Χάος στο Φέργκιουσον, σφαίρες κατά αστυνομικών, πάνω από 10 κτίρια στις φλόγες

Facebook
Twitter
LinkedIn

Στο χάος έχει βυθιστεί το Φέργκιουσον στο Μιζούρι, με τον αρχηγό της αστυνομίας του Σεντ Λούις να ανακοινώνει ότι αστυνομικές δυνάμεις έχουν γίνει στόχος πυρών και ότι περισσότερα από δέκα κτίρια έχουν πυρποληθεί και φλέγονται στην περιοχή του 

Ο ίδιος προσωπικά “άκουσε για περισσότερους από 150 πυροβολισμούς” στην περιοχή του Φέργκιουσον. Ωστόσο, δεν έχουν αναφερθεί σοβαροί τραυματισμοί.

Ο αρχηγός της αστυνομίας πρόσθεσε ότι τουλάχιστον 29 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί, αλλά “δεν έχει αναφερθεί κανένας θάνατος” κατά τις ταραχές.

Από το Σιάτλ μέχρι τη Νέα Υόρκη και από το Σικάγο μέχρι το Λος Αντζελες, χιλιάδες Αμερικανοί κατέβηκαν στους δρόμους μετά την απόφαση σώματος ενόρκων για τη μη παραπομπή σε δίκη του λευκού αστυνομικού που σκότωσε τον άοπλο νεαρό αφροαμερικανό Μάικλ Μπράουν σε δρόμο του Φέργκιουσον τον περασμένο Αύγουστο.

Επεισόδια, λεηλασίες και βανδαλισμοί εκτυλίσσονται στο Μιζούρι, με αποτέλεσμα να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες η πολιτεία, ενώ απαγορεύτηκαν οι πτήσεις προς την πόλη του Φέργκιουσον.

Αστυνομικός πυροβολήθηκε και τραυματίσθηκε στο προάστιο του Σεντ Λούις Γιουνιβέρσιτι Σίτι, κοντά στο Φέργκιουσον, αν και δεν είναι σαφές ότι το περιστατικό συνδέεται με τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει. Ο αστυνομικός πυροβολήθηκε στο χέρι, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και αναζητείται ο δράστης, σύμφωνα με μήνυμα στον λογαριασμό της αστυνομίας του Σεντ Λούις στο Twitter.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του σώματος των ενόρκων, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Τάιμς Σκουέρ της Νέας Υόρκης κρατώντας μαύρα πανό που έγραφαν “Ο ρατσισμός σκοτώνει”, “Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί”. “Χωρίς Δικαιοσύνη, δεν υπάρχει Ειρήνη”, φώναζε το πλήθος που μεγάλωνε καθώς περνούσε η ώρα παραβάλλοντας την αστυνομία με την Κου Κλουξ Κλαν.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο κέντρο της Νέας Υόρκης, ενώ ελικόπτερο της αστυνομίας πετούσε επάνω από την περιοχή. Ο διοικητής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης επέλεξε να μεταβεί αυτοπροσώπως στην Τάιμς Σκουέρ, όπου κάποιος τού πέταξε ένα κόκκινο υγρό στο πρόσωπο.

Άλλη ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε στη Γιούνιον Σκουέρ, νοτιότερα στο Μανχάταν, ενώ μία τρίτη πορεία επρόκειτο να φθάσει πεζή μέσω της 7ης λεωφόρου στο Χάρλεμ πίσω από πανό που έγραφε “Δικαιοσύνη για τον Μάικλ Μπράουν”.

 

Στην Ουάσινγκτον, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στον Λευκό Οίκο, φωνάζοντας “Ψηλά τα χέρια, μην πυροβολείτε” και κρατώντας πανό που έγραφαν “Σταματήστε τον ρατσισμό της αστυνομίας” και “Η Ζωή των Μαύρων μετράει”. Το πλήθος των διαδηλωτών κατευθύνθηκε προς το Καπιτώλιο.

 

Διαδηλώσεις οργανώθηκαν επίσης στη Βοστόνη, το Λος Αντζελες, τη Φιλαδέλφεια, το Ντένβερ, το Σιάτλ, το Οκλαντ, όπου οι διαδηλωτές απέκλεισαν αυτοκινητόδρομο, στο Σικάγο και το Σολτ Λέικ Σίτι.

 

“Είμαστε μία χώρα που βασίζεται στον σεβασμό του νόμου. Ενώνομαι με τους γονείς του Μάικλ Μπράουν για να απευθύνω έκκληση προς όλους όσοι αμφισβητούν την απόφαση αυτή να το κάνουν με ειρηνικό τρόπο. Απευθύνω έκκληση επίσης προς τις δυνάμεις της τάξης να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επιχειρώντας να κατευνάσει τα πνεύματα.

 

Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι του αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι ο πελάτης τους ακολούθησε τους κανόνες της εκπαίδευσής του και τον νόμο, όταν πυροβόλησε και σκότωσε τον άοπλο μαύρο νεαρό Μάικλ Μπράουν στο Φέργκιουσον.

 

“Αναγνωρίζουμε ότι πολλοί θα θελήσουν να θέσουν υπό αίρεση την απόφαση του σώματος των ενόρκων. Θα ενθαρρύναμε όποιον θέλει να εκφράσει μία γνώμη να το πράξει με ευσεβή και ειρηνικό τρόπο”, αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία ο αστυνομικός ευχαριστεί όσους “στάθηκαν στο πλευρό του”.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.