«Αλμυρό νερό σε ρέουσα μορφή» βρήκε στον Αρη η NASA

Facebook
Twitter
LinkedIn

Την ύπαρξη αλμυρού νερού σε ρέουσα μορφή στον Αρη, τουλάχιστον κατά τη θερινή περίοδο, ανακάλυψαν οι επιστήμονες της NASA.

Το νερό φαίνεται ότι κυλάει τα καλοκαίρια από λόφους, χαράδρες και πλευρές κρατήρων του Αρη, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα ανακάλυψης κάποιας μορφής ζωής.

Προς το παρόν, πάντως, οι επιστήμονες δεν έχουν δει με τα μάτια τους ούτε το νερό να κυλάει, ούτε κάποιο αρειανό μικρόβιο. Ομως αυξάνεται πλέον η πιθανότητα αυτό να συμβεί στα επόμενα χρόνια.

Πρόκειται για ιστορική ανακάλυψη για τον Κόκκινο Πλανήτη που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η NASA, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον.

Οι παράξενες γραμμές που αυλακώνουν τις πλαγιές του Αρη μπορεί να είναι ρυάκια αλμυρού νερού, σύμφωνα με νέα στοιχεία.

Αμερικανοί και γάλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι έχουν βρει ενδείξεις, στις γραμμές αυτές, για την παρουσία «ένυδρων» αλάτων, τα οποία χρειάζονται νερό για να σχηματιστούν.

Οι ενδείξεις αυτές, τις οποίες συγκέντρωσαν χάρη σε φωτογραφίες που τράβηξε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία, «ενισχύουν σημαντικά την υπόθεση» για την παρουσία νερού στην επιφάνεια του Αρη, συμπεραίνουν οι επιστήμονες στην έρευνά τους που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Geoscience.

Οι αστροφυσικοί υπέθεταν εδώ και καιρό ότι οι γραμμές αυτές, που εμφανίζονται κατά τους θερινούς μήνες στον Αρη, μπορεί να σχηματίζονται από τη ροή αλμυρού νερού.

Οι γραμμές, που μπορεί να έχουν μήκος εκατοντάδες μέτρων και πλάτος περίπου πέντε μέτρων εμφανίζονται κατά τη «θερμή» εποχή του πλανήτη και εξαφανίζονται όταν πέφτει η θερμοκρασία.

Τον περασμένο Απρίλιο άλλοι επιστήμονες είχαν αναφέρει στο Nature Geoscience ότι στην επιφάνεια του πλανήτη υπήρχαν υπερχλωρικά άλατα ασβεστίου.

«Με την ανακάλυψη αυτή, μπορούμε να υποθέσουμε ότι είναι δυνατόν να ανακαλύψουμε κάποιας μορφής ζωή στον Αρη», είπε ένας από τους επιστήμονες.

«Η ανακάλυψη αυτή είναι λοιπόν μια απόδειξη, πέραν πάσης αμφιβολίας, για την παρουσία νερού σε υγρή μορφή στον Αρη; Θα έλεγα, σχεδόν» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αλφρεντ Μακιούιν, ερευνητής του Πανεπιστημίου της Αριζόνας, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

 

Οι επιστήμονες αποδέχονται ευρέως την υπόθεση ότι ο Κόκκινος Πλανήτης διέθετε στο παρελθόν άφθονο, τρεχούμενο νερό και ορισμένοι υποστήριζαν ότι υπάρχει ακόμη νερό – μια βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη και τη συντήρηση ζωής – στον Αρη.

 

Στις αρχές του έτους η NASA είχε ανακοινώσει ότι σχεδόν το μισό βόρειο ημισφαίριο του Αρη καλυπτόταν κάποτε από έναν ωκεανό, το βάθος του οποίου έφτανε ακόμη και το 1,6 χιλιόμετρο.

 

Στη νέα τους μελέτη, οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια τεχνική για να αναλύσουν τους χημικούς χάρτες της επιφάνειας του Αρη, χάρη στα στοιχεία που συνέλεξε η αποστολή Mars Reconnaissance Orbiter της NASA.

 

«Πίστευα ότι δεν υπήρχε ελπίδα» για την ανάλυση των χαρτών, είπε ο Λουτζέντρα Οτζα, απόφοιτος του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Τζόρτζια και βασικός συγγραφέας της μελέτης.

 

Ωστόσο, σε συνεργασία με την ομάδα του, ο Οτζα έφτιαξε ένα λογισμικό που θα μπορούσε να αναλύσει ξεχωριστά κάθε πίξελ των εικόνων που έστελνε στη Γη το Mars Reconnaissance Orbiter.

{youtube}bDv4FRHI3J8{/youtube}

«Δεν ισχυριζόμαστε ότι βρήκαμε (…) αποδείξεις για νερό σε υγρή μορφή. Βρήκαμε ένυδρα άλατα», υπογράμμισε.

 

Παρά την επιφυλακτικότητα του Οτζα, η NASA έσπευσε να ανακοινώσει ότι «Το μυστήριο του Άρη λύθηκε» και να δώσει συνέντευξη Τύπου για το θέμα.

 

«Πρόκειται για μια σημαντική αποκάλυψη που φαίνεται ότι επιβεβαιώνει ότι νερό ρέει σήμερα στην επιφάνεια του Αρη», είπε ο εκπρόσωπος της NASA Τζον Γκράνσφελντ.

 

Η ανακάλυψη «επιβεβαιώνει ότι το νερό παίζει κάποιο ρόλο στον σχηματισμό» των γραμμών, τόνισε ο Μακιούιν. «Δεν ξέρουμε αν (το νερό) έρχεται από το υπέδαφος. Μπορεί να προέρχεται από την ατμόσφαιρα», είπε.

 

Όποια και αν είναι η πηγή του νερού, ακόμη και αν εμφανίζεται μόνο εποχιακά, αυξάνει την ενδιαφέρουσα πιθανότητα να μπορεί ο Αρης να υποστηρίξει ζωή.

 

Ο Μακιούιν επισήμανε όμως ότι οι επιστήμονες θα χρειαστούν πολλές περισσότερες πληροφορίες για τη χημική σύσταση αυτού του νερού πριν μπορέσουν να απαντήσουν καταφατικά. Ο πλανήτης «δεν είναι απαραιτήτως κατοικήσιμος απλώς και μόνο επειδή υπάρχει νερό – τουλάχιστον όχι για τους γήινους οργανισμούς», σημείωσε.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.