Το άλμπουμ της Ελεωνόρας Ζουγανέλη με τραγούδια της Μελίνας.. θα μείνει αξέχαστο

Facebook
Twitter
LinkedIn

Της Λαμπριάνας Κυριακού

Την παράσταση στο Ηρώδειο δεν κατάφερα να την παρακολουθήσω. Είχα ακούσει πολύ καλά σχόλια απλά δεν ήξερα πώς να συνδέσω την Ελεωνόρα Ζουγανέλη με την Μελίνα Μερκούρη.

Κί ομως όλα μπορούν να συμβούν, όταν έχεις μια μεγάλη ερμηνεύτρια και η Ελεωνόρα είναι μια φωνή που μπορεί να ερμηνεύσει τα πάντα και να μπει στα νερά του κάθε είδους μουσικής.

Όπως  όλοι καλά ξέρουμε τον Ιούλιο – με αφορμή τα 20 χρόνια απουσίας της Μελίνας – η Ελεωνόρα Ζουγανέλη   τραγούδησε στο Θέατρο Ηρώδου Αττικού – «Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς”  – μια σειρά από τραγούδια Μελίνας Μερκούρη.  Η παράσταση αυτή ηχογραφήθηκε και κυκλοφορεί σε διπλό cd με τίτλο “Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς” – Τα τραγούδια της Μελίνας, Ζωντανή ηχογράφηση από το Θέατρο Ηρώδου Αττικού. Την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014, στο PUBLIC CAFÉ, του Συντάγματος,  η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, παρουσίασε, το νέο της άλμπουμ.

Εκεί διαπίστωσα ακούγοντας τα τραγούδια και βλέποντας κάποια βίντεο από την βραδιά στο Ηρώδειο – ένα μικρό δείγμα – πως η Ελεωνόρα Ζουγανέλη κράτησε πολύ ψηλά αυτό το μύθο, με ερμηνείες  που  προκαλούν εσωτερική ανατριχίλα και συγκίνηση. Η Ελεωνόρα κράτησε την δική της ταυτότητα, δίνοντας ένα δυνατό χαστούκι σε όλα όσα είχα πρωτοσκεφτεί.   Απέδειξε  ακόμα μια φορά πόσα πολλά έχει να δώσει στο κοινό της και στην ελληνική δισκογραφία. Εν κατακλείδι από αυτό το δίσκο πήρα πολλά περισσότερα από αυτά που περίμενα.   Η παράσταση με τα τραγούδια της Μελίνας θα επαναληφθεί ξανά, αυτή τη φορά στο Μέγαρο Μουσικής, στις 7 και 8 Νοεμβρίου.

Όπως  προ ανέφερα η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, την περασμένη Τετάρτη, παρουσίασε το Live cd της,  στους εκπροσώπους του τύπου αλλά και στο κοινό της. Για το cd,  μίλησαν  η Μαργαρίτα Μάτσα  Διευθύνουσα Σύμβουλος της Minos-EMI/Universal, ο Πέτρος Ζούλιας – σκηνοθέτης της παράστασης, η Μπέτυ Βαλάση – η αγαπημένη ηθοποιός και φίλη της Μελίνας Μερκούρη που συμμετέχει στη παράσταση, η Μανουέλλα Παυλίδου – Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, ο Άρης Δαβαράκης και ο εκπρόσωπος της εταιρείας Groupama Ασφαλιστική – χορηγός του cd και των επικείμενων παραστάσεων στο Μέγαρο Μουσικής – Χρήστος Κάτσιος.

Κοντά  της ο Φώτης Διαμαντόπουλος (χορογράφος), ο Γιάννης Αρβανίτης (σκηνογράφος), ο Νίκος Μπιτζένης (επιμέλεια video), μέλη της χορωδίας GraduArti μαζί με την Διευθύντρια της Χορωδίας Χριστίνα Βαρσάμη Κούκνη, ο ένας εκ των δυο ενορχηστρωτών Ευρυπίδης Ζεμενίδης με τους μουσικούς της παράστασης κ.α.


H κυρία Μαργαρίτα Μάτσα καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους μίλησε για την ιστορία αυτού του δίσκου μέχρι τη δημιουργία του, αλλά και για το πώς η Ελεωνόρα πειραματίστηκε και βρέθηκε αντιμέτωπη με το συλλογικό αίσθημα που ξυπνάει σε όλους μας το όνομα της Μελίνας Μερκούρη, καταλήγοντας στο ότι το αποτέλεσμα όχι μόνο δικαίωσε όλους τους συντελεστές αλλά κυρίως την Ελεωνόρα Ζουγανέλη που απεδείχθητε παλικάρι στα δύσκολα, αποκαλυπτική, καθηλωτική, συγκινητική κάτι που και η ίδια η Μελίνα θα καμάρωνε.

Στη συνέχεια η Ελεωνόρα Ζουγανέλη μίλησε για τη δική της προσωπική και δύσκολη πολλές στιγμές, διαδρομή και εμπειρία με το υλικό και τη προσωπικότητα της Μελίνας, τα συναισθήματα της καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας αυτής της δουλειάς, το άγχος και την αγωνία της απέναντι σε ένα τέτοιο όνομα και ένα τέτοιο ρεπερτόριο. Ευχαρίστησε θερμά έναν έναν όλους όσοι συνετέλεσαν και βοήθησαν σε αυτή τη προσπάθεια, η οποία πλέον αποτελεί προίκα της και μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στη πορεία της.


Ο Πέτρος Ζούλιας, μίλησε για τη παθιασμένη προσωπικότητα της Μελίνας, για τη δική του σχέση με τα τραγούδια της και για τη «γέφυρα» που κλήθηκε να καλύψει ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, να συνδέσει τη σημερινή ματιά και φωνή της Ελεωνόρας με τα τραγούδια του χθες της Μελίνας τονίζοντας πως τα τραγούδια αυτά, δεν ανήκουν στο χθες, αλλά παραμένουν πάντα στο σήμερα, είναι πάντα ανάμεσα μας.  Τόνισε όμως και τη πολύ μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε η Ελεωνόρα για να ανταπεξέλθει σε αυτόν τον ρόλο, στις ανάγκες μια τέτοιας σημαντικής παράστασης.

Η Μπέτυ Βαλάση θυμήθηκε, συγκινήθηκε και συγκίνησε, μίλησε για τη δική της Μελίνα, τη Μελίνα όπως την είχε ζήσει η ίδια. Μίλησε για την Ελεωνόρα που γνωρίζει από μικρό κοριτσάκι και βέβαια για την εμπειρία της κατά τη διάρκεια του στησίματος αυτής της παράστασης, τονίζοντας πάντα τον θαυμασμό της για την Ελεωνόρα και όλους τους συντελεστές.

Η Μανουέλλα Παυλίδου, συνεργάτιδα της Μελίνας Μερκούρη για πολλά χρόνια, τόνισε την πολύ στενή σχέση της Μελίνας με τους νέους και την ιδιαίτερη ευαισθησία που είχε στα νιάτα ενώ μιλώντας συγκεκριμένα  για την Ελεωνόρα είπε πως «Είναι δύσκολο να μη σε κερδίσει το φωτεινό της πρόσωπο, μα είναι αδύνατο να μη σε κατακτήσει η φωνή της. Είναι βαθιά ανθρώπινη και εκφραστική, περιέχει ό,τι διαρκεί από το παρελθόν και λάμπει στο παρόν του ελληνικού τραγουδιού. Όσοι δεν τη χάρηκαν το περασμένο καλοκαίρι στα τραγούδια της Μελίνας, έχουν ακόμα μια ευκαιρία. Πρόκειται, άλλωστε για μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια των σημαντικότερων συνθετών μας.»

Ο Αρης Δαβαράκης, αν και δεν είχε ενεργό ρόλο στη παράσταση, κατέθεσε τη δική του γνώμη βάσει της χρόνιας φιλίας του με την Μελίνα. «…Το είπα και στο πάνελ ότι πήγα πολύ μαγκωμένος στο Ηρώδειο εκείνο το βράδυ γιατί, όπως και να το κάνουμε, δεν είναι εύκολη υπόθεση να ερμηνεύσει μια άλλη, όσο εξαιρετική και να είναι, σταρ ή τραγουδίστρια, ένα ρεπερτόριο τόσο πολύ «δεμένο» στη μνήμη μας με τις ερμηνείες της Μελίνας… Και, ναι, πήγα κουμπωμένος γιατί (έλεγα από μέσα μου) άντε τώρα να πει ένα νέο σύγχρονο κορίτσι το «Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς» , το «Χάρτινο το φεγγαράκι» (που πρωτακούστηκε από την Μελίνα στο υπόγειο του Κουν πριν γεννηθώ και εγώ ακόμη),  το «Αστέρι μου, φεγγάρι μου», ή τον υπέροχο «Ιλισσό» με τον Τέλη που  κάθε γυναίκα θέλει να τον έχει φίλο, να χορεύει μαζί του τα βράδια (cha-cha – του Χατζιδάκι όμως) νάχει χάδια, νάχει χάδια…

Είναι πολύ μεγάλη τύχη όμως να βλέπεις την ζωή να προχωράει δυνατά, με αυτές τις αναπάντεχες εκπλήξεις της –και να σε «παίζει» ακόμα, μαζί με όλους όσους έχουν όρεξη για παιχνίδι.… Ο κόσμος είναι μικρός λοιπόν και είναι γεμάτος θαύματα και εκείνο το βράδυ στο Ηρώδειο εκείνο το πιτσιφρίκι βγήκε στην σκηνή και μας ταξίδεψε, ολόκληρη γυναίκα, όμορφη, εξαιρετική ερμηνεύτρια, με φωνητικές δυνατότητες που ακόμα δεν έχουν φανεί όλες –και με θάρρος πολύ και ευγένεια, αυτοπεποίθηση αλλά και μέτρο σπάνιο.»

Τέλος, ο Χρήστος Κάτσιος, εκπρόσωπος της εταιρείας Groupama Ασφαλιστική, που στηρίζει τη κυκλοφορία του album και τις επερχόμενες παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής, τόνισε τη συμμετοχή της εταιρείας στην ελληνική κοινωνία, με ενέργειες κοινωνικής ευθύνης και τη στήριξη και συμμετοχή σε μουσικές, κατά κύριο λόγο, εκδηλώσεις, εν είδει φόρου τιμής στον ελληνικό πολιτισμό. Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην Ελεωνόρα λέγοντας πως «…Πραγματικά ευχαριστούμε και στηρίζουμε την Ελεωνόρα Ζουγανέλη που, με την υπέροχη φωνή και παρουσία της, αλλά και το δικό της –εκρηκτικό- ταμπεραμέντο, μας θυμίζει όλα αυτά τα συναισθήματα μέσα από το νέο της cd και τις δύο συναυλίες. Συναισθήματα με αισιοδοξία θυμούμενοι την απόλυτη εμπιστοσύνη της Μελίνας στον ελληνικό λαό που, όπως έλεγε, «ξέρει να επιζεί, ξέρει να γλεντάει και να κλαίει».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.