Την παραίτηση του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου ζήτησε ο υπ. Πολιτισμού

Facebook
Twitter
LinkedIn

Την παραίτηση των μελών του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου ζήτησε ο υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης το μεσημέρι της Δευτέρας.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος Πέτρος Μάρκαρης είχε παραιτηθεί εν μέσω καταγγελιών για το κλίμα που επικρατούσε, ενώ το ακέφαλο ΔΣ είχε αποφασίσει και την απομάκρυνση του Αλέξη Γρίβα, εκπροσώπου του ΕΚΚ στο πρόγραμμα Eurimages.

Συγκεκριμένα, έγινε γνωστό ότι ο Ν. Ξυδάκης ζήτησε την παραίτηση των: Νίκου Σέκερη, Γιάννη Διαμαντόπουλου, Γιώργου Μαυροψαρίδη, Ελπίδας Σκινδήλια, Μπιάνκας Νικολαρέιζη και Γιάννη Γλέζου.

Ο πρώην πρόεδρος του ΕΚΚ, Γιώργος Παπαλιός, κατήγγειλε σε μήνυμά του στο Facebook την απομάκρυνση του Αλέξη Γρίβα, υπεύθυνου για το Eurimages (το Ταμείο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ενίσχυση των κινηματογραφικών συμπαραγωγών).

«Είναι ντροπή και αίσχος να φερθούν με αυτό τον τρόπο σε έναν άνθρωπο που πρόσφατα τίμησε το γαλλικό κράτος με το ανώτερο παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής και το παράσημο των γραμμάτων και τεχνών, που είναι παγκόσμια γνωστός στον χώρο μας, που είναι ανταποκριτής μεγάλου αμερικάνικου περιοδικού, σύμβουλος του φεστιβάλ Βερολίνου, διευθυντής του φεστιβάλ του Μεξικού» ανέφερε ο κ. Παπαλιός, ζητώντας την άμεση παρέμβαση του κ. Ξυδάκη.

Το κέντρο παραμένει χωρίς πρόεδρο, καθώς η θητεία του Γρηγόρη Καραντινάκη στη θέση του γενικού διευθυντή του ΕΚΚ, δεν έχει ανανεωθεί.

Ο Πέτρος Μάρκαρης είχε αποχωρήσει τον Ιανουάριο χαρακτηρίζοντας «υποτιμητικό έως και προσβλητικό» το να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου του ΔΣ του ΕΚΚ.

«Καλώς ή κακώς δεν διαθέτω προσόντα διαιτητή αγώνων πυγμαχίας, ούτε και έχω ασκηθεί στις πολεμικές τέχνες» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

 

Σέκερης προς Ξυδάκη: «Φέρτε τον χωροφύλακα»

Η πρώτη αντίδραση στην απόφαση του Νίκου Ξυδάκη καταγράφηκε σε μορφή ανοιχτής επιστολής προς τον υπουργό με αποστολέα τον αντιπρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, παραγωγό Νίκο Σέκερη, ο οποίος δήλωσε αμετακίνητος στη θέση του, διαμαρτυρόμενος για τη λογική του «αποφασίζωμεν και…», όπως και ο ίδιος ανέφερε:

 

Η ανοιχτή επιστολή-απάντηση του Νίκου Σέκερη στον υπουργό Πολιτισμού έχει ως εξής:

 

«Απάντηση Νίκου Σέκερη,

Αντιπροέδρου Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη,

σχετικά με τις παραιτήσεις του Δ.Σ. του Ε.Κ.Κ.


Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2015

 

Προς

τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού

κύριο Νίκο Ξυδάκη

 

Κύριε Υπουργέ του Πολιτισμού,

Σαν μόνο εμπόδιο στην πατρίδα μας να είναι το Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου αποφασίσατε σαν “έτοιμος” από καιρό να ζητήσετε παραιτήσεις.

Χωρίς διάλογο, χωρίς να γνωρίσετε, χωρίς ίχνος ευγένειας και πολιτισμού… “αποφασίζωμεν και…”.

Έχω δουλέψει στον κινηματογράφο 35 χρόνια, μεγάλωσα μαζί του, γιόρτασα και πληγώθηκα μαζί του, έχω στηρίξει, έχω αναδείξει νέους, έχω χάσει χρήματα.

Είμαι ο πιο παλιός από αυτούς που υπήρξαν και από αυτούς που θα διορίσετε.

Κι όπως τότε με τον δάσκαλό μου Θόδωρο Αγγελόπουλο στις σκοτεινές μέρες επί Καντιώτη φωνάξαμε “δεν παραδινόμαστε”.

Έτσι και τώρα δεν μπορώ να προδώσω αυτό με το οποίο έχω ταυτίσει την ζωή μου.

 

Κύριε Υπουργέ,

να με εκδιώξετε με τον χωροφύλακα, όπως τότε…

 

Νίκος Σέκερης

Αντιπρόεδρος Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.