδά και τα έβγαλε παλικαρίσια. Το 2012 αποφασίζω να κάνω το «Πάντα γελαστοί και γελασμένοι». Περιείχε τραγούδια με πολιτικό περιεχόμενο αλλά ως φόρμα λαικά.  Ξεκινήσαμε στο Παλλάς συνεχίσαμε στο Ηρώδειο και σε όλη την Ελλάδα. Εκεί ήταν καταλυτικό το χτύπημα.  Στο Ηρώδειο όταν του έδωσα  το «Είσαι η Πρέβεζα τα Γιάννενα και το Κιλκίς»  – τραγούδι δραματικό με απίστευτο  στίχο του Μ. Ελευθερίου,  ο Γιάννης τόσο καταλυτικός που τόσα χιλιάδες άτομα τον αποθέωσαν.  Και  εκεί κατάλαβα ότι πάει περίπατο η μπαλάντα και το λαϊκό τραγούδι. Εδώ έχουμε ένα καλλιτέχνη ευρέως φάσματος.  Και από αυτό γεννήθηκε και αυτός ο δίσκος. Εκεί κατάλαβα ότι έχω μπροστά μου τον πιο ολοκληρωμένο τραγουδιστή που έχει βάλει πλώρη και μπαίνει επι ίσοις όροις στους μύθους της γενιάς μου.  Και εκεί σκέφτηκα ότι αυτή η συνεργασία πρέπει να κλείσει με ένα δίσκο με νέα τραγούδια. Και εκεί μπήκε και Οδυσσέας Ιωάννου.

Στη συνέχεια ο Θάνος Μικρούτσικος αφού μίλησε αναλυτικά για την πορεία του ελληνικού τραγουδιού, συνέχισε τονίζοντας ότι  : …Σκέφτομαι όμως με νοσταλγία κάτι. Εκείνα τα χρόνια τα παλιά που στις συναντήσει όπως αυτήν εδώ, όπως και στις συναυλίες, ίσως και στην πειραματική μορφή,  οι συνεντεύξεις στα τότε μεγάλα έντυπα.. όλα αυτά όπως η σημερινή … έδιναν την αφορμή για ευρύτερες συζητήσεις γύρω από θέματα τέχνης και αισθητικής και με αυτό τον τρόπο προχωρούσαν τα πράγματα.  Βεβαίως ποτέ δεν αφορούσε το σύνολο του κόσμου, αλλά αφορούσε το σύνολο του σιναφιού μας.  Και αυτό σας διαβεβαιώνω εγώ ο παλιός βοήθησε να γεννηθεί  το νέο στη μουσική το νέο στο τραγούδι, το νέο στο θέατρο ακόμα και το νέο στην πιο μοναχική περιπέτεια που είναι η ποίηση Το 1970 γινόταν μια συναυλία σύγχρονης πειραματικής μουσικής και πηγαίναμε 1000 άτομα και μετά μέχρι τις 6 το πρωί συζητούσαμε και σκοτωνόμαστε αν αυτό ήταν άπατο καρπούζι.. Βεβαίως τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια στο διαδίκτυο αλλά τις περισσότερες φορές μένει στην επιφάνεια με την περίφημη εφεύρεση του like, η οποία περιορίζει τη συζήτηση. Σε ότι αφορά τη δισκογραφία. Άλλοτε κινητήριο μοχλό του ελληνικού τραγουδιού είναι το τραγούδι που πατάει την ελληνική κουλτούρα.   Αυτή  η βιομηχανία δυστυχώς δεν υπάρχει πια. Όλοι αυτοί εδώ είναι εικονική πραγματικότητα. Και θυμαμαι ότι το 98 -99, μετά από το δ’ισκο με το Μητροπάνο που είνε κάνει μπαμ που είχε πουλήσει 250χιλιάδες .. έστειλα ένα γράμμα στο Μάκη το οποίο πρέπει να έχει κρατήσει στο αρχείο του που του έλεγα ότι τελειώνουμε και γέλασε.  Εγω όχι ως προφήτης,  που έβλεπα από την πειρατεία που είχε αρχίσει με τις κασέτες με την Ομόνοια και είχε αρχίσει με τα cd ευρύτερα. Αυτό λειτούργησε εναντίον. Αποτέλεσμα η κατάρρευση της βιομηχανίας του δίσκου ήταν η αδυναμία παραγωγής νέων έργων και τραγουδιών από νέους ανθρώπους. Που οι νέοι άνθρωποι είναι που θα ανανεώσουν το τραγούδι μας. και αυτό είναι τραγικό. Μέσα σε αυτό το κλίμα της βαρβαρότητας και της κρίσης και την κατάρρευση της δισκογραφικής βιομηχανίας είμαστε εδώ για να παρουσιάσου το νέα μας δίσκο.


Την σκυτάλη μετά τα όσα είπε ο Θάνος Μικρούτσικος  πήρε ο Οδυσσέας Ιωάννου, τονίζοντας ότι «Το ελληνικό τραγούδι δεν αφορά όσους αφορούσε. Κάποτε ήταν γεγονός μία κυκλοφορία. Παρόλα αυτά είναι μονόδρομος. Αυτό ξέρουμε να κάνουμε και αυτό θα κάνουμε. Δεν γράφουμε τραγούδια έχοντας στο μυαλό μας πόσα θα πουλήσει ο δίσκος. Εκείνο που μένει είναι το αποτύπωμα στον κόσμο».

Τελευταίος μίλησε ο Γιάννης Κότσιρας, αφού είπε ότι αισθάνεται λίγο άβολα όταν μιλάνε για αυτόν, και ότι ο ίδιος δεν έχει πολύ «λέγειν», αλλά αυτό που ξέρει να κάνει είναι να τραγουδάει, συνέχισε λέγοντας «Δεν έχω ξαναπεί τέτοια λόγια και σε πρωτόλεια μορφή και δεν έχω ξανατραγουδήσει τέτοιες μελωδίες. Δούλεψα πολύ για να τις καταλάβω και να τις κάνω δικές μου και ομολογώ ότι μέσα σε αυτήν την ιστορία αισθάνθηκα τον Θάνο κάτι παραπάνω από συνθέτη».

Η Μαργαρίτα Μάτσα, κλείνοντας τη συνέντευξη τύπου, ευχαρίστησε τους καλλιτέχνες και υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των δισκογραφικών εταιρειών, λέγοντας ότι δεν έχει γίνει καμία κίνηση από την πολιτεία να προστατέψει τα συμφέροντα τους αλλά και την πειρατεία στην τέχνη.

 


Η βραδιά έκλεισε με την  ζωντανή παρουσίαση έξι τραγουδιών. Για να τιμήσουν τον δίσκο ανάμεσα στο κοινό βρίσκονταν ο  Μάκης Μάτσας, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο  Μανώλης Λιδάκης,  ο Μίλτος  Πασχαλίδη, η  Νατάσσα Μποφίλιου,  ο Θέμης Καραμουρατίδης, η ηθοποιός  Μαρίνα Ασλάνογλου,  η Δάφνης Λαμπρόγιαννη, η Θάλειας Ματίκα με τον άνδρα της και ηθοποιό  Τάσο Ιορδανίδη.

Επίσης στην παρουσίαση δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η κόρη του Θάνου Μικρούτσικου,  Κωνσταντίνα Μικρούτσικου. Το συγκινητικό από τη μεριά της Κωνσταντίνας ήταν που  είχε συνδεδεμένη από το κινητό μέσω κάμερας, την αδελφή της που βρίσκεται στο εξωτερικό. Η μικρή κόρη του Μικρούτσικου, έβλεπε ζωντανά την παρουσίαση ενός δίσκου που ο ίδιος της ο πατέρας της αφιέρωσε.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.