Η Κυβέρνηση Τσίπρα πήρε ψήφο εμπιστοσύνης και συνεχίζει

Facebook
Twitter
LinkedIn
Με τις ομιλίες πολιτικών αρχηγών, υπουργών και βουλευτών συνεχίστηκε και τελείωσε , στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί την προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. 
Στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη η κυβέρνηση Τσίπρα πήρε ψήφο εμπιστοσύνης με 162 ναι, ενώ 137 βουλευτές ψήφισαν όχι. Ψήφισαν 297 βουλευτές.

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 10:15 το πρωί προεδρεύοντος του κ. Αλέξη Μητρόπουλου και ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Όσοι επενδύουν σε σενάρια παρένθεσης κάνουν μεγάλο λάθος. Στις 25 Ιανουαρίου δεν είχαμε μία εναλλαγή στην εξουσία, αλλά το τέλος ενός πολιτικού καθεστώτος που κυβέρνησε τη χώρα για 40 χρόνια και φέρνει ακέραια την ευθύνη για την καταστροφική 5ετία που πέρασε, δήλωσε κλείνοντας τη συζήτηση επί των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Θέλουμε να πετύχει η κυβέρνηση, όπως όλοι όσοι αγαπάνε την πατρίδα, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης. «Αλλά δεν θα αφήσουμε να πέσει η χώρα στα βράχια» συνέχισε. «Αν δείξετε υπευθυνότητα, θα βρείτε από εμάς περισσότερη στήριξη από όση φαντάζεστε» είπε χαρακτηριστικά.

Το ευρώ δεν είναι απλά ένα νόμισμα, είναι η κάρτα για ισότιμη συμμετοχή στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης επικεφαλής του Ποταμιού, μιλώντας στη Βουλή. Κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει παράταση του προγράμματος. «Πείτε το παράταση, πείτε το συμφωνία-γέφυρα. Πείτε το και Ρόζα Λούξεμπουργκ. Εμείς θα το στηρίξουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε νέο πρόγραμμα, ασχέτου ονόματος, εξέφρασε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στη Βουλή, λίγο πριν την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Η εντολή του λαού είναι διαπραγμάτευση, αλλά όχι ρήξη. Διαπραγμάτευση σκληρή, αλλά όχι επιπόλαιη. Η παραμονή στο ευρώ και όχι οριακά παιχνίδια με τεράστιο κίνδυνο» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων. «Η συμφωνία-γέφυρα είναι γέφυρα των στεναγμών και μινιατούρα σαν το τρενάκι του κ. Καμμένου» είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι μαζί μας το έθνος και η πατρίδα που υπήρξαν θύματα αυτής της κρίσης, γιατί υπάρχει ελπίδα και φως. Γιατί κάποιοι συνομιλούν όρθιοι και διαπραγματεύονται. Γιατί εμείς ζητούμε να μην έρχεται και να μας προσβάλει ο κάθε επίτροπος σε ένα υπουργείο. Γιατί έχουμε εθνική αξιοπρέπεια» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.

Εντός του επόμενου μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επανίδρυση της ΕΡΤ, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Η ψήφος εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση, εγκαινιάζει τη μεταμνημονιακή περίοδο είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης στη Βουλή. Απαντώντας σε κατηγορίες της αντιπολίτευσης, είπε ότι απορρίπτουμε το 100% των τοξικών όρων του μνημονίου, προσθέτοντας ότι τοξικό είναι περίπου το 30% των προβλέψεών του. Σε ό,τι αφορά δε τις συστάσεις για διαπραγμάτευση χωρίς ρήξη, ο Γ.Βαρουφάκης τόνισε το οξύμωρο που κρύβεται σε αυτό: αν αποκλείεις εκ προοιμίου τη ρήξη δεν πας για διαπραγμάτευση, κάθεσαι σπίτι σου.

«Με την εκλογή ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά η μεγάλη μεταστροφή στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Γ.Σταθάκης από τη Βουλή, παρουσιάζοντας 11 τομές για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Τόνισε δε ότι τις Κυριακές τα μαγαζιά θα είναι κλειστά. Σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια μίλησε για δημιουργία φορέα ρύθμισης ή διαγραφής δανείων φτωχότερων δανειοληπτών και κανονιστικό πλαίσιο αποπληρωμής κάθε στεγαστικού δανείου.

Bελτιώσεις στη ρύθμιση των 100 δόσεων με άρση των περιορισμών και κίνητρα, ώστε να μπορούν να υπαχθούν σε αυτή όλοι όσοι σήμερα δεν μπορούν, αποκατάσταση των μικροομολογιούχων που επλήγησαν από το PSI και μία νέα φορολογική πολιτική που θα έχει τη στήριξη της κοινωνίας εξήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.