Η συνύπαρξη Ελληνοκυπριακού και Τουρκοκυπριακού θεάτρου μετράει χρόνια

Facebook
Twitter
LinkedIn

Η συνύπαρξη Ελληνοκυπριακού και Τουρκοκυπριακού θεάτρου μετράει χρόνια συνεργασίας, με το κοινό να γεμίζει ασφυκτικά κάθε φορά τον χώρο παραστάσεων. Μήπως τελικά η μαγεία του θεάτρου μπορεί να αναζωπυρώσει τον πόθο και να οδηγήσει στην πολυπόθητη λύση;

 

Όλα ξεκίνησαν το 1987 όταν το Σατιρικό θέατρο θα ανέβαζε μια τουρκική παράσταση με τίτλο «Καφέ και Δημοκρατία». Ο σκηνοθέτης του έργου ψάχνοντας τυχαία στο διαδίκτυο, βρήκε πως στην κατεχόμενη Λευκωσία, το Τουρκοκυπριακό Δημοτικό Θέατρο, θα ανέβαζε το ελληνικό έργο «Ειρήνη» του Αριστοφάνη. Αυτό το αναπάντεχο και παράλληλο ανέβασμα παραστάσεων από τα δυο θέατρα στάθηκε η αφορμή που ώθησε τις δυο πλευρές να έρθουν για πρώτη φορά σε επαφή μέσω του ΟΗΕ. Το Σατιρικό θέατρο προσκάλεσε τον σκηνοθέτη Υasar Εrsoy να παρακολουθήσει το έργο «Καφέ και Δημοκρατία» ενώ ακολούθως και παρ’όλες τις αντιδράσεις του τότε κυβερνόντος Ραούφ Ντεκτάς, κάλεσαν το Τουρκοκυπριακό Δημοτικό Θέατρο να μετάβει στην ελεύθερη Λευκωσία και να παρουσιάσει στο ελληνοκυπριακό κοινό την παράσταση «Ειρήνη».

Ακολούθως, με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, Σατιρικό και Τουρκοκυπριακό Θέατρο ανανέωσαν τη συνεργασία τους, και ανέβασαν το τούρκικο έργο «Σκάσε και κάνε τη δουλειά σου», σε ελληνική γλώσσα. Η σκηνοθεσία του έργου ανατέθηκε στον Υasar Εrsoy ενώ τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ανέλαβαν από κοινού, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ηθοποιοί.

Το 2004 ανακοινώθηκε επίσημα η παρουσίαση του έργου «Λυσιστράτη», στο Διεθνές φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ, αυτή τη φορά σε τουρκική γλώσσα. Ο Χρίστος Ζάνος με τη βοήθεια του Yasar Ersoy, σκηνοθέτησε την παράσταση στην οποία συμμετείχαν 23 Τουρκοκύπριοι και 2 Ελληνοκύπριοι ηθοποιοί, η Πόπη Αβραάμ και ο Ανδρέας Τσουρής, ο οποίος στη συνέχεια αποχώρησε. Η πρεμιέρα έγινε στο Κούριο Θέατρο χωρίς όμως να στεφθεί με ιδιαίτερη επιτυχία. Ακολούθησε όμως η παράσταση στη Σχολή Τυφλών όπου το θέατρο ήταν ασφυκτικά γεμάτο.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που εισέπραξε η παράσταση, η συνεργασία Τουρκοκυπριακού και Ελληνοκυπριακού Θεάτρου άρχισε σιγά σιγά να χάνεται. Δέκα χρονιά αργότερα, η παγερή αυτή παύση έσπασε όταν το Σατιρικό Θέατρο φιλοξένησε την τουρκοκυπριακή παραγωγή «Ο Αγνοούμενος» της νεαρής σκηνοθέτη Αliye Umannell. Το έργο παρουσιάστηκε στη συνέχεια και στο αμφιθέατρο της ΠΕΟ, με ελληνικούς υπέρτιτλους. Μέσα από το έργο εκφράζεται ο ανθρώπινος πόνος σε όλες τις εμπόλεμες περιοχές καλώντας μας να μοιραστούμε τον κοινό μας πόνο.

Στις 29 Απριλίου η παράσταση του Τουρκοκυπριακού Δημοτικού Θεάτρου «Κύπρος: Πικράθηκα στα Ελληνικά, Πληγώθηκα στα Τουρκικά», παρουσιάστηκε στη Κεντρική Σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου Βλαδίμηρος Καυκαρίδης όπου για ακόμη μια φορά εκατοντάδες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι παρακολούθησαν μαζί την παράσταση. Το έργο μας φέρνει αντιμέτωπους με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Κύπρο τα τελευταία 60 χρόνια. Αυτή ήταν η τελευταία συνδιοργάνωση μεταξύ Σατιρικού και Τουρκοκυπριακού Δημοτικού Θεάτρου, αναμένονται όμως ακόμη περισσότερες.

{youtube}255&v=semo0yYrT24{/youtube}

Το πιο πάνω κείμενο αποτελεί δημοσιογραφική έρευνα τεσσάρων φοιτητών του τμήματος Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου στα πλαίσια του μαθήματος “Πρακτική της Δημοσιογραφίας”. Το θέμα που επέλεξε η ομάδα αφορά τη συνεργασία Ελληνοκυπριακού και Τουρκοκυπριακού Θεάτρου και πως αυτή η συνεργασία μπορεί να συμβάλει στη επανένωση των δυο πλευρών.

Ελίνα Βασίλη,

Ελενα Γεωργίου,

Σωκράτης Κυριακίδης,

Νικολίνα Φραγκουλλίδου.

 

ΠΗΓΗ: www.cyprusnews.eu

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.