Η Εφορία «θυμήθηκε» τώρα τον ΦΠΑ στα ακίνητα

Facebook
Twitter
LinkedIn

Στην τσιμπίδα των ελέγχων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων κινδυνεύουν να πιαστούν όσοι έχτισαν σπίτι μεγαλύτερο των 180 τετραγωνικώνμέτρων από το 2008 έως το 2013 και δεν απέδωσαν τον αναλογούντα ΦΠΑ που προκύπτει με βάση το Ελάχιστο Κόστος Κατασκευής Οικοδομών. Με βάσει ΤΑ ΝΕΑ, όσοι έχτισαν στο ίδιο διάστημα αυθαίρετα που στη συνέχεια τακτοποίησαν θα βρεθούν αντιμέτωποι με έλεγχο εφόσον η επιφάνεια του ακινήτου ξεπερνά τα 120 τετραγωνικά. Τυχεροί είναι όσοι έχουν ΑΦΜ που λήγει στα ψηφία 3, 6, 8 και 0. Στην απόφαση της γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαϊδου ορίζονται τα κριτήρια ελέγχου και οι λήγοντες ΑΦΜ βάσει των οποίων θα γίνουν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που αφορούν τόσο κατασκευαστές ακινήτων (ανεξαρτήτως επιφάνειας αλλά με εξαίρεση ακίνητα τα οποία υπάγονται σε ΦΠΑ κατά την πώληση) όσο και ιδιώτες φορολογούμενους που έχτισαν ακίνητα. Στην περίπτωση αυτεπιστασίας, ο ιδιώτης που χτίζει ένα ακίνητο, προκειμένου να πάρει έγκριση ηλεκτροδότησης, πρέπει να δηλώσει στην Εφορία το Ελάχιστο Κόστος Οικοδομής και να αποδώσει τον αναλογούντα ΦΠΑ προσκομίζοντας και τα σχετικά τιμολόγια από τους επαγγελματίες που απασχολήθηκαν στην οικοδομή.

Τώρα, ακόμα και επτά χρόνια μετά την αποπεράτωση της οικοδομής, οι φάκελοι θα ανοίξουν ξανά για να γίνει έλεγχος.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι έλεγχοι θα προκύψουν από δείγμα υποθέσεων στις οποίες χορηγήθηκε βεβαίωση για την ηλεκτροδότηση ακινήτων με οικοδομική άδεια από την 1.1.1995 και μετά που αποπερατώθηκαν από 1.1.2008 μέχρι 31.12.2013. Στο δείγμα μπαίνουν και υποθέσεις ακινήτων με οικοδομική άδεια έως 31 Δεκεμβρίου 1994 για τα οποία θεωρήθηκε από την αρμόδια ΔΟΥ υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη από την 1η Ιανουαρίου 2008 έως το τέλος του 2013.

Οι υποθέσεις ελέγχονται εφόσον η βεβαίωση για την ηλεκτροδότηση χορηγήθηκε ή η υπεύθυνη δήλωση του ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη θεωρήθηκε:

εντός του έτους 2008 και ο ΑΦΜ του υπόχρεου λήγει στο 7.

εντός του έτους 2009 και ο ΑΦΜ του υπόχρεου λήγει στο 1.

εντός του έτους 2010 και ο ΑΦΜ του υπόχρεου λήγει στο 4.

εντός του έτους 2011 και ο ΑΦΜ του υπόχρεου λήγει στο 2.

εντός του έτους 2012 και ο ΑΦΜ του υπόχρεου λήγει στο 5.

εντός του έτους 2013 και ο ΑΦΜ του υπόχρεου λήγει στο 9.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.