Σαμαράς: Ηρθαμε να στηρίξουμε και εισπράξαμε ύβρεις

Facebook
Twitter
LinkedIn

Σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού και ιδίως της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα της Βουλής, στην έκτακτη ενημερωτική συζήτηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έβαλε τη χώρα σε ένα νέο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση και ότι κάνει θέατρο εικονικής διαπραγμάτευσης, ενώ παράλληλα, υπεραμύνθηκε της οικονομικής πολιτικής της δικής του κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι είχε βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο με χρηματοδότηση.

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι το κόμμα του θα στηρίξει κάθε μεταρρυθμιστική σοβαρή προσπάθεια, τονίζοντας ωστόσο ότι θα είναι απέναντι σε μέτρα που θα οδηγούν τη χώρα στα βράχια.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε ακόμα τον Αλέξη Τσίπρα ότι ζήτησε τη σημερινή συζήτηση για να στείλει μήνυμα προς τα δικά του εσωκομματικά στελέχη που διαφωνούν και όχι για να ενημερώσει τη Βουλή για το κείμενο της διαπραγμάτευσης.

«Εμείς παραλάβαμε χάος και παραδώσαμε χώρα. Εσείς παραλάβατε χώρα και παραδίδετε χάος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Όταν αναλάβατε την διακυβέρνηση, η χώρα ήταν έξω από το μνημόνιο. Εμείς μοιράσαμε τα διπλάσια λεφτά για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Εμείς προχωρήσαμε στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ψηφίσαμε τις 70 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που εσείς δεν στηρίξατε».

Και ο πρόεδρος της ΝΔ συνέχισε λέγοντας:

«Έχετε βάλει τη χώρα και βαθιά στα μνημόνια και χωρίς λεφτά. Και έρχεστε να πείτε ότι επέστρεψε η δημοκρατία στο τόπο. Για ποια δημοκρατία μιλάτε όταν ακόμα δεν έχετε φέρει την επέκταση του μνημονίου στη Βουλή. Ούτε είπατε τίποτα για το τι συμφωνία πάτε να κάνετε. Προτεραιότητα δική μας ήταν να δίνουμε και όχι να τάζουμε. Εσείς τάζετε χωρίς να δίνετε».

Ακόμα, ο κ. Σαμαράς στήριξε πλήρως τον στενό συνεργάτη του Σταύρο Παπασταύρου και επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Μακάρι να είχε η Ελλάδα 10 Παπασταύρους. Ο άνθρωπος συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις και η χώρα χρωστά πολλά. Δόθηκαν αναλυτικές εξηγήσεις. Με παραμύθια της Χαλιμάς ρίχνετε λάσπη. Θέλετε να κατασκευάσετε ένα Κατρούγκαλο, αλλά δεν θα τον βρείτε».

Για τις γερμανικές αποζημιώσεις, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι πρώτη η κυβέρνησή του έθεσε το θέμα με δύο εκθέσεις που ζήτησε από το γενικό λογιστήριο του κράτους, τόνισε ότι είναι ένα θέμα που παραμένει ανοιχτό, ενώ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «ως νέος Μερκελιστής το μετέτρεψε σε νέα ηθική υποχρέωση».

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι καλεί την αντιπολίτευση να συναινέσει όταν δεν ενημερώνει για το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης και περιορίζεται σε γενικόλογες αναφορές.

«Θέλετε να ρίξετε τις ευθύνες στους άλλους, στους κακούς. Είπατε για πορεία διαπραγματεύσεων. Ούτε για την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ούτε για το περιεχόμενο της πρότασης σας μας είπατε τίποτε. Ζητάτε συναίνεση. Σε τι; Σε αυτά που δεν γνωρίζουμε;

Χτυπάτε την αντιπολίτευση για να τα ακούσουν οι δικοί σας. Για να τους προειδοποιήσετε. Δύο μήνες δεν κυβερνάτε. Η χώρα βουλιάζει. Μας καλέσατε για να καταστήσετε συνυπεύθυνη την αντιπολίτευση. Η τακτική σας φανερώνει είτε αδιέξοδο, είτε πανικό, είτε και τα δύο».

Στο σημείο αυτό ο κ. Σαμαράς τόνισε:

«Εμείς είμαστε με την Ελλάδα. Ο,τιδήποτε την απειλεί είμαστε απέναντι.

Επί προηγούμενης κυβέρνησης ουδείς φοβόταν για πληρωμές μισθών, συντάξεων, υπήρχαν πλεονάσματα. Με αυτά πορεύεστε αλλά τα εξανεμίσατε. Διαβάσαμε δεξιά και αριστερά για συγκεκριμένα μέτρα που υποτίθεται ότι συζητείτε. Συμφωνούν οι συνιστώσες σας για ΟΛΠ και αεροδρόμια;»

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε στο σημείο αυτό ότι «όλα αυτά είναι στο email Χαρδούβελη» και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να ξεκαθαρίσει τι θα κάνει με το ΦΠΑ στην εστίαση, την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, την αξιολόγηση, και τα συνταξιοδοτικά.

«Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης κανείς δεν το συζητά. Εσείς τάζετε τα πάντα και δεν πληρώνετε. Εμείς πληρώναμε και δεν τάζαμε. Όσο συνεχίζετε το θέατρο της εικονικής διαπραγμάτευσης, ο λογαριασμός θα αυξάνεται και θα κληθεί ο ελληνικός λαός να τον πληρώσει. Οι αριθμοί συνεχώς χειροτερεύουν», υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Εμείς θα σας στηρίζουμε, όχι όμως σε οτιδήποτε που εμείς δεν κάναμε.

Αν εσείς ξαναγυρίσετε τη χώρα στα ελλείμματα εμείς δεν μπορούμε να στηρίξουμε ένα νέο κύκλο θυσιών. Εμείς μπορούμε να συμφωνήσουμε σε κάποιο πακέτο για ρευστότητα. Μπορούμε να βρούμε ένα πακέτο μέτρων που θα απελευθερώσει την ρευστότητα».

Ο κ. Σαμαράς μίλησε ακόμα για πολύτιμο χρόνο που χάνει η κυβέρνηση λόγω των εσωτερικών κομματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει και πρόσθεσε: «Αφήστε τα λόγια και κινηθείτε γρήγορα. Λύστε πρώτα όμως τα προβλήματα στο εσωτερικό σας. Ένα μεγάλο μέρος του κόμματος σας θέλει τη ρήξη με την Ευρώπη. Ο ελληνικός λαός όμως δεν το θέλει».

Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έκανε ποτέ ουσιαστική διαπραγμάτευση και ότι παρουσιάζει γενικόλογες προτάσεις και απόψεις, αντί να καταθέσει ένα πλήρες και κοστολογημένο πρόγραμμα.

«Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι πως θα λέγεται το μνημόνιο, η τρόϊκα. Αυτή είναι η περήφανη διαπραγμάτευση που κάνετε και δεν τη φέρνετε στη Βουλή; Λέτε σας πνίγει η οικονομική ασφυξία. Εσείς πριν λίγο δεν λέγατε ότι δεν τα χρειάζεται η κυβέρνηση σας. Τώρα γονάτισε η χώρα σας φταίνε οι κακοί;» ανέφερε ενώ συνέχισε λέγοντας:

«Έχετε αποδεχθεί σχεδόν τα πάντα από το email Χαρδούβελη αλλά και πολύ περισσότερα. Η μόνη διαφορά είναι πως με τη δική μας κυβέρνηση θα είχαμε τελειώσει την τελευταία αξιολόγηση και τα μνημόνια, ενώ τώρα θα μπούμε σε νέο μνημόνιο. Επιμένετε στα ψέματα σας».

«Εθνική αξιοπρέπεια θέλετε αλλά μην ζητάτε όμως συνέχεια δανεικά. Φαντασιώνεστε ότι θα σας δίνουν λεφτά χωρίς όρους. Υπογράψατε συνέχιση του μνημονίου χωρίς να πάρετε τίποτα. Απειλείτε ότι δεν θα πληρώσετε τη δόση. Αυτό σημαίνει πιστωτικό γεγονός. Είναι το πρώτο βήμα για την τελική αποσύνδεση της χώρας από το ευρώ, Χάνετε χρόνο. Ο λογαριασμός ανεβαίνει. Προεκλογικά μπορούσατε να λέτε ψέματα. Σήμερα όμως τα ψέματα κοστίζουν στην πραγματική οικονομία».

Και ο πρόεδρος της ΝΔ Κατέληξε λέγοντας: «Αφήστε τα παραμύθια σας. Δεν σας παίρνει. Κόψτε το θέατρο της εικονικής διαπραγμάτευσης.

Είμαι πρόθυμος να βοηθήσω για να πάει η χώρα μπροστά. Θα στηρίξουμε μια σοβαρή συμφωνία ακόμα και αν οι δικοί σας την σαμποτάρουν. Μην μας θεωρείτε όμως δεδομένους. Αν χάσουμε και άλλο χρόνο τα πράγματα θα είναι χειρότερα. Αν πάει η χώρα στα βράχια, εσείς θα έχετε την ευθύνη. Τα ψέματα τέλειωσαν. Αντέχετε την ευθύνη απέναντι στη χώρα και όχι να είστε παγιδευμένοι στις ιδεοληψίες σας; Έχετε ευθύνη να κρατήσετε τη χώρα όρθια. Μην παριστάνετε ότι είστε θύμα πιέσεων. Θύτης είστε, όχι θύμα.

Θύμα είναι ο ελληνικός λαός. Κοιτάξτε μην ρίξετε τη χώρα στα βράχια. Πήρατε εντολή για να μείνει η χώρα στην Ευρώπη. Δεν σας ψήφισε να τον πάτε εκτός ευρώ. Για να παραδώσετε τις πόλεις στους κουκουλοφόρους και στους λαθρομετανάστες.

Αν προκαλέσετε πιστωτικό γεγονός αν βάλετε χέρι στις καταθέσεις, αν οδηγήσετε τη χώρα με το ένα πόδι στο ευρώ θα είμαστε απέναντι σας.

Δεν έχετε καιρό για χάσιμο».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.