Αλλάζει η Αμερική… και τώρα ζητάει να συνεργαστούμε..

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Nα συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους ομολόγους της και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεβούλευσε ο Λευκός Οίκος την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την επίσκεψη του αντιπροέδρου Τζόζεφ Μπάιντεν στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.    Στο αξιωματούχο ετέθη η εξής ερώτηση:
Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ανάπτυξη για την Ελλάδα τονίζοντας ότι κανείς δεν πρέπει να συμπιέζει χώρες που βρίσκονται στο μέσο μεγάλης ύφεσης. Θα περάσει ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν το ίδιο μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες γενικά και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ ειδικότερα;
«Οπως γνωρίζετε», απάντησε ο ανώτερος αξιωματούχος, «έχουμε υποστηρίξει την Ευρώπη, καθώς έχει κινηθεί για να ενισχύσει την οικονομία της και να ενισχύσει την ανάκαμψη της.
Πιστεύουμε ότι στην περίπτωση της Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό, για την ελληνική κυβέρνηση, να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της, καθώς και με το ΔΝΤ.
Τους έχουμε συμβουλεύσει να το πράξουν και είμαστε αισιόδοξοι ότι οι συνομιλίες που διεξάγονται τώρα είναι (για να επιτευχθεί) κάποια συνεργασία για αμοιβαία κατανόηση.
Υποστηρίζουμε μία ισχυρή Ευρώπη με ένα ισχυρό ευρώ και την ακεραιότητα της ευρωζώνης. Αυτό όσον αφορά την Ελλάδα».
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε και τα εξής:
«Επίσης, για πολλά χρόνια παρουσιάσαμε το επιχείρημα στους G20 ότι είναι σημαντικό να έχουμε έμφαση στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Πιστεύουμε ότι οι G20 και οι G7 έχουν μετακινηθεί με την πάροδο του χρόνου και το έχουν ως υψηλότερη προτεραιότητα και ότι γι’ αυτό έχει υπάρξει αυξανόμενη υποστήριξη. Βέβαια, τώρα πρέπει να καταλάβουμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό».

Η Μέρκελ θέλει το Ταμείο
Στο μεταξύ, όπως πληροφορείται το «Εθνος», η Καγκελάριος Μέρκελ επιθυμεί την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, θέση την οποία γνωστοποίησε και στη γενική διευθύντρια του Ταμείου, κυρία Κριστίν Λαγκάρντ.

Ως γνωστόν, η κυρία Μέρκελ είχε καθορίσει και τη συμμετοχή του ΔΝΤ, την άνοιξη του 2010 όταν επέμενε -και στο τέλος το επέβαλε- με τη δικαιολογία ότι η Ευρώπη δεν έχει την εμπειρία σε τεχνικό επίπεδο για να ασχοληθεί με οικονομικές καταρρεύσεις χωρών.

Η κυρία Μέρκελ, που τη Δευτέρα θα συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, θα υποδεχθεί στο Βερολίνο τον αντιπρόεδρο Τζόζεφ Μπάιντεν, με τον οποίο θα έχει μία πρώτη κουβέντα για την ελληνική κρίση.

Τέλος, τις επαφές του στην Αθήνα θα ξεκινήσει σήμερα το κλιμάκιο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. Η αμερικανική αποστολή υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Νταλίπ Σικ θα έχει την πρώτη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο Ιωάννη Δραγασάκη.
Πηγή Εθνος
– Ουάσιγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.