Παρουσίαση της συλλογής «Πειράζοντας την Μελίνα»

Facebook
Twitter
LinkedIn

Tο απόγευμα της Κυριακής 9 Νοεμβρίου έγινε η παρουσίαση της συλλογής “Πειράζοντας την Μελίνα” (“Playing With Melina”/ “En Jouant Avec Melina”) στο υπέροχο ιστορικό κτίριο του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη στην Πλάκα.

Παρευρέθησαν ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη κ. Χριστόφορος Δ. Αργυρόπουλος, προσωπικοί φίλοι της Μελίνας, άνθρωποι του πολιτικού χώρου, δημοσιογράφοι, ηθοποιοί και μία ντουζίνα από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της ηλεκτρονικής σχολής της Ελλάδας που γοητευμένοι από την προσωπικότητα και το καλλιτεχνικό πάθος της Μελίνας, ανέλαβαν το δύσκολο έργο να ‘πειράξουν’ τα τραγούδια της και να τα ξαναπαρουσιάσουν στην νέα γενιά.

 

Η παρουσίαση ξεκίνησε με τους Minor Project και την Katerine Duska στην μικρή και αυτοσχέδια σκηνή που είχε δημιουργηθεί στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη. Ερμήνευσαν και διασκεύασαν ζωντανά και με τον δικό τους τρόπο την αγάπη τους γι αυτήν την τόσο επιδραστική προσωπικότητα. Ακούστηκαν τραγούδια όπως «Πάμε Μια Βόλτα Στο Φεγγάρι», “Mack The Knife”, ” Je Te Dirais Les Mots”, “Τα Παιδιά του Πειραιά». Μία από τις σημαντικότερες νέες ηθοποιούς και βραβευμένη το 2008 με το βραβείο Μελίνα Μερκούρη, η Στεφανία Γουλιώτη,  διάβασε ένα απόσπασμα από την παράσταση ‘Λεωφορείον ο Πόθος’ με συνοδεία το «Χάρτινο το Φεγγαράκι» με το πιάνο του Στάθη Δράκου των Minor Project.

Στην συνέχεια πήρε το λόγο η Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη», Μανουέλα Παυλίδου. Μίλησε για την αρχική ιδέα του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη και του Νίκου Μουρατίδη που οδήγησε στην ολοκλήρωση της συλλογής.

Ακολούθησε η Μαργαρίτα Μάτσα, Διευθύνουσα Σύμβουλος της δισκογραφικής εταιρείας ΜΙΝΟΣ EMI/UNIVERSAL: «H Μελίνα δεν έπαψε ποτέ να εμπνέει. Να εμπνέει δημιουργικότητα, πάθος, έρωτα, θυμό και κυρίως ζωή. Δεν έπαψε ποτέ να παρασέρνει κόσμο στο όραμα της, το οποίο σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ μας κάνει να την ακούμε να ξεσηκώνει τον κόσμο φωνάζοντας ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να γυρίσουν στην πατρίδα τους. Δεν ήθελε μόνο από τους νέους κουράγιο.  Ήθελε από όλους τους αρχικούς δημιουργούς πολύ ανοιχτό μυαλό και πολύ θάρρος να αποδεχτούν την σύνθεση να γίνεται χίλια κομμάτια και να ξαναγεννιέται”.


Ακολούθησε ο λόγος του Φώτη Απέργη που έχει γράψει το βασικό κείμενο στο booklet του «Πειράζοντας την Μελίνα», ενώ για το τέλος πήρε τον λόγο ο Γιώργος Μουχταρίδης, διευθυντής του Pepper 96,6, o οποίος επευφήμησε τη νέα γενιά μουσικών που όπως χαρακτηριστικά είπε: το «νέοι» δεν αφορά στην ηλικία των μουσικών, αλλά στο ότι είναι αληθινά «άφθαρτοι», πατάνε με το ένα πόδι στο παρελθόν και το άλλο στο μέλλον, και τολμούν χωρίς να φοβούνται τα λάθη.

Στην συνέχεια ακούσαμε αποσπάσματα από όλα τα τραγούδια της συλλογής και η βραδιά έκλεισε με τους μουσικούς, ΚΒΗΤΑ, ΝΤΕΙΒΙΝΤ, CAYETANO, STAVENTO, NIKKON, PAPERCUT, MIKRO, OLGA KOUKLAKI, MARSHEAUX, (pH)2, SERAFIM TSOTSONIS, FANTASTIKOI HXOI, NIADOKA, MONSIEUR MINIMAL, οι οποίοι μίλησαν ένας προς έναν με ευλάβεια για την Μελίνα, τον τρόπο με τον οποίο έχει επιδράσει στην κουλτούρα της νεώτερης γενιάς και για τον τρόπο -διακριτικότητα θα λέγαμε-  που χειρίστηκαν τα εμβληματικά

 

 


Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.